How to build a log home? – rakennusvlogi

*Kaupallinen yhteistyö Honkarakenne

Taloprojektissa ollaan jo hyvää vauhtia matkalla sitä paljon odotettua vaihetta, jossa pääsemme tekemään taikoja sisäpintojen ja kalusteiden kanssa, mutta ajattelin, että tässä vaiheessa voisi olla kiva tehdä pieni yhteenveto siitä, miten tähän pisteeseen on päästy. Koostin teille tästä pienen videopätkän, mutta ajattelin sen lisäksi myös kirjoittaa hieman ajatuksiamme auki tähän alle.

Vuosi sitten kerroin teille päätöksestämme purkaa tontilta vanhan hirsitalon ja aloittaa uuden hirsitalon suunnittelun yhteistyössä Honkarakenteen kanssa. Meillä oli paljon toiveita talon suhteen ja ajattelin tässä yhteydessä käydä hieman läpi niitä ja tarkastella miten ne unelmat siirtyivät paperilta toteutukseen. Tästä viime keväänä julkaistusta postauksesta löydätte meidän alkuperäiset toiveet, jotka esitimme Honkarakenteelle. Postauksesta löytyy myös piirustukset, joiden pohjalta taloa ja meidän unelmia lähdettiin toteuttamaan.

Nyt, kun talo on pystyssä, on helppoa sanoa, miten meidän haaveiden oikein kävi. Suurin haaveemme oli kunnioittaa vanhan puretun talon historiaa ja se toteutui jo käytännössä sillä, että valitsimme rakennusmateriaaliksi hirren ja yhteistyökumppaniksi Honkarakenteen. Heidän Lounatuuli-mallissaan oli myös pilkahdus vanhan talon muotokieltä, joten siinä oli hyvä lähtökohta muutosmallin piirtämiseen.

Toinen iso toiveemme liittyi merinäkymään ja tilojen valoisuuteen. Huonekorkeutta nostettiin ja ikkunoita suurennettiin. Jo paperilla ne näyttivät mahtavilta, mutta vasta siinä vaiheessa, kun seisoin tulevassa talossamme sisällä ja katselin sitä edessä siintävää maisemaa, niiden valtavien lasien läpi ymmärsin, että tässäkin tapauksessa suunnittelu oli onnistunut täydellisesti. Tilat ovat todella valoisia ja takapihalle avautuva suuri lasiliukuovi kruunaa kokonaisuuden. Meille tärkeä merimaisema on läsnä koko ajan ja kaappaa syliinsä heti etuovesta astuessa.

Olemme olleet aika yksimielisiä mieheni kanssa koko projektin ajan, mutta ikkunoiden suhteen meillä oli alkuun pieni mielipide-ero. Minä sain lopulta tahtoni tässä(kin) kohtaa läpi (hah :D) ja meille tuli kuin tulikin ristikolliset ikkunat valkoisilla pokilla niiden pelkistettyjen mustien sijaan. Nyt kun ikkunoita ja sen ristikoita on saanut tässä jo muutaman kuukauden ihastella, niin on myös mieheni myöntänyt niiden näyttävän todella hyviltä ja sopivan talon luonteeseen.

Täyskorkeaatilaa emme ole vielä pystyneet kunnolla hahmottamaan, mutta sekin näyttää todella lupaavalta ja tuo sitä paljon toivottua avaruutta taloon. Tilojen toimivuudet pääsemme kunnolla testaamaan vasta muuton jälkeen, mutta ainakin nyt vaikuttaa lupaavalta. Huoneet ovat tarpeeksi suuria ja kaavailemamme kalusteet sopivat niihin hyvin. Myös alakerran kylpyhuone, jota pienensimme suunnitteluvaiheessa tarkoituksella. Luultavasti seuraavassa vaiheessa rakennettava rantasauna korvaa tämän kylpyhuoneen ainakin osittain, joten oli hyvä ratkaisu tehdä siitä kompakti kokonaisuus.

Toiveemme talon suhteen toteutuivat siis kokonaisuudessaan paremmin kuin osasimme ikinä odottaa. Olemme myös erittäin tyytyväisiä Honkarakenteen ja heidän rakentajien toimintaan. Pystytysnopeus yllätti meidät todella ja ensimmäisenä pystytyspäivänä piti ihan hieraista silmiään, kun aamulla aloitettu pystytys oli iltapäivään mennessä edennyt jo puoleen väliin. En olisi ikinä uskonut, kuinka nopeasti kaksikerroksinen hirsitalo saadaan pystytettyä. 

Mutta jos nopeus teki meihin suuren vaikutuksen, niin vielä suuremman teki rakentajien oma-aloitteisuus ja rakennusprojektin huomioiminen kokonaisuutena. He pitivät huolta myös asioista, jotka menivät hieman heidän vastuualueiden ulkopuolelle ja varmistivat useampaan otteeseen, että olimmehan me rakennuttajat huomioineet kaiken oleellisen. Esimerkiksi hirsipinnan suojaaminen oli meidän vastuulla, mutta rakentajat oma-aloitteisesti ehdottivat, että he voisivat hoitaa sen ennen kuin me ehdimme ajatella edes koko asiaa.

Koko pystytysvaihe toimituksineen kaikkineen meni todella jouhevasti ja sujuvasti. Myös epähuomiossa toimitetut väärät ikkunat vaihdettiin heti, eikä tämä viivästyttänyt pystystä millään tavalla. Työmiesten ammattitaitoon ja toimintaan olemme kyllä 100% tyytyväisiä. Kaikki Honkarakenteelta saatu apu ja neuvot matkan aikana ovat olleet korvaamattomia. Malttamattomina jo odotamme projektin seuraavaa vaihetta ja sitä edessä häämöttävää maaliviivaa. Sen ylitys tulee tuntumaan mahtavalta, tiedän sen.

ps. Hirsitaloista kiinnostuneille vinkiksi: Honkarakenteen keväkauden avajaistapahtumassa Tuusulassa 10.3.2018 on esillä suositut Honka Tuuma ja Honka Vista mallistotalot. Tapahtumassa on tarjolla soppaa ja pannukakkua.

XOXO
signature

What do you think?

2 Comments
 • Milla Sukhilta
  February 25, 2018

  Todella mielenkiintoista, ihanasta olette dokumentoineet tätä – kiinnostaa varmaan paitsi muita rakentajia (tai siitä kuumeilevia) ja myös joskus vuosien päästä hauska katsoa, kun projektiin on jo vähän etäisyyttä.

  • Kaisa
   February 25, 2018

   Siis juurikin sillä ajatuksella lähdin näitä tekemään, että jää ainakin ihana muisto itselle! Ja toki sitä on ollut kiva näyttää täällä muillekin ja saada uusia seuraajia projektin myötä 🙂 Kiitos vielä! Seuraavaksi kuvataankin sisähommia, jee!

Previous
Hiihtoloman traditio