4 x lenses for bloggers

Kamera-aiheisia postauksia toivotaan säännöllisin väliajoin ja tässä tulee nyt yksi toivepostaus viime aikoina käyttämistäni objektiiveista. Pääpointti tässä on havainnollistaa miltä kiinteiden objektiivien polttovälit näyttävät konkreettisesti kuvassa. Se, että puhun täällä 50mm tai 85mm ei ehkä sano kaikille mitään tai vaikka sanoisikin on niiden eroa vaikea ymmärtää ilman mallikuvia. Otettiin Saran kanssa tätä varten hyvin yksinkertaiset, mutta varmasti asiansa ajavat kuvat.

Samalta etäisyydeltä kuvatuissa kuvissa huomaa miten valtava ero laajakulmaisella 20mm objektiivilla on verrattuna esimerkiksi tuohon 85mm objektiiviin. Harmi ettemme kumpikaan omista pidempää teleputkea, koska sellaisen tuominen tähän vertailuun olisi tuonu vielä lisää perspektiiviä. Toisaalta nämä neljä ovat nimenomaan niitä tyypillisimpiä bloggaajien linssejä, joten tuleepahan selkeä kuva siitäkin, millä objektiiveillä blogeihin kuvat yleensä otetaan.

SI MODA KAMERA OBJEKTIIVIT

Itselläni on siis tällä hetkellä käytössä Sigman 24mm sekä 50mm ja Saralla puolestaan Nikkorin 20mm sekä 85mm. Näillä kuvaamme kaikki blogeihimme tulevat kuvat. Jos kuvaamme yhdessä, saatamme välillä kuvata Saran kameralla sekä objektiiveilla ja joskus taas minun. Meillä on eri merkkiset rungot ja siitä syystä objektien lainaaminen päittäin ei onnistu.

Laajempaa linssiäni (24mm) käytän harvoin henkilökuvissa, mutta 50mm ja 85mm ovat ihan omiaan siihen. Itselläni onkin seuraavaksi hankintalistalla nimenomaan tuo 85mm. Oma viiskymppiseni toimii hyvin erityisesti ahtaissa sisätiloissa, mutta ulkokuvaukseen kaipaan kasivitosta.

Joku ehkä huomasi jo, että käytämme vain primelinssejä eli zoomillista ei löydy meiltä kummaltakaan. Monestihan kameran mukana tulee ensimmäisenä linssinä kittilinssi, mutta itse en esimerkiksi halunnut sellaista ollenkaan. Olen niin koukuttunut kiinteiden objektiivien kuvalaatuun ja valovoimaan, että päätin hankkia suoraan sellaisen. Toki valovoimaisia zoomejakin löytyy, mutta hintaan saa iskeä nollan tai pari perään. Olen myös tottunut käyttämään jalkazoomia (eli juoksemaan ympäriinsä), joten en edes tajunnut zoomilinssiä testatessa käyttää sitä zoom-ominaisuutta. Tämäkin on makukysymyksiä. Toki zoomillinen on kätevä, jos haluaa esimerkiksi vain yhden monipuolisen linssin tai käyttää kameraa paljon tilaisuuksissa, joissa ei linssejä ehdi vaihtelemaan. Kohtuuhintaisissa joutuu vain usein karsimaan valovoimasta ja itselleni tämä on yksi suurimmista kriteereistä.

Alla hieman enemmän mietteitä näissä kuvissa käytetyistä linsseistä ja suosituksia mihin niitä käyttää.

(NIKKOR) 20 MM 1.8

Tämä on vain neljä milliä laajempi kuin oma laajikseni, mutta ero on silti selkeä. Jos Canonille olisi ollut tarjolla yhtä laadukas 20mm olisin päätynyt siihen, mutta koska en halunnut ostaa mitään monta vuotta vanhaa mallia tai karsia valovoimasta päädyin 24mm. Tämä Saran linssi on kuitenkin omiaan, jos haluaa todella laajaa kuvaa esimerkiksi vaikuttavista rakennuksista. Tällä saa myös niitä hieman kyseenalaisia yli venyttyneitä asukuvia, joita blogeissa näkee. Mutta jos tämä linssin käytön hallitsee hyvin, saa tällä todella vaikuttavia kuvia, eikä vääristyneet mittasuhteet haittaa. Suosittelisin tätä esimerkiksi reissukuviin tai tapahtumien kuvaamiseen.

SI MODA KAMERA 20MM

(SIGMA) 24MM 1.4 ART

Tämä toimittaa minulla laajiksen virkaa, vaikka ei mikään superlaajakulma olekaan. Tässä on kuitenkin se hyvä puoli, että vääristymiä ei tarvise pelätä. Puut eivät lähde oudosti kaatumaan eivätkä talojen seinät ole vinoja. Henkilökuviin tällä saa kyllä sitä laajiksen tuntua kuvakulmilla, esimerkiksi ala- ja yläviistosta kuvaamalla. Itse käytän tätä pääasiassa fiiliskuviin eri tilaisuuksissa, reissukuviin, sisustuskuviin ja joskus harvoin asukuviin. Tässä on huikea valovoima ja sen avulla sisäkuvaaminen onnistuu hämärämmässäkin. Suosittelen tätä nimenomaan ahtaisiin ja hämäriin sisätiloihin, joissa luonnonvalolta ei heru apuja.SI MODA KAMERA 24MM

(SIGMA) 50MM 1.4 ART

Aika tarkalleen tasan vuosi sitten ostin nykyisen kamerani ja siihen ensimmäiseksi linssiksi tämän 50mm. Enkä ole katunut päivääkään valintaani. Tämä on minun työjuhtani, joka sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Se ei ole liian ahdas sisällä kuvaamiseen, mutta sillä saa myös näyttäviä potretteja ulkona. Tällä kuvaan niin henkilökuvia, ruokakuvia, pienempiä sisustuskuvia kuin maisemiakin. Tässä on niin ikään mieletön valovoima ja hyvin kaunis bokeh (taustan blurraus). Tätä suosittelen ehdottomasti ensimmäiseksi (kiinteäksi) objektiiviksi sen monipuolisuuden vuoksi.SI MODA KAMERA 50MM

(NIKKOR) 85MM 1.8

Vaikka olen tykännyt kuvata 50mm objektiivilläni ja se sopii mielestäni hyvin henkilökuviin, olen Saran kameralla kuvanneena todennut, että 85mm vie tietyissä tapauksissa pidemmän korren. Erityisesti 1.2 aukkoisten 85mm objektiivien tarkkuus on huippuluokkaa ja tausta blurrautuu vieläkin kauniimmin kuin 50 millisessä. Tätä suosittelenkin ykköslinssiksi henkilökuvaukseen.SI MODA KAMERA 85MMMitäs tykkäsitte hieman erilaisesta postauksesta? 

 EDIT: Kommenttiboksissa tuotiin hyvä pointti esille. Eli siis huomaattehan, että meillä on molemmilla käytössä täyskennoiset kamerat ja kroppikennoisilla nämä polttovälit menevät hieman eri tavalla. Periaatteessa idea on tietysti sama, mitä suurempi luku sitä lähemmäs päästään. Kroppikennoisen nokalla 50mm näyttää vaan hieman erilaiselta kuin täyskennoisen 🙂

XOXO
signature

What do you think?

5 Comments
  • Milla K
    November 2, 2015

    Mulla on ittellä 45mm 1.8 asukuvaukseen ja muutama kuukausi takaperin hommattu 25mm 1.8 joka toimii vähän semmosena jokapaikanhöylänä, MUTTA nyt alko himottaan hitoseen jotain ton 85mm tapasta. Iikks meen heti Rajalan sivulle 😀 –>

    • Kaisa
      November 2, 2015

      Haha Rajala rahala vie vielä sun rahat neiti! ps. olipas kiva törmätä viimeksi ihan sattumalta <3

  • mms
    November 2, 2015

    Ihan mahtava postaus, ihan super kiva idea näyttää konkreettisesti eri objektiivien ja kuvakulmien erot! Tekisi muuten mieli mainita yhdestä seikasta ihan varmuuden vuoksi, nimittäin objektiivien kuvakulmissa on huomattavat erot mikäli samaa objektiivia käyttää kroppikennoisen tai täyskennoisen (oletan että sinulla ja Saralla käytössä) kameran kanssa. Moni kuitenkin kuvaa “harrastelijajärkkäreillä” ja tällöin tosiaan jopa tuo 50mm on jo suhteellisen pitkä putki. Täyskennoisen kameran 50mm vastaakin suunnilleen kroppikennoisen 35mm. 🙂 Itse opin tämän vasta käytännössä ja kantapään kautta kun ostin omaan kroppikennoiseen kameraani juurikin 50mm kiinteän putken ja säikähdin objektiivin “pituutta” kuvatessani sillä ensimmästä kertaa.
    Tulipas selostus, toivottavasti et pahastu tästä tarkennuksesta!
    Kiitos mahtavasta blogista! 🙂

    • Kaisa
      November 2, 2015

      Erittäin hyvä, että mainitsit asiasta! Itse mietin ihan samaa aamupäivällä, mutta en sitten lähtenyt enää muuttamaan postausta. Meillä tosiaan molemmilla täyskennot Saran kanssa 🙂 Mutta lisään tämän huomautuksena tuonne loppuun! Kiitos vielä <3

  • Henna
    November 3, 2015

    Mahtavaa, että toteutit tämän. Kiitos! 🙂 kuvien kera linssien erot kyllä huomaa selkeämmin, varsinkin tuon 20mm ja 24 mm eroa ei ehkä niin osaisi hahmottaa ilman kuvia.

Previous
Halloween