Gluteeniton kesäinen jälkiruoka

SI MODA GLUTEENITON KESÄ JÄLKIRUOKA 3*Yhteistyössä Kungsörnen

Taitaa olla ihka ensimmäinen kerta, kun ruokapostaukseni otsikossa lukee gluteeniton tai tekstissä on ylipäätänsä mainittu asiasta. Meidän koko perhe ja suku on melko allergiavapaata porukkaa, emmekä ole koskaan sukujuhlissa joutuneet pohtimaan sopivatko tarjottavat kaikille. Joskus joukkoon on eksynyt yksi satunnainen allergikko ja häntä varten on sitten varauduttu erillisellä annoksella. Tyypillistä!

Nykyisin, kun gluteenitonta ruokavaliota noudattavat myös monet sellaiset, jotka eivät sitä allergisen reaktion pelossa tarvitsisi olen todennut, että olisipa kätevää valmistaa ja leipoa tarjottavia, jotka sopisivat kaikille. Gluteeniton kun ei tarkoita millään tapaa huonompaa tai vähemmän maistuvaa vaihtoehtoa, päinvastoin. Pitkälle ollaan tultu ajoista, jolloin gluteenittomat herkut olivat niitä epämääräisen näköisiä keksejä tarjoilupöydän sivussa muovisen kuvun alla ja päällä luki post it-lapulla “Gluteeniton”.

SI MODA GLUTEENITON KESÄ JÄLKIRUOKA 6Varmasti moni gluteenitonta elämää vuosia viettänyt osaisi kertoa minua huomattavasti paremmin kuinka tämä kehityskaari on mennyt, mutta omasta ei-allergikon-näkökulmastani katsoen gluteenittomien vaihtoehtojen ja tuotteiden määrä on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti. Kysyntään on selvästi vastattu ja hyvin.

Olen törmännyt useisiin laadukkaisiin ja maukkaisiin gluteenittomiin tuotteisiin ja samalla kaikki entiset ennakkoluuloni näitä tuotteita kohtaan on kumottu. Ja koska tosiaan moni ystävistänikin nykyisin suosii gluteenitonta ruokavaliota ihan vaan paremman olon vuoksi olen miettinyt, että voisin ihan oikeasti harkita valmistavani kaikki tarjottavat suoraan gluteenittomina ja miksen maidottominakin.

SI MODA GLUTEENITON KESÄ JÄLKIRUOKA 1SI MODA GLUTEENITON KESÄ JÄLKIRUOKA 2Itselleni gluteenittomuus ei varmasti koskaan tule täysin osaksi arkea ja pelkästään vieraita varten ei ehkä ole kannattavaa ostaa kaappeihin tarvikkeita, joista voisin leipoa herkullisia gluteenittomia kakkuja sun muita. Järkevämpi vaihtoehto on ehdottomasti esimerkiksi nämä Kungsörnenin kakkumixit. Vastuullista ruokaa merkitsevällä itumerkillä varustetuista Kungsörnenin tuotteista mutakakku- ja suklaakakku-mixit ovat täysin gluteenittomia. Lisäämällä veden ja öljyn taikina on valmista.

Perinteisten kakkujen sijaan kakkumixejä voi hyvin käyttää myös hieman luovempaan leivontaan. Otin haasteen vastaan kehitellä näistä kolme erilaista jälkiruokaa ja tässä tulee niistä ensimmäinen. Gluteenittomat suklaa-mansikka-vaahtokarkki-tikut sopivat ihan loistavasti esimerkiksi grillijuhlien jälkkäriksi tai makeaksi sormiruoaksi kesäjuhliin, jossa tarjottavat syödään seisten. Ohjekin on mitä helpoin ja nämä voi valmistaa hyvissä ajoin jääkaappiin valmiiksi.

SI MODA GLUTEENITON KESÄ JÄLKIRUOKA 5

Gluteenittomat suklaa-mansikka-vaahtokarkki-tikut

Kungsörnen Mutakakkumix (Kladdkaka) / (vettä&öljyä) / tuoreita mansikoita / vaahtokarkkeja / tummaa suklaata sulatettuna

Valmista kakkutaikina ohjeen mukaan. Koko taikinasta tulisi melko monta suklaanappia näihin tikkuihin, joten suosittelen paistamaan osasta taikinasta esimerkiksi pienen mutakakun. Suklaanapit voit valmistaa joko paistamalla laakeassa astiassa suklaakakkulevyn ja leikkaamalla siitä pyöreällä muotilla paloja tai käyttämällä pieniä karamellivuokia, kuten itse tein. Huomioittehan, että taikina kohoaa reippaasti. Anna levyn/karamellivuokien jäähtyä hyvin ennen seuraavaa vaihetta.

Pujota vuorotellen mansikoita, suklaanappeja ja vaahtokarkkeja puutikkuun. Koristele tikut sulatetulla suklaalla. Jos suklaa tuntuu liian jäykältä, siihen kannattaa sulatusvaiheessa lisätä hieman  voita, jolloin se on helpompi levittää. Laita tikut hetkeksi jääkaappiin ennen tarjoilua, jotta suklaa jähmettyy.

SI MODA GLUTEENITON KESÄ JÄLKIRUOKA 4

XOXO
signature

What do you think?

1 Comment
Previous
Mini outfit – Olkihattutyttö