Ensimmäiset ajatukset kuivakakusta: Mummolassa tai isotädillä kylässä. Kahvipöytä katettu ja kuikuilet mitä on tarjolla. Missä ovat kaikki herkulliset suklaakeksit, browniet ja kuppikakut? Tarjolla on vain KUIVAkakkua. Ei muuta. Limpparinkin sijaan on viinimarjamehua. Maistat kakkua kohteliaisuudesta, mutta poistut pian pöydästä. Et jää sen viereen norkoilemaan ja kinuamaan lisää, kuten yleensä.
En ole koskaan ollut mikään kuivakakkujen fani. En ole pitänyt niiden mausta saati valmistanut niitä itse. Äiti mullisti tässä(kin) kohtaa maailmani valmistamalla parasta kuivakakkua ikinä. Ja miksi se olikaan maailman parasta? Se ei ollut laisinkaan kuivaa. Syötiin se lauantaina siskon kanssa kilpaa, joten äiti leipoi uuden. Nyt en ole kyennyt pitämään näppejäni erossa kakusta, vaan käyn joka välissä leikkaamassa siitä “vain pienen palan”. Resepti on naurettavan helppo ja maku taivaallinen. Sitä voi varioida ja soveltaa lähes rajattomasti. Raaka-aineita on helppo korvata sen mukaan, mitä kotona milloinkin sattuu olemaan. Makuvaihtoehtoja on useita ja kakun voi halutessaan kuorruttaa vaikka samaan tapaan kuin porkkanakakun. Oma suosikkiversioni on ehdottomasti tämä, jossa maistuu kardemumma!
Paras kuivakakku
vehnäjauhoja 5dl // sokeria 4dl // 3 munaa // kermaa (hapanmaitotuotetta) 2dl // soodaa 1tl // ripaus suolaa // sulatettua leivontamargariinia 1,5dl // kardemummaa 1,5 rkl (maun mukaan) // korppujauhoja
Sekoita kaikki ainekset kulhossa, kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (silikonivuokaa ei tarvitse voidella eikä jauhottaa) ja paista 150°C n. reilu tunti. Kakku on valmis, kun taikina ei tartu enää puutikkuun.
Variointiehdotuksia:
:: Makua voi muuttaa esimerkiksi sekoittamalla joukkoon suklaapaloja, pähkinärouhetta, appelsiinin kuorta, vaihtamalla kardemumman vaniljauutteeseen yms.
:: Osan jauhoista voi korvata esim. mantelijauhoilla.
:: Hapanmaitotuotteista käyvät niin kermat, rahkat, viilit, kermaviilit kuin piimätkin. Eikä haittaa vaikka päiväys olisi mennyt.
:: Taloussokerista voi osan korvata muscovado- tai ruokosokerilla.
:: Korppujauhot voi korvata esim. kookoshiutaleilla.

suvi
February 19, 2015Olen etsinyt pitkään sopivaa ohjetta, joka korvaisi porkkanakakkupohjan, mutta jonka voisi kuorruttaa kuin porkkanakakun. Tällä ohjeella onnistuin loihtimaan makoisan porkkanattoman porkkanakakun, kiitos<3
T: porkkana allerginen;)
Kaisa
February 19, 2015jee hyvä! Tää on tosiaan hyvin samanoloinen, joten sopii tarkoitukseen mainiosti. Kiitos, että palasti kommentoimaan, ehkä tästä muutkin porkkana allergiset innostuvat 😀
Elina
February 26, 2015Tulipas hyvää, kiitos ohjeesta! Sain appelsiinin kuoresta idean lisätä triple seciä. Sopi oikein hyvin, vaikka makua ei 1 ruokalusikallisesta tullut hirveästi.
Kaisa
February 26, 2015Kiva kuulla, että hyvää tuli 🙂 tätä voi kyllä soveltaa mielinmäärin ja on onneksi niin helppo, että testiversioita jaksaa tehdä useammankin 😉
Tepsu
March 18, 2015Nämäkö siis ihan vaan käsipelillä pistetään kaikki sekaisin, järjestyksellä ei ole väliä tai mitään ei vaahdoteta?
Kaisa
March 18, 2015Ihan vaan käsin tai jollain kapustalla. Äiti kuulemma laittaa ensin kuivat ainekset keskenään sekaisin ja sitten lisää loput 🙂 mitään ei tarvitse vaahdottaa, super helppoa siis!
Kirsi
August 27, 2017Leivinjauhe oli loppunut… Etsin netistä kahvikakkuohjetta ruokasoodan kanssa. Tähän törmäsin, kokeilin ja Voi Pojat että tuli h-y-v-ä kakku! Kiitos ohjeesta ?
Kaisa
August 27, 2017Tää on kyllä ihan paras ohje, kiitos vaan äidille 🙂 Sun kommentin ansiosta taas muistin ohjeen ja ihan pakko leipoa joku päivä!