*Kaupallinen yhteistyö Hunajainen SAM
Lupasin vielä ennen joulua jakaa lisää vinkkejä helppoihin ruokalahjoihin ja tässä tulisi nyt kolme erilaista vaihtoehtoja. Ensimmäiseen ei tarvitse kokkailutaitoja laisinkaan, toisessa pitää osata käyttää ainoastaan mittausvälineitä ja kolmannestakin selviää maalaisjärjellä. Parasta on, että nämä kaikki valmistuvat alle puolessa tunnissa.
Kaikkia lahjoja yhdistää yksi ainesosa, nimittäin hunaja. Minusta hunaja kuuluu ruokalahjojen aatelistoon sen ollessa niin helppo, monikäyttöinen ja herkullinen. Hunajapurkit saa käärittyä kauniisiin paketteihin ja sopii annettavaksi lähes kenelle vaan. Minulta löytyy hunajaa aina kaapista, sillä se on oleellinen ainesosa monissa tekemissäni ruuissa ja leivonnaisissa. Tykkää käyttää hunajaa myös teen seassa ja ihan ykkönen se on taltuttamaan yskän. Muistan ikuisesti kun miniä odottaessani en voinut yskänlääkettä ottaa ja lääkäri suositteli sen sijaan hunajaa. Hieman epäuskoisena hunajaa silloin kokeilin, mutta sen ensi kerran ällistymisen jälkeen en ole perinteisiin yskänlääkkeisiin koskenutkaan. Myös minin kipeää kurkkua on aina helpotettu lusikallisella hunajaa ja nykyisin hän pyytää sitä jo ihan oma-aloitteisesti (välillä myös ilman kunnollista syytä :D).
Edellä mainitun selostuksen jälkeen voisi luulla, että olen hyvin perillä hunajasta ja sen terveysvaikutuksista, mutta todellisuudessa tiesin hunajasta melko vähän ennen kuin lähetti toi kotiini Hunajainen SAMin paketin. Laatikko sisälsi erilaisten hunajapurkkien lisäksi infopaketin, josta minulle selvisi mm. seuraavat asiat. Erilaisia hunajamakuja on melkein yhtä monta, kuin mitä maailmalla on kasveja. Eniten hunajaan vaikuttaa se kukka tai kasvi, josta mesi on peräisin. Mesi määrää hunajan tuoksun, värin, olomuodon, maun ja jälkimaun. Jos tätä ennen olin osannut luetella “normaalin hunajan” lisäksi juoksevan ja luomuhunajan, niin nyt minulle avautui ihan uusi maailma. Olen tottunut käyttämään hunajaa hyvin monella eri tapaa kokkaillessa, mutta koskaan en ole tullut ajatelleeksi miten paljon erilaisia hunajamakuja on ja että eri hunajat sopivat eri ruoka-aineiden kanssa paremmin yhteen. Jotta hunajan erilaisista mauista ja vivahteista pääsisi parhaiten jyvälle suosittelen hunajatastingia, se avartaa hunajan monimuotoisuutta vähän samaan tapaan kuin viinitasting.
Minä sain Hunajainen SAMin väeltä testatavaksi heidän Signature-sarjan (jota on muuten myös jaossa kolmelle teistä Instagramin puolella) ja siihen kuuluvat suomalainen Suvipäivän hunaja, Toscanan hunaja, Metsähunaja Salamancasta, Villi-laventeli-hunaja Portugalista sekä Vuoristohunaja Alpeilta. Alkuun maistelin hunajia sellaisenaan ja yritin päästä jyvälle niiden erilaisista vivahteista. Sen jälkeen yhdistelin niitä parhaani mukaan alla oleviin resepteihin. Ainakin omaan makuuni lopputulokset olivat onnistuneita. Toivottavasti näistä irtoaa inspiraatiota viime hetken joululahjoihin!
Nautiskelijan tee-paketti
Purkillinen Villi-laventeli-hunajaa, hunajalusikka, teetä ja “lisukkeita” oman maun mukaan
Banana Bread -purkissa
1 tl soodaa / 1 tl vaniljasokeria / 1/2 tl suolaa / 1/2 tl kanelia / 2dl kaurahiutaleita tai 4-viljan hiutaleita / 2dl vehnäjauhoja / 1/2 dl suklaahippuja / 1/2 dl vapaa valintaisia pähkinöitä.
Sekoita kulhossa 1 dl vehnä jauhoja soodan, vaniljasokerin, suolan ja kanelin kanssa. Laita seos purkin pohjimmaiseksi. Lisää sitten 1dl kaurahiutaleita, uusi kerros vehnäjauhoja ja loput kaurahiutaleista. Seuraavaksi kannattaa laittaa suklaahiput ja viimeisenä pähkinät.
Liitä purkin kylkeen seuraava ohje:
Banana Bread
0,75 dl sulatettua kookosöljyä / 0,5 dl Toscanan hunajaa / 2 munaa / 2-2,5 banaania (mitä tummempi sen parempi) / 0,5 dl mantelimaitoa/vanilla soijamaitoa
Kuumenna uuni 165°C. Vatkaa kulhossa öljy ja hunaja. Lisää munat ja sekoita hyvin. Vatkaa joukkoon muussatut banaanit ja maito. Kaada lopuksi purkin sisältö vähittelen, samalla koko ajan vatkaten taikinan sekaan. Voitele suorakaiteen mallinen vuoka kookosöljyllä ja “jauhota” halutessasi kookoshiutaleilla. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa vajaa tunti. Varmista kypsyys puutikulla.
Granola
4-viljan hiutaleita 5dl // rypsiöljyä 0,5dl // Vuoristohunajaa 3 rkl // pieni pussi cashewpähkinöitä // ripaus suolaa // kanelia 1tl // kardemummaa 2tl
Lämmitä uuni 175°C. Sulata hunaja pannulla rypsiöljyyn, varo kiehauttamasta. Sekoita kulhossa hiutaleet, pähkinät ja mausteet. Kaada öljy&hunajaseos päälle ja sekoita niin, että kaikki hiutaleet kostuvat hieman. Levitä mysli uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa n. 15 minuuttia. Voit käännellä mysliä tarpeen mukaan välillä. Varo, ettei se tummu liikaa. Anna jäähtyä ja pakkaa esimerkiksi lasipurkkeihin tai kauniisiin paperipusseihin. Paperipussien sisälle kannattaa laittaa muovinen pussi, jotta Granola ei tahraa paperipussin pintaa.

What do you think?
You must be logged in to post a comment.