7 keinoa lievittää stressiä

SI MODA 24-2-2016 1Voihan stressi sentään. Sanana vähän liian tuttu minulle. Olen täällä blogin puolellakin tainnut muutamaan otteeseen mainita/valittaa miten stressi vyöryy taas päälle. Tai oikeastaan uskon sen ennemminkin asustavan jossain sisälläni ja tunkeutavan esiin tilaisuuden tullen. Taisin syntyä pieni stressinpoikanen sisälläni. Taipukseni stressata asioista johtuu varmasti pitkälti luonteestani, muistan nimittäin jo melko nuorena kärsineeni tuosta ikävästä olosta.

Monesti stressi syntyy siitä, että henkilöllä itsellään ei ole aseita käsitellä edessä olevia vaikea, hankalia tai muuten vaan monimutkaisia asioita. Aikarajoitteet pahentavat asiaa tai saattavat olla se varsinainen syy stressaantuneeseen oloon. Stressi on siis lähinnä oman pään sisällä tapahtuvaa taistelua ja siitä syystä sitä voi myös itse lieventää, jos vain löytää siihen sopivat keinot.

Itse olen tässä vuosien saatossa keksinyt omat keinoni ja käyttänyt niitä menestyksekkäästi aina, kun tunnen tuon puristavan tunteen kasvavan sisälläni. Olen tullut siihen lopputulokseen, että luonteelleni en mahda mitään, se vain sattuu olemaan tietyille asioille stressiherkkä, mutta stressaantuneelle ololle mahdan. Tiedostan kyllä stressin kasvavan ja pystyn omilla keinoillani kohentamaan sekä fyysistä että henkistä oloani. Tässä minun täsmäaseet stressiin:

 Tarkasta ruokavalio. Mitä olet viime aikoina syönyt? Epäsäännölliset ateriarytmit, liika sokeri ym. ruokkivat stressioloa. Suosi puhdasta ruokaa, paljon kasviksia ja esimerkiksi kalaa.

Muista juoda vettä. Stressaantuneena kärsin lähes poikkeuksetta päänsärystä ja silloin yritän juoda vettä erityisen ahkerasti.

Ota hetki itsellesi. Usein stressi on yhteydessä kiireeseen ja siinä kohtaa on hyvä löytää edes pieni 10-15 minuutin tauko pelkästään itselle. Minun omaan hetkeeni kuuluu usein virkistävä kasvonaamio, kurkut silmillä ja rauhoittava musiikki korvilla. Sen jälkeen olen kuin uudesti syntynyt.

Tee lista. Jos muistettavia/tehtäviä asioita on paljon ja se kaaos aiheuttaa stressiä, suosittelen kirjaamaan asioita ylös. Olen opettanut tämän yksinkertaisen keinon sekä omalle isälleni että miehelleni ja molemmat ovat kiitelleet jälkikäteen miten se on helpottanut sekä tehostanut työtä ja arkea. Itse olen oikea listahirmu ja teen listoja kaikesta. Minua rauhoittaa se, että näen kaiken paperilla ja voin ruksia siitä asioita yli sitä mukaan, kun niitä ei ole enää tarvetta muistaa.

SI MODA 24-2-2016 2Juokse lenkki. Ehkä se paras keino lievittää stressiä, jonka tiedän. Lenkkikamat niskaan ja ulos. Edes musiikkia ei välttämättä tarvita. Juoksemisesta syntyvä endorfiini yhdistettynä raikkaiseen ulkoilmaan ja luontoon laskevat ainakin minun stressitasojani välittömästi. Tähän kohtaan sopii varmasti moni muukin liikuntamuoto. Monet esimerkiksi vannovat joogan nimeen stressin lievityksessä.

Sulje tietokone ja puhelin. Jotenkin ironista näpytellä tämä tähän listaan, kun samaan aikaan minulla on tässä edessä auki useampikin laite ja sovellus. Mutta niin, tämän jälkeen aion minäkin sulkea nämä ja antaa loppupäivän olla kiinni (tai ehkä puhelimen vain äänettömällä).

Anna halaus. On tutkittu, että pienikin kosketus voi lieventää stressiä. Joten anna halaus rakkaallesi, ystävällesi tai vaikka koirallesi. Itselläni tämä ainakin toimii ja taakka tuntuu heti kevenevän.

XOXO
signature

What do you think?

2 Comments
 • Hanna
  February 24, 2016

  Itsellä hirveä stressi päällä – ollut koko kevään ja tulee jatkumaan kesäkuun alkuun asti.. En itse yleensä stressaa helpolla, mutta nyt kun on monet tärkeät kokeet edessä ja toukokuun lopussa vielä pääsykoe (toivottavasti) tulevaan kouluuni, niin iskee kyllä aikamoinen paniikki. Kaikki on toki kiinni itsestä ja yritän parhaani sisäistää asiat ja opiskella, mutta samalla pitäisi tehdä myös töitä ja päättötyö tanssiharrastuksessa ja ehtiä liikkuakin jossain välissä.. tuntuu että pitää revetä liian moneen suuntaan, eikä asiaa oikein auta kun joutuu heräämään töihin klo 4am. Paras keino itselleni tuntuu olevan deadlinen asettaminen joka illalle kello 8, sen jälkeen saa rentoutua tunnin ennen nukkumista ja seuraavan päivän kiirettä.

 • Kiia Innanmaa
  February 25, 2016

  Erityisesti viimeinen vinkki on aivan loistava ja todellakin toimiva!!

  http://kiiainnanmaa.blogspot.fi/

Previous
Denim trends SS16