Ekologista rakentamista

*Kaupallinen yhteistyö Honkarakenne

Taloprojektin varrella on tullut pohdittua täällä blogissa monenlaisia asioita liittyen hirsitaloihin. Toissa viikolla puhuin myyteistä ja mielikuvista, joita hirsirakentamiseen liittyy ja viime syksynä puolestaan kerroin syitä miksi me valitsimme juuri hirsitalon. Meidän valintaamme vaikuttivat mm. vanhan, tontilla olleen talon historia, hirsitalojen design, kotimaisuus sekä oleellisesti tietysti hirsitalojen asumismukavuus, puhdas sisäilma ja muut edut. Sivusin siinä yhteydessä myös hirsitalojen ekologisuutta. Yksi painava peruste rakentaa hirsitalo oli se, että se on ekologinen, kestävä ja terveellinen vaihtoehto.

Meille ekologisuus ja ympäristöystävällisyys ovat tärkeitä arvoja, vaikka emme mitään “hifistelijöitä” tällä saralla olekaan. Pyrimme kuitenkin aina mahdollisuuksien mukaan valitsemaan sen ekologisen vaihdon ja parantamaan tapojamme mm. kierrätyksen suhteen. Pienistä teoista askel kerrallaan kohti suurempia.

Ekologisuus

Rakennusmateriaalina hirsi on monella tapaa ekologinen. Ensinnäkin sitä löytyy läheltä, se on luonnonvarana uusiutuva ja 100% kierrätettävissä. Hirren tuotanto on energiatehokasta, eikä se vaadi ympäristöltä niin paljoa verrattuna muihin rakennusmateriaaleihin, koska sen tuotannossa ei synny läheskään yhtä paljon kasvihuonekaasuja. Hirsi on muutenkin erinomainen ratkaisu taistelussa ilmaston muutosta vastaan, sillä metsillä ja puilla on iso merkitys ilmastonmuutoksen hidastamisessa. Puut puhdistavat ilmaa sitomalla itseensä uskomattoman määrän hiilidioksidia. Tiesittekö, että keskikokoinen Hongan hirsitalo sitoo itseensä elinkaarensa aikana 90 000kg hiilidioksidia eli saman verran hiilidioksidia, jota syntyy, jos ajaa autolla maapallon ympärin 14 kertaa? Hiilijalanjäljessä mitattuna hirsitalo on erittäin ympäristöystävällinen ratkaisu.

Lisää tietoa talovalmistajamme ekologisesta ja vastuullisesta toiminnasta löytyy tästä artikkelista sekä siinä olevasta mainiosta videosta, joka mielestäni kertoo kauniisti visuaalisesti siitä, miten arvokkaita maamme metsät ovat ja kuinka niitä kestävällä tavalla hyödyntämällä voidaan rakentaa terveitä, näyttäviä ja pitkäikäisiä koteja. Olemme todella iloisia ja ylpeitä siitä, että talomme on rakennettu suomalaisesta uusiutuvasta luonnovarasta ympäristöä kunnioittaen.

Kestävyys ja terveellisyys

Mitä tulee hirsitalojen kestävyyteen, niin siitä todisteena täällä Suomessa ovat juurikin ne lukuisat vuosikymmeniä vanhat hirsirakennukset. Meidän tontilla seisonut melkein satavuotias hirsitalovanhus oli oiva esimerkki siitä, miten kestävä rakennusmateriaali hirsi on. Talo oli lähes moitteettomassa kunnossa, vaikka siinä ei oltu asuttu kahteenkymmeneen vuoteen. Ensimmäistä kertaa sisään astuessani olin varautunut epämiellyttävään hajuun, mutta suureksi yllätyksekseni sisällä ei tuoksunut oikeastaan yhtään miltään. Hirsi on luonnollisesti hengittävä ja kestävä runkomateriaalivaihtoehto, jonka vuoksi tämäkin hirsitalovanhus oli säilynyt vuosien ajan hyvässä kunnossa.

Hirsirakenteinen seinä tasaa hengittäessään sisäilman kosteusvaihteluita, jolloin huoneilma ei missään vaiheessa ole liian kuiva eikä liian kostea. Hirsitalojen hengittävyys on ylivertaista verrattuna muihin rakennusten rungossa käytettäviin vaihtoehtoihin. Ei siis ole mikään ihme, että vanhimmat puurakenteiset talot Suomessa ovatkin juuri hirsitaloja. Ne rakennetaan yhä tänäkin päivänä kestämään sukupolvelta toiselle ja mekin toivomme meidän uuden talon seisovan jykevästi paikallaan vielä sadankin vuoden päästä, kuten edeltäjänsäkin seisoi.

Tulen vielä myöhemmin paneutumaan tähän sisäilma-asiaan ja hirsitalojen terveellisyyteen enemmän sekä kertomaan tietysti omista kokemuksistamme, kunhan pääsemme taloon muuttamaan. Meillä Suomessa on maailman mittakaavalla todella puhdas hengitysilma, joten on enemmän kuin järkevää tuoda se puhdas ilma myös sisälle meidän koteihimme.  Raikas sisäilma vaikuttaa mm. unen laatuun, virkeyteen ja vastustuskykyyn. Nähtäväksi jää kuinka nopeasti me tunnemme eron entiseen.

XOXO
signature

What do you think?

2 Comments
 • M
  March 27, 2018

  Hei! Tuliko teille piklaksen ikkunat hongan kautta vai otitteko jonkun muun firman ikkunat? ?

  • Kaisa
   March 28, 2018

   Meille tuli ikkunat Hongan kautta 🙂

Previous
Nostalginen päivän ruokapostaus