Tietoa mainostajalle ›

Maanantaivinkki: rapea kasvislounas

 

*Kaupallinen yhteistyö Vaasan Koulunäkki

Yksi tämän vuoden tavoitteistani on jälleen kerran lisätä kasvisruokien osuutta ruokavaliossani. Viime vuonna epäonnistuin tässä pahasti, mutta tämä alkanut vuosi on ainakin tähän mennessä sujunut sen suhteen paremmin. Ravintolassa tilaan monesti kasvisvaihtoehdon, mutta kotona sormi menee suuhun, kun pitäisi alkaa kasvisruokaa laittamaan. Miksi ihmeessä se onkin niin vaikeaa?

Tänä vuonna päätin lähteä liikkeelle niistä tutuista tavoista valmistaa esimerkiksi kanaa tai kalaa ja soveltaa niitä kasvisruokien tekoon. Tykkään käyttää näkkileipää ruoanlaitossa sekä leivonnassa ja erityisen näppärä se on kalojen tai kanapalojen kuorruttamiseen. Tavallisten korppujauhojen sijaan murskaan näkkärit ja maustan muruseoksen haluamallani mausteilla. Näin lopputuloksesta tulee mielestäni rapeampi ja maut saa päättää täysin itse. Viikonloppuna kokeilin kuorruttaa kesäkurpitsaa näkkileivästä tehdyllä muruseoksella ja se onnistui todella kivasti.

Kuorruttamiseen käytin Suomen suosituinta näkkileipää Vaasan Koulunäkkiä. Vaasan tuotteista minulla tulee aina ihan lapsuus mieleen, sillä Kotkassa Vaasan leipomolla on pitkät perinteet ja täältä löytyy yhä edelleen Vaasan tehdas, jossa mm. nämä näkkileivät valmistetaan. Muistan kuinka lapsena keskustaan äidin kanssa ajaessa nenään leijaili Vaasan leipomon tuoksu ja kävimme monesti hakemassa leipää sekä herkkuja tehtaanmyymälästä. Vastapaistettujen leipien sekä leipomusten tuoksu oli hurmaava ja parasta oli lähteä kotiin pehmeän sekä vielä ihanan lämpöisen leipäpaketin kanssa.

Mutta vaikka tuoretta leipää rakastankin, niin koen silti olevani enemmän näkkärityttö. Näkkileivän syöminen ja hyödyntäminen ruoanlaitossa taitaa muutenkin kulkea meillä suvussa. Kaikki tuntuvat rakastavan näkkileivän rouskuttamista yli kaiken eikä suvun nuorin jäsen, meidän mini, ole poikkeus. Tyttö ei ole koskaan välittänyt älyttömästi klassisista hiilihydraattien ja kuitujen lähteistä, mutta näkkileipää hän syö milloin vaan ja missä vaan. Vaikka olisi pahastikin kipeä, niin näkkileipä yleensä maistuu.

Näkkileipä tosin on oikein hyvä vaihtoehto ja siksi sitä mielellään hänelle tarjoan. Esimerkiksi Vaasan uutuus näkkileipä Koulunäkki Taikinajuuri on täysjyväruisnäkkileipä, joka on erityisen runsaskuituinen. Näkkäriä menee meillä sellaisenaan vähintään paketti viikossa, mutta kuten jo aiemmin totesin, niin sitä tulee hyödynnettyä muutenkin. Helpoimmillaan näkkäriä voi lisätä ruokiin esimerkiksi murustamalla sosekeittojen tai jugurttien päälle. Ruonlaiton lisäksi näkkäri toimii loistavasti mm. kakkupohjissa sekä suolaisissa että makeissa herkuissa. Alta löydätte reseptin rapeaan kasvisruokaan, joka sopii hyvin lounaaksi näin kirpeänä pakkaspäivänä. Lisää näkkäriaiheista luettavaa löytyy mm. Mutsie-, Malenami– ja Salamatkustaja-blogeista. Mukavaa maanantain jatkoa kaikille!

 Rapeat kesäkurpitsat tomaattikastikkeessa

1 kesäkurpitsa / 8 kpl Vaasan Koulunäkkiä / 1 tl basilikamaustetta / 1 tl yrttimaustetta / 1 tl valkosipulimaustetta / suolaa ja pippuria / 2 munaa / oliiviöljyä / hyvää tomaattikastiketta / mozzarellaa 2 pkt / tuoretta basilikaa

Viipaloi kesäkurpitsa melko ohuiksi siivuiksi. Aseta siivut talouspaperien päälle ja ripottele niille suolaa. Itketä kesäkurpitsaviipaleita reilu puolituntia. Sillä välin murskaa Vaasan Koulunäkit ihan pieneksi muruksi. Sekoita joukkoon mausteet. Kuumenna uuni 225°C ja levitä pellille leivinpaperi valmiiksi.

Riko toiseen kulhoon kaksi munaa ja vatkaa niiden rakenne kevyesti rikki. Kuivaa kesäkurpitsaviipaleet huolellisesti molemmilta puolilta. Dippaa viipale kerrallaan munaseoksessa ja sen jälkeen kasta yhdeltä puolelta näkkileivänmuruihin. Aseta viipaleet kuorrutettu puoli ylöspäin pellille. Suihki lopuksi oliiviöljyä kaikkien viipaleiden päälle ja paista uunissa n. 15 minuuttia. Ota pelti hetkeksi ulos, laita jokaisen viipaleen päälle ruokalusikallinen tomaattikastiketta ja viipale mozzarellaa. Jatka paistamista n. 5 minuuttia, kunnes juusto on sulanut. Annostele viipaleet lautasille ja tarjoa tuoreen basilikan kera.

1 comments
75 likes
Prev post: Viikonloppu ja toispuoleinen niskakipuNext post: Pakkoloma ja paikallinen ravintolakulttuuri

Related posts

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *