Eroon uunijuureskammosta

SI MODA FOOD LUNCH 2016 1

Taisin tuossa viime vuoden puolella mainita, että Kotkaan muutto toi arkiruokailuun yhden selkeän muutoksen. Monellakin tapaa on erittäin positiivista, että valmistan nykyään 99% päivän ruuista kotona, mutta joskus sitä kaipaa viikottaisia lounaita keskustassa. Iso plussa tässä on tietysti se, että saa olla itse täysin päättämässä mitä suuhunsa laittaa ja tietoinen siitä, mitä annokset sisältävät. Miinuspuoliksi voisin laskea alati täynnä olevan tiskialtaan ja tuskan hien kaupan hyllyjen välissä, kun en keksi enää viikon viimeisille päiville mitään kokattavaa. Ja onhan se nyt välillä kivempi syödä muualla kuin omassa ruokapöydässä, joka tuntuu olevan muutenkin aina kaaoksen vallassa.

Vaikka mini maistaakin aina uusia ruokia ja syö myös niitä ei niin perinteisiä lastenannoksia, pyörivät viikottaisessa arkimenussa kuitenkin myös ne tutut lapsiperheiden suosikit. En todellakaan jaksa aina valmistaa eri ruokia meille aikuisille, joten olen tässä itsekin vetänyt viimeisen puolen vuoden enemmän tai vähemmän rehellistä kotiruokaa kuin pitkiin aikoihin. Alkuun makaronilaatikot ja jauhelihakastikkeet maistuivat ihan mahtavilta, mutta vähitellen niihinkin kyllästyy. Nyt olen välillä valmistanut itselleni salaattilounaita, mutta huomaan kaipaavani lämmintä ateriaa.

Monet ovat suositelleet minulle vaihtoehdoksi uunijuureksia, mutta ne eivät ole koskaan lukeutuneet suosikkeihini. Lähinnä siksi, että niistä tulee mieleen vain lämpöiset porkkana-lanttu-kuutiot, jotka saavat palan nousemaan kurkkuun. Lämmin porkkana menee itselläni alas yleensä vain sosekeitossa. Vihannesosastolta löytyy kuitenkin paljon muutakin kuin niitä lanttuja ja porkkanoita, joten päätin rohkeasti lähteä testailemaan josko löytäisin omat suosikkini. Uuniin valmistumaan iskettävät ruoat ovat niin äärettömän helppoja, joten halusin kipeästi löytää uuden arjen pelastaja -ruoan.

Omaan makuuni uunikasviksiksi ja -juureksiksi sopivat parhaiten bataatti, parsakaali ja punajuuri. Niitä on tullut tehtyä talven aikana useampaan otteeseen ja parhaalta ne maistuvat kevyen kermaviilikastikkeen kera. Tässä alla viime viikkoisen lounaan resepti, joka ehkä näyttää (ja kuulostaa) hieman yksitoikkoiselta, mutta on yksi suosikeistani tällä hetkellä :)

1 parsakaali / oliiviöljyä / parmesaaniraastetta / kanan sisäfilettä / mausteita (suolaa, pippuria, basilikaa, valkosipulia, chiliä yms.) / 1 annos bataatti ranskalaisia (0hje täällä)

Kuumenna uuni 200-225°C. Mausta bataattiranskalaiset ohjeen mukaan ja laita uuniin ensimmäisenä (paistoaika n. 12-15min). Leikkaan parsakaalin varsi pois ja irroita kukinnot. Leikkaa ne sopivan kokoisiksi paloiksi (ohuemmista tulee rapeampia). Levitä ne uunipellille ja pirskottele oliiviöljyä päälle. Levitä päälle parmesaaniraaste ja halutessasi pieni ripaus suolaa (ei tarvitse, jos juusto on tarpeeksi suolaista). Paista parsakaalikukintoja n. 10 minuuttia, kunnes ne ovat hieman tummuneet ja rapeutuneet.

Paista kanafileet pannulla (tai laita uuniin vuoassa), mausta mielesi mukaan ja tarjoile uunista tulleiden herkkujen kera. Kermaviilikastikkeen valmistaa nopeasti esim. lisäämällä 1 prk kermaviilin joukkoon 1-2 rkl öljyä (minulla maustettu keijuöljy), suolaa, pippuria, valkosipulia, yrttimaustetta ja ripaus sokeria.

XOXO
signature

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments
  • Minni
    March 31, 2016

    Kuulostaapa hyvältä! Pitää testata joskus. :) Itse teen välillä uunijuureksia ja lihaa niin, että laitan paistopussiin esim. naudan paistia, bataattia ja punajuurta. Lihakin maustuu eri tavalla kun vihannekset antavat samassa pussissa sille makua.

    • Kaisa
      April 3, 2016

      Paistopussien käyttö onkin jäänyt multa kokonaan. Äiti niitä aina välillä käyttää, mutta taidampa ostaa seuraavalla kauppareissulla kotiinkin :) Kiitos vinkistä!

  • Tiedän tuon tunteen kaupan hyllyjen välissä! oma arki muuttui äitiyslomalle siirtymisen jälkeen ja joskus kyllä tuntuu siltä että ei vaan keksi mitä itselleen lounaaksi tekisi kun kokkaa lähes joka päivä ja vielä kaksi kertaa kun tekee vielä illallisenkin. Olenkin itseasiassa syönyt paljon juureksia ja keittoja kotona ollessa lounaaksi :) uunijuureksissa on se hyvä puoli että ne ovat edullisia ja niitä on helppo valmistaa enemmän kerralla, yritän aina vähän piristää juuresruokia kastikkeella ja teinkin muuten juuri uunijuureksista pyttipannua!

    • Kaisa
      April 3, 2016

      Hei olin ihan unohtanut legendaarisen pyttipannun! Siihenhän voi tosiaan laittaa muutakin kuin hk-sinistä ja eilisiä perunoita :D Kiitos inspiraatiosta ja ihanaa kevättä sinne!

  • Sara
    March 31, 2016

    Olipas hyvänkuuloinen ja simppeli ohje! Pistetään kokeiluun :)
    Nimimerkillä Ainaiset keitetyt juurekset alkaa kyllästyttää

    Life à la Sara

    • Kaisa
      April 3, 2016

      Tää on kyllä niin helppo kuin vaan olla ja voi :D Testaa ihmeessä!

Previous
Gold sneakers