Halloween Eggs


si-moda-halloween-eggs-6*Yhteistyössä Suomen Siipikarjaliitto ry

Tiesittekö, että kanamunia kulutetaan Suomessa vuosittain 60 miljoonaa kiloa, noin 12 kiloa henkilöä kohti? Kuulostaa melko hurjalta määrältä. Itse lisäsin kanamunien käyttöä ruokavaliossani muutama vuosi sitten hiustenlähtö-episodin jälkeen. Yksi kananmuna päivässä tekee kuulemma hyvää hiuksille ja on vienyt ainakin minut kohti tuuheampaa tukkaa. Mitään ihmeellistä hiustenkasvatus- ja tuuhennusainetta munat eivät sisällä vaan mm. hyvää proteiinia, B12-vitamiinia, rautaa sekä monia muita vitamiineja ja hivenaineita.

Kanamunahyllyllä minulle iskee usein pienoinen tänka på. Minkä paketin sitä ottaisi? Pyrin suosimaan luomutuotteita aina kun mahdollista, mutta välillä kiinnitän huomiota pakettien hintaeroihin. Luomumunien tuottaja saa munakilosta noin kaksinkertaisen hinnan verrattuna tavanomaiseen. Syy tähän on hyvin yksiselitteinen. Luomumunien tuottaminen on kalliimpaa, mutta harva ehkä tietää tarkalleen miksi.

si-moda-halloween-eggs-3si-moda-halloween-eggs-4Luomumunien tuotannossa kanat elävät ja munivat väljemmissä, ikkunallisissa lattiakanaloissa ja ruokintaan käytetään luomurehua. Luomutuotantoa säädellään tiukasti, eikä siinä sallita geenimuunneltujen raaka-aineiden käyttöä. Luonnonmonimuotoisuutta kunnioitetaan ja pyritään mahdollisuuksien mukaan lisäämäänkin. Luomutuotannossa on paljon hyvää ja nimenomaan sellaista, jonka takia se korkeampi hinta kannattaa maksaa.

Moni meistä maksaakin mielellään luonnollisesti ja lähellä tuotetusta munapaketista hieman enemmän. Luomumunien tuotanto on kasvanut Suomessa reippaasti 2000-luvulta, mutta vielä olemme jäljessä muita Pohjoismaita. Positiivisen kasvun lisäksi on mielestäni merkittävää, että nykykuluttajat osaavat myös vaatia vaihtoehtoja. Monille, myös itselleni, eläinten ja ympäristön hyvinvointi sekä eettisyys ovat tulleet yhä tärkeämmäksi kriteeriksi ostopäätöksiä tehdessä. Tuotteiden puhtaus ja lisäaineettomuus ovat monella ensisijaisesti mielessä ruokakauppaan astuessa.

si-moda-halloween-eggs-8si-moda-halloween-eggs-0si-moda-halloween-eggs-1Luomumunista ja vajaan viikon päässä häämöttävästä Halloweenista inspiroituneena harjoittelin tänään aamulla tekemään rekvisiittoja viikonlopun tarjottaviin. Postauksen teksti oli tällä kertaa asiapitoisempi ja ehkä jollain tapaa painavempi, joten päätin kuvata vastapainoksi suhteellisen kepeitä ruokakuvia. Olen luvannut järjestää minin kanssa Halloween-juhlat ja tarkoituksena olis pukeutumisen ja koristeiden lisäksi panostaa myös tarjottaviin. Kanamunista saa kätevästi tehtyä kurpitsamunia, ällöttäviä matotäytteisiä munakuppeja, verta tursuavia muna-aivoja, pääkallomunia sekä perinteisiä silmämunia.

Näitä voi asetella suolaisten tarjottavien vierelle koristeeksi tai vaikkapa ruokaisaan salaattiin. Esimerkiksi tämän viime viikolla jakamani salaatin sekaan munat sopivat mainiosti! Alta löydät ohjeet kunkin pelottavan ja ällöttävän munan tekoon. Ovat muuten naurettavimmat reseptit mitä olen ikinä tänne blogiin kirjoittanut 😀

si-moda-halloween-eggs-7

Halloween-munat

keitettyjä luomumunia / 1 kypsä avokado / sitruunamehua / mustia seesaminsiemeniä / pieni pala kurkun kuorta / paprikajauhetta / ketsuppia / majoneesia

Matotäytteiset munat

Halkaise muna ja poista keltuainen. Mussaa avokado ja pirskottele sitruunamehua päälle. Täytä 5ml lääkeruisku (injektio) avokadomössöllä ja pursota sillä “matoja” kananmunan puolikkaaseen. Koristele mustilla seesaminsiemenillä.

Silmämunat

Halkaise muna ja poista keltuainen. Mussaa avokado ja pirskottele sitruunamehua päälle. Levitä lusikalla keltuisen kuoppa täyteen avokadoa ja siloita pinta tasaiseksi. Ripottele päälle pieni yhtenäinen kasa seesaminsiemeniä ja pursota jälleen lääkeruiskua apuna käyttäen majoneesista rengas seesaminsiemenkasan ympärille. Täytä ruisku sen jälkeen ketsupilla ja tee verisuonet valkuaiseen siksakkia vedellen.

si-moda-halloween-eggs-5si-moda-halloween-eggs-2

Kurpitsa-munat

Halkaise muna ja irroita keltuainen varovasti. Käännä keltuainen leikkuulaudalla pyöreä puoli ylöspäin ja vedä siihen pystysuuntaisia viivoja, kuten kurpitsassa. Kasta sormenpää paprikajauheeseen ja sivele kurpitsan pinta (ei uria) jauheella. Aseta se sitten takaisin valkuaisen sisään, mutta tietysti väärinpäin. Viimeistele kurpitsa pienellä kurkunkuoripalalla.

Pääkallo-munat

Yksinkertainen pääkallomuna tehdään pistelemällä keitettyyn luomumunaan reikiä esimerkiksi terävää tikkua apuna käyttäen. Verinen pääkallo puolestaan halkaistaan pystysuunnassa puoleen väliin, tehdään suu sekä silmät seesaminsiemenistä ja ruiskutetaan lopuksi lääkeruiskulla ketsuppiverta valumaan.

Veriset muna-aivot (:D)

Aivojen pinta on helpoin tehdä muniin taikinapyörää apuna käyttäen. Tämä vaatii hieman kärsivällisyyttä, mutta vetämällä ensin varovasti yhden vedon ja sen jälkeen toisen heti viereen saadaan valkuaisesta irroitettua pieniä lainehtivia paloja, joista syntyy pinta, joka muistuttaa hieman paljaita aivoja. Lopuksi muna-aivot halkaistaan keskeltä kahtia ja pursotetaan taas ketsuppia. 

 

XOXO
signature

What do you think?

Previous
Get the gala look x2