Halloween viikon juustomaistajaiset ja kurpitsahummus

Kaupallinen yhteistyö: Kuusamon Juusto

“Salaiset” aseeni kaamosmasennusta vastaan: kynttilämeret ja valtavan suuret juustolautaset. 

“Pimeää on”, totesi esikoinen, kun ulkoilimme viime viikolla viiden aikaan iltapäivällä. Samaan lauseeseen hän heitti kysymyksen, “Äiti, miltä ulkona näyttäisi, jos nyt olisi kesä?”. Vastasin, että olisi valoisaa ja aurinkokin todennäköisesti paistaisi. Nyt siitä valoisuudesta saa enää vain haaveilla ja aurinkoakin on niukasti tarjolla. Kellojen kääntäminen teki iltapäivistä entistä pimeämpiä, mutta myös tunnelmallisempia ja kynttilöitä vaativia. Siitä syystä viime sunnuntaina katettiin pöytään valtavan juustolautasen lisäksi paljon kynttilöitä!

Tämä juustoilta oli merkitty jo hyvissä ajoin kalenteriin syyslomaviikon kohdalle, mutta sairastelujen vuoksi se meinasi jäädä kokonaan välistä. Siskoni perheineen estyi tulemasta, mutta onneksi miehen suvun puolelta saatiin vieraita pöytään. Sopivasti telkkarista pyöri myös futispeli ja lapsille saatiin leikkiseuraa. Kaikki oli niin balanssissa kuin lapsiperheessä sunnuntai-iltana voi olla.

Pöytään katettu juustolautanen koostui tällä kertaa kotimaisen suosikkijuustobrändini juustoista. Moneen otteeseen olen maininnut Instagramin storyn puolella, miten Kuusamon Juuston Gouda on parasta, mitä leivän päälle sopii laittaa. Hamstraan sitä aina kauppareissuilta ja sen vuoksi sitä löytyykin meiltä aina jääkaapista. Suurena Kuusamon Juuston fanina olin todella iloinen ja otettu, kun kuulin, että Kuusamon Juusto lanseeraa uuden herkuttelujuustojen tuoteperheen ja minua toivottiin viemään siitä sanaa eteenpäin.

Ehdotukseni rennoista juustomaistajaisista ystävien kesken meni läpi, joten aloin suunnittelemaan sesonkiin sopivia tarjottavia. Sen lisäksi, että halusin hyödyntää satokauden parhaita antimia, halusin myös keskittyä kotimaisuuteen. Suurin osa niin sanotuista herkuttelujuustoista on tuontijuustoja, mutta tämän uutuustuoteperheen myötä Kuusamon Juusto on nyt tuonut kuluttajille tarjolle myös maukkaat kotimaiset vaihtoehdot. Kaikissa neljässä juustossa on ensiluokkaiset ja luonteikkaat maut, joita leikkimielisesti hieman arvioimme juustomaistajaisten lomassa.

Oma suosikkini oli täyteläinen Vuorijuusto, josta piti myös mieheni. Vieraiden mielestä taas pehmeän savuinen Savustettu Gouda oli juustoista ehkä se kaikista maistuvin. Näiden lisäksi myös kaksi muuta Maasdam XO sekä voimakas pitkään kypsynyt Emmental XO saivat meiltä kaikilta kehuja. Erityisen hyvältä ne maistuivat kotimaisen jyvänäkkileivän ja tuoreiden karpaloiden kera.

Pyrin tosiaan pitämään myös juustolautasen lisukkeet mahdollisimman ajankohtaisina sekä suosimaan kotimaista. Ja mikä olisi ajankohtaisempaa kuin kotimaiset omenat, karpalot ja kurpitsa! Halloween viikon kunniaksi valmistin kurpitsasta kauniin sävyistä kurpitsahummusta. Minusta parhaita juustolautasia ovat sellaset, joissa yhdistyvät erilaiset kiinteät naposteltavat ja tahnat. Suolaisen rinnalla pitää myös olla jotain makeaa, joten valitsin pöytään kotimaista ruusunterälehtihilloa sekä tummalla suklaalla kuorrutettuja mustikoita. Näistä sai luotua ihania makuyhdistelmiä, jotka kruunasi täyteläinen punaviini.

Kurpitsa hummus

1 kurpitsa (myski tai tavallinen) / 1 valkosipuli / 1 pkt kikherneitä / 2 rkl tahinia / 1/2 sitruunan mehu / oliiviöljyä / ripaus jeeraa / 1 tl paprikajauhetta / ripaus kanelia / ripaus cayennepippuria / suolaa ja pippuria

Koverra kurpitsa ja paloittele se sekä valkosipuli. Laita kurpitsan palat ja valkosipuli astiaan, pirskottele päälle oliiviöljyä. Kypsennä kurpitsanpalat valkosipulin kanssa uunissa 175°C asteessa noin puolisen tuntia. Jäähdytä kurpitsat ja valmista hummus sekoittamalla kaikki aineksi sekä käyttämällä ne blenderissä tai vatkaamalla sauvasekoittimella sileäksi. Hummuksen voi koristella paprikajauheella.

Juustomaistajaiset, olivat ne sitten rennot tai hieman fiinimmät ovat kyllä hauska seuratapahtuma. Meidän iltaan tosiaan mahtui myös jalkapalloa ja neljä railakasta lasta, joten mistään rauhallisesti kynttiläillallisesta ei ollut kyse, vaikka nämä seesteiset kuvat ehkä niin antavat olettaa. Vauhdista huolimatta kaikki saivat mahansa täyteen juustoja ja päätimme mieheni kanssa, että täytyy järjestää tällaisia iltoja useamminkin, ihan vaan kahdestaan tai sitten kutsumalla vieraita kotiin.

Tänne uuteen kotiin onkin kiva kutsua ihmisiä, kun tilaa riittää sekä aikuisille että lapsille. Vielä kun saamme uuden isomman ruokapöydän puusepältämme, niin pöydän tuolimäärä tuplaantuu! Vieraiden kutsumisesta tuli muuten mieleen, että juustot ovat myös oiva tuljainen, jos on itse kutsuttu vieraaksi. Nämä Kuusamon Juuston uutuudet on pakattu niin nätteihin pakkauksiin, että niistä saa helposti loihdittua kauniin viemisen vaikkapa servettien ja puisen leikkuulaudan kera.

ps. Nämä juustot taipuvat myös sisätilojen juustomaistajaisten lisäksi ulos retkievääksi! Malliesimerkkiä siitä näyttää Anniina Jalkanen vajaa kuukausi sitten julkaistussa vlogissaan. En itse asiassa tuntenut tai edes tiennyt Anniinaa ennen tätä kampanjaa, mutta vitsit miten kivaa sisältöä hän tuottaa sekä kauniiden kuvien muodossa Instagramiin, että Youtuben puolelle vlogeina. En oikeastaan ole koskaan oppinut katsomaan vlogeja ja seurannut ketään tubettajaa, mutta hänen videoihin jäin koukkuun ja katsoin niitä useamman putkeen. Jos elämä vanhalla maatilalla kiinnostaa, niin laittakaahan seurantaan 🙂

XOXO
signature

What do you think?

No Comments Yet.

Previous
Pinnalla nyt: puff puff Puffer
Halloween viikon juustomaistajaiset ja kurpitsahummus