SI MODA RANNE KIPU 5*Yhteistyössä Verman/Synomax

Päivittäinen työskentely koneella, vaatteiden ompelu ja käsityöt sekä rakkaat harrastukset koripallo ja telinevoimistelu. Nämä yhdistettynä rakenteelliseen rannevikaan eivät ehkä ole olleet se paras kombinaatio. Olen saanut kärsiä kroonisista rannevioista teini-ikäisestä asti.

Kipu tulee ja menee. Välillä se on sietämätöntä ja välillä hyvinkin olematonta. Lukioaikoina aktiivinen pelaaminen yhdistettynä huomattavasti nykyistä runsaampaan käsin kirjoittamiseen pakottivat minut leikkauspöydälle. Oikea ranteeni on operoitu kerran ja toista kertaa tuskin tulee, koska se leikkaus tulisi olemaan aivan liian suuri ja monimutkainen.

SI MODA RANNE KIPU 3Rannevaivat ovat tänä päivänä melko yleisiä. Vaikka fyysiset työt ovat ehkä yhteiskunnastamme vähentyneet, on teknologian kehitys ja näytepäätyöskentely kasvattanut rannevaivojen syntymistä hurjalla vuositahdilla. Yleisimpiä vaivoja ovat mm. jännetupin tulehdus ja rannekanavaoireyhtymä. Oma vaivani on lähempänä jälkimmäistä, mutta ei kuitenkaan täysin identtinen. Kipu on vastaavanlaista. Siihen liittyy sormien puutumista ja nipistelyä sekä puristusotteen heikentymistä. Sorminäppäryys on heikentynyt ja ranteen liikkuvuus huonoa. Välillä kipu sinkoilee aina sormista olkapäähän asti.

Eikö kuulostaakin ihan mahtavalta, kun miettii, että teen käytännössä töitä vain ja ainoastaan käsilläni? On jopa hieman sarkastista, että onnistuin valitsemaan itselleni ammatin ja koulutuksen, johon nimenomaan vaaditaan paljon käsillä tekemistä. Mutta kuten todettua välillä on pitkiä hyviä jaksoja, jotka tosin kääntyvät sitten päälaelleen ja valvon öitä pakottavan ranteen kanssa. Olen joutunut joskus nuorempana jäämään työstä sairaslomalle rannevaivojeni takia ja kerran jopa jäämään kokonaan kesätöistä pois. Silloin tuli mietittyä, että miten ihmeessä tulen selviämään työelämästä?

SI MODA RANNE KIPU 1Ainoa todellinen keino poistaa ongelmani olisi operoida koko käsi ja lyhentää kyynerluuta, mutta koska näen tämän ainakin tällä hetkellä aivan liian suurena operaationa, olen päättänyt sietää satunnaiset kipuilut. Omat rannevaivani eivät siis ehkä koskaan häviä täysin, mutta olen oppinut elämään niiden kanssa. Muutama vuosi sitten pystyin vain haaveilemaan punnertamisesta ja käsipainojen nostelusta, mutta nyt pystyn jo satunnaisesti niitä harrastamaan. Särkylääkkeitäkään ei enää kulu sitä tahtia, mitä ennen. Nykyisin tarvitsen niitä vain akuutin tulehdustilan hoitoon.

Särkylääkkeiden sijaan olen pyrkinyt löytämään muita keinoja helpottaa sekä ehkäistä rannevaivojani. Pääasiallisesti yritän tietysti välttää ranteita rasittavia hommia, mutta koska ihan arkisetkin askareet ja työni rasittavat ranteita päivittäin, on pitänyt etsiä myös muita keinoja kivun estämiseksi. Yhteistyössä Verman ja Synomaxin kanssa testaan tällä hetkellä heidän nivelvaivoihinsa erityisesti kehitettyjä tuotteja. Glukosamiinia olen muistaakseni joskus aikaisemminkin syönyt, mutta päätin ottaa nyt uuden testijakson katsoakseni huomaanko eroa niitä syödessäni ja ilman.

Glukosamiinitablettienhan tarkoitushan on lievittää niveltulehdusta ja korjata rustovaurioita. Ne myös tehostavat tulehduslääkkeen vaikutusta ja vähentävät lääkkeiden tarvetta. Erityisesti tämä vaikutus kiinnostaa itseäni, koska en tahdo popsia särkylääkkeitä liikaa. Kolmen viikon testijakson aikana en ole syönyt itse asiassa yhtään särkylääkettä, mutta se voi toki olla sattumaakin. Glukosamiinien vaikutus alkaa nimittäin vähitellen, melko pitkänkin ajan kuluessa. Tässä vaaditaan siis hieman kärsivällisyyttä. Toki toivon, ettei kyse ole sattumasta 🙂 Ajattelin nyt testata tämän kuurin loppuun ja katsoa miten käy.

SI MODA RANNE KIPU 2SI MODA RANNE KIPU 4Akuuttiin kipuun kaapista löytyy särkylääkkeiden ohella Synomaxin nivelgeeli, joka lievittää kipua, tulehdusta ja turvotusta nivelissä. Tätä olen hieronut muutamana iltana ranteisiin tehtyäni pitkän päivän koneella. Näytepäätyö on tällä hetkellä se eniten ranteitani rasittava tekijä. Minun pitäisi ehdottomasti keskittyä enemmän myös työasentoihin, eikä tehdä läppärillä hommia sängyssä, kuten tämän postauksen kuvissa 😀 Miksi se onkin välillä niin vaikeaa istua kunnolla pöydän ääreen?

Keräsin tähän alle vielä vinkkejä ja apukeinoja rannevaivojen helpottamiseen/ehkäisyyn, mikäli siellä joku muukin kärsii vastaavista vaivoista. Liikunta on yllätys yllätys tähänkin se paras lääke (ei toki akuutissa tulehdusvaiheessa). Se parantaa käsien aineenvaihduntaa ja elvyttää verenkiertoa. Yksinkertainen käsijumppa voi sisältää ravistelua, käsien rentoutusta sekä pyörittelyä. Muita hyviä apukeinoja ovat mm.

Stressipallo

Tee esimerkiksi 10x puristussarjoja.

Hiekka

Puristele käsiä nyrkkiin hiekassa ja avaa suoriksi parin minuutin ajan.

Kuminauha

Jumppaa rannetta pingoittamalla kuminauha sormiin.

Rannetuki

Erityisesti akuutissa tulehdusvaiheessa ranne kaipaa enemmän lepoa kuin jumppaa.

Lämmin haude

Usein kylmä saattaa vain pahentaa kipua, joten kokeile mielummin lämmintä hoitoa.

SI MODA RANNE KIPU 6kuvat minusta: Sara Vanninen

 

XOXO
signature

What do you think?

2 Comments
 • Jii
  June 17, 2016

  Mulla taitaa olla ainakin osittain sama vaiva (päätellen tuosta operaatiosta josta apu löytyisi). Iän myötä vaiva on helpottanut, pahin vaihe oli lukioikäisenä, kun piti kirjoittaa käsin niin paljon. Nivelten jäykistyminen iän myötä kuulemma myös auttaa. Minulla on vikaa molemmissa ranteissa, mutta vasen ei ole koskaan kipuillut. Oikeassa on isompi rakenteellinen vika ja oikeakätinen kun olen, rasitustakin tulee oikeaan enemmän. Liikkuvuus on molemmissa ranteissa huono, punnerrukset ja punttitreenit voi tosiaan unohtaa. Olen kiitollinen, että olen pystynyt tekemään rakkaita harrastuksiani hiihtoa ja kiipeilyä näinkin paljon, eli harvakseltaan. Rannevaivat on kyllä inhottavia, koko käden toimintakyky heikkenee kivun säteillessä ja puuduttaessa sormet. Pitääkin kokeilla tuota geeliä!

  • Kaisa
   June 17, 2016

   Kuulostaapa lupaavalta, että pahin vaihe on ehkäpä ohi! Lukioaikoina kipu oli tosiaan aivan hirveää ja siitä syytä puhdistusleikkaukseen päädyttiinkin. Lääkäri epäili aikoinaan että oman rakennevikana aiheutti tai sitä pahensi niin kovin nuorena aloitettu telinevoimistelu. En tiedä onko siinä perää, mutta toisaalta kyllähän se ihan järkeenkäypää on, kun miettii, että jos sitä 4-vuotiaasta lähtien temppuilee käsillään enemmän tai vähemmän.

   Kiva, että jaoit oman tarinasi 🙂 Tsemppiä sinne tämän inhottavan vaivan kanssa! Ja mukavaa kesää <3

Previous
Festival look 2016