Pikkujoulubrunssi pienellä porukalla

*Kaupallinen yhteistyö God Morgon

Viimeksi eilen keskustelin ystäväni kanssa joulusta ja erityisesti tästä tulevasta, eriskummallisen vuoden joulusta. Puhuimme siitä, miten tänä vuonna moni tuntuu ottaneen varaslähdön jouluun ja hurahtaneen siihen jo hyvissä ajoin joulukoristeiden, -herkkujen, -laulujen ja -perinteiden muodossa. Ja tiedättekö mitä, hyvä vaan!

Olen sitä mieltä, että tänä vuonna tätä kaikkea tarvitaan erityisen paljon. Enkä tarkoita kuluttamisen näkökulmasta, vaan juurikin sen tunnelman ja fiiliksen. Joulumieli on ainakin itselleni sellainen jokavuotinen apukeino selvitä näistä vuoden pimeimmistä päivistä ja tänä vuonna nämä tuntuvat jotenkin ekstrapimeiltä. Siispä toin jo hyvissä ajoin kuusen kotiin ja annoin lasten koristella sen. Iltatee on vaihtunut glögiin ja suklaapalat pipareihin jo aikoja sitten. Auton radiokin on asetettu jouluradion taajuuksille ja lapsille on hankittu kalenterit valmiiksi.

Ennen varsinaisen joulun juhlallisuuksia olemme aina perinteisesti viettäneet pikkujoulua. Pikkujoulut ovat mielestäni ihana ja jotenkin vaivaton juhla. Niihin ei liity välttämättä mitään sen kummempia velvotteita ja ne voidaan pitää sesongin sisällä oikeastaan koska vaan sekä millaisella porukalla tahansa, paitsi ehkä nyt. Pikkujouluja, lasten eikä aikuisten ole näköpiirissä, joten päätin, että tänä vuonna järjestän vain pienen porukan brunssin pikkujouluhengessä.

Niin kattaus kuin tarjoilutkin henkivät joulun tunnelmaa. Koristelin pöydän havunoksin ja kynttilöin. Tarjolle laitoin itse keitettyä joulupuuroa, kalaa ja munakasta, pipareita ja juustoja sekä skonsseja. Skonssit ovat olleet jo pitkään leipomislistallani ja nyt päätin kokeilla niiden valmistusta. Perinteisten skonssien sijaan tuunasin hieman reseptiä jouluisammaksi ja lisäsin siihen sitrushedelmän mehua. En tiedä olenko ihan yksin tämän asian kanssa, mutta minusta sitrushedelmät kuuluvat joulusesonkiin ihan yhtä oleellisesti kuin vaikka joulupiparit. Mandariinien (klementiinien ja satsumien) ja appelsiinin lisäksi minulle maistuu kirpeä verigreippi. Se on hedelmä, joka jakaa monesti mielipiteet, mutta minulle se on suurta herkkua!

Sesongin ulkopuolella tyynnytän monesti verigreipin himoani God Morgonin Orange Red Grapefruit -mehulla. Muutenkin God Morgonin makeuttamattomat mehut ovat mieleeni ja sieltä löytyy makuvaihtoehtoja joka lähtöön. Meillä on jo useamman vuoden ajan ollut joka päivä kaapissa God Morgonia, enkä tiedä osaisinko enää muita mehuja aamupalalle tai brunssille ostaakaan. Näissä on mielestä paras hintalaatusuhde!

Designuudistuksen jälkeen mehut on jaoteltu kahteen eri sarjaan, joista toinen on ns. Classic -sarja täynnä klassikkomehuja ja sieltä löytyy mm. meidän perheen arkilempparit, appelsiini- ja omenamehu sekä tuo minun suosikkini verigreippi. Toisessa Selected -sarjassa on sitten eksoottisempia makuyhdistelmiä. Uusista pakkauksista käy selkeästi myös brändin vastuullisuus ilmi. Pakkauksen muovikerrokset on korvattu puuöljyllä ja hiilijalanjälki on komensoitu 1 litran pakkauksien osalta.

Kuten kuvista näkyy ja arvata saattaa meidän brunssipöydästä löytyi myös God Morgonia kolmessa eri maussa. Omaa suosikkiani “Orange Red Grapefruit” -mehua käytin myös skonssitaikinaan ja siitä tuli ihana pieni vivahde, joka sopi niin suolaisten kuin makeiden täytteiden kanssa. Laitan skonssireseptin täytteineen päivineen vielä tähän alle. Sitä ennen vähän fiiliskuvia brunssilta.

Tykkäsin jotenkin erityisen paljon tästä kattauksesta, jossa yhdistyi uudet ja vanhat, eri puolilta perityt astiat sekä tutut jouluiset elementit kaikki lempisävyissäni. Veikkaampa, että samalla kattauksella mennään myös jouluna. Silloin tosin meillä pitäisi olla jo isompi ruokapöytä käytössä ja saan tehtyä kattauksesta entistä näyttävämmän. En malta odottaa!

Red Grapefruit -skonssit suolaisella/makealla täytteellä

4 dl vehnäjauhoja / 1 tl leivinjauhetta / 1 tl ruokasoodaa / 1 tl suolaa / 0.5-1 rkl sokeria / 50g voita / 1.5 dl luonnonjugurttia / 0.5 dl God Morgon Orange Red Grapefruit -mehua / (0.5-1dl verigreipin lihaa)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita kuivat ainekset ja nypi voi jauhoseokseen. Lisää jugurtti ja mehu (sekä verigreipin liha, jos haluat korostaa greipin makua), sekoita rivakasti, mutta älä vaivaa taikinaa turhaan. Mitä nopeammin sekoitettu sen parempi. Ota leivonta-alustalle jauhoja ja kaada taikina siihen. Taputtele jauhoisin käsin taikina n. 3 cm paksuiksesi levyksi. Tee skonssit pyöreällä muotilla (lasilla) ja siirrä leivinpaperin päälle. Paista uunissa n. 8-12 minuuttia.

Täytteet:

Tarjoa suolaisena täytteenä maustamatonta tuorejuustoa, kylmäsavulohta ja ruohosipulilla maustettua munakokkelia.

Makeaksi täytteeksi sopivat esimerkiksi vaniljavaahto ja hillot.

XOXO
signature

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments
  • Jonna
    November 25, 2020

    Luin tätä aamupalan äärellä ja tuli ihan hillitön mehuhimo, etenkin tuohon verigreippiin!! Pakko ostaa kaupasta ensi kerralla 🙈 Ihanat kuvat ja tunnelma Kaisa!

    • kaisaturunen
      November 26, 2020

      Eikä ihana kuulla! Sehän tässä oli ehkä vähän tarkoituskin :D Kiitos Jonna! <3

  • Hanna J
    November 26, 2020

    Hei Kaisa,
    hirsitalo postauksessasi oli aivan ihana divaani. Minkä firman se on ?
    Se on aivan huikea.

    • kaisaturunen
      November 26, 2020

      Jotexin :) Kiitos!

Previous
Hirsitalo 2.0 – Yleisimmät kysymykset
Pikkujoulubrunssi pienellä porukalla