Hirren käsittely ja hirsitalon sisäpinnat

* Kaupallinen yhteistyö Honkarakenne

Paljon on tullut kysymyksiä hirren käsittelystä erityisesti talon sisäpuolella, joten ajattelin tässä postauksessa hieman kertoa aiheesta.

Toisin kuin monet muut asiat, hirren maalaaminen ei ole ollut meille alusta asti itsestään selvää, vaan olemme antaneet ajatusten ja mielipiteiden elää tässä projektin aikana. Olemme halunneet nähdä isompia kokonaisuuksia, ennen kuin teemme päätöksiä maalauksen suhteen. Vieläkin meillä on hieman arvoituksena mitkä kaikki hirsiseinistä maalataan täysin peittäviksi (jos mitkään) ja mitkä taas jätetään ns. puunsävyisiksi. Todennäköisesti teemme niin, että katsomme tilanteen uudelleen, kun lattia ollaan saatu asennettua parin viikon kuluttua ja vasta sitten teemme lopullisen päätöksien muutamien seinien osalta.

Täyskorkeatilamme oli kuitenkin maalattava jo nyt ja sitä varten metsästimme yli kuukauden ajan sopivaa maalia/lakkaa/vahaa, jolla saisimme toivomamme lopputuloksen. Halusimme hirren säilyttävän kauniin puunvärinsä, mutta taittavan hieman viileämpään ja vaaleampaan olematta kuitenkaan yhtään kuultomaalatun näköinen. Kuultomaalatut seinät saavat sekä minulla että miehellän niskakarvat pystyyn, joten sellaista emme missään nimessä halunneet. Jotain pinnalle oli kuitenkin tehtävä, jotta se ei lähtisi heti tummumaan.

Päätimme aloittaa tekemään maalauskokeiluja yhdelle takaseinälle, joka peittyisi joka tapauksessa kalusteiden taakse. Ensimmäiset testierät, joissa käytimme Teknoksen hirsipinnalle tarkoitettua kevyesti sävytettyä hirsivahaa olivat täysiä huteja, joten lähdimme uudelleen maaliostoksille. Tällä kertaa pääkaupunkiseudulle. Täydellinen tuote tuntui kuitenkin olevan kiven alla ja lopulta totesimme ettei sellaista ollutkaan.

Olimme jo luovuttamassa koko hirren käsittelyn suhteen, kunnes eräs ystävällinen maaliosaston myyjä ehdotti, että mitä jos hieman tuunaisimme ja soveltaisimme jo ostamaamme vahaa. Hän suositteli lantraamaan maalia samaan, mutta sävyttämättömään versioon. Näin ollen valkoisen sävyn määrä vähenisi ja se saattaisi poistaa inhoamamme kuultomaalausefektin. Hän suositteli myös erilaista sivellintä sekä kikkakolmosena pyyhkimään hieman jo kuivuneen seinän vanhalla t-paidalla.

Sekoitimme sävytettyä vahaa sekä sävyttämätöntä suhteessa 1/4 ja otimme uuden siveltimen sekä kikkakolmosen käyttöön. Ja arvatkaapa mitä? Hirsiseinistä tuli tismalleen sellaiset kuin olimme haaveilleet. Ne ovat edelleen puunväriset, mutta eivät enää yhtä oranssihtavat (ks. jälkeen kuva alla). Niissä on kaunis mattapinta ja ne sopivat tulevaan lattiaamme hienosti. Nyt jää enää nähtäväksi kuinka monta seinää maalaamme tällä tapaa ja kuinka maalaamme täysin peittävällä sävyllä.

Hirsitalojen sisäseinien käsittelyyn on tarjolla paljon erilaisia tuotteita ja niitä kaikkia yhdistää se, että ne ovat hengittäviä, eivätkä näin ollen vie pois sitä hirren hienoa ominaisuutta. Mutta vaikka tuotteita on paljon aina maaleista, suojiin, lakkoihin ja vahoihin, ainakin minut yllätti se, miten vaikea oli löytää tuotetta, joka säilyttäisi sen aidon kauniin puunvärin. Hirsipinnat tummenevat ajan myötä, mutta käsittelyt auttavat niitä pysymään vaaleampina ja sävyn halutunlaisena pidempään. Mielenkiinnolla odotamme miten käy meidän seinien tulevaisuudessa. Toivottavasti niitä ei ihan hetkeen tarvitse maalata uudelleen.

XOXO
signature

What do you think?

22 Comments
 • Vikke
  May 28, 2018

  Moikka! Ihan mahtava postaus, koska olemme rakentamassa hirsitaloa. Haluaisin jättää osan seinistä luonnollisiksi, käsitinkö siis oikein, että alimmassa kuvassa on käsittelyn jälkeen jäänyt pinta; puhdas vaalea hirsi, mutta vain matta, eikä kellertävä, tummuva?Kuvassa näyttää että hirteen ei ole laitettu melkein mitään. Onko se siis jokin läpinäkyvä mattakäsittely?

  • Kaisa
   May 28, 2018

   Moikka,

   Alimmassa kuvassa on nimenomaan valmis käsitelty pinta. Hirsi on edelleen vaalea, mutta mattainen eikä kellerrä ainakaan omaan silmääni. Se kuinka kauan se on tummumatta on toki vielä arvoitus (ainahan ne tummuvat ellei niitä maalaa peittävällä maalilla), mutta ainakin nyt näyttää hyvältä. Ero siihen alkuperäiseen on pieni, mutta paljain silmin erotettavissa. Kuviin tätä on vaikea saada valojen vaihdellessa yms., joten voisin vaikka joku päivä yrittää kuvata tästä vielä pätkän IG-storyn puolelle 🙂 Josko video auttaisi asiaa. Hirsivaha on itsessään läpinäkyvää mutta me sekoitimme sitä vahaan joka oli sävytetty (ks. vahan voi siis sävyttää). Se sävytetty oli sellaisenaan meille liian peittävä ja “kuultomaalimainen”, joten päädyimme tällaiseen ratkaisuun. Kannattaa kokeilla vahan laittoa johonkin mahdollisesti piiloon jäävään seinään, auttaa huomattavasti päätöksenteossa 🙂 Ja tosiaan oleellisinta tuon pinnan saamiseksi oli meistä laadukas sivellin, vähän vahaa kerrallaan ja vanhalla t-paidalla pyyhkiminen n. pari minuuttia levityksen jälkeen. Jos on jotain kysyttävää vielä niin mielelläni yritän auttaa 🙂 Aurinkoista viikkoa sinne ja tsemppiä projektiin!

 • Sini
  May 29, 2018

  Meillä oli ihan sama dilemma ja päädyimme samanlaiseen ratkaisuun eli sekoittamaan väritöntä ja valkoista pigmenttiä sisältävää vahaa. Tuote tosin oli eri, eli Osmocolorin Uviwax, joka sisältää pigmentin lisäksi uv-suojan. Toivotaan, että tällä hirsiseinät myös pysyvät vaaleina – aika näyttää.

  • Kaisa
   May 29, 2018

   Tää on kyllä hyvä kikka! Toivottavasti pysyvät juu, eihän sitä voi ennakkoon tietää 🙂

 • Sara
  May 31, 2018

  Mietittekö tremaxia noille hirsiseinille? Käsittääkseni sitä käyttää nykyään aika moni hirsiseinille, jos haluaa pitää niissä ns. luonnollisen värin. Itsellä on hirsitalo suunnittelussa 🙂 toivottavasti syksyllä päästäisiin jo käytännön hommiinkin! Tämä suunnittelu tuntuu kyllä olevan lähes ikuisuusprojekti.

  • Kaisa
   May 31, 2018

   Nyt täytyy kyllä sanoa, että tää tremax tuli mulle ihan uutena tuotteena, eli ei olla tätä edes harkittu. Mielenkiinnolla kyllä luin siitä nyt. Hassua, että en törmännyt tähän vaikka googlettelin viikkotolkulla sopivia tuotteita 😀 Veikkaampa, että oltaisiin kyllä tätä testattu, jos olisi vastaan tullut 🙂 Mutta omien kokemuksien perusteella suosittelen testaamaan kaikki itselle potentiaaliset tuotteet konkreettisesti seinään ja katsomaan lopputulosta eri valoissa. Vasta sitten sitä oikeastaan osaa sanoa mikä on paras. Tsemppiä projektiin! 🙂

 • Vikke
  May 31, 2018

  Kiitos vastauksesta! Eli sekoitit Teknoksen valkoiseksi sävytettyä (kuvassa) hirsivahaa ja jotain läpinäkyvää hirsivahaa? 🙂 T-paita varmaan jotenkin tasoittaa sen? Videot on tervettulleita! Olet onnistunut niissä hyvin.

  • Kaisa
   May 31, 2018

   Moikka,

   Siis yksi ja sama hirsivaha kyseessä, mutta toista purkkia on sävytetty ja toista ei. Vaha on siis alunperin väritön, mutta sen voi sävyttää 🙂 Sekoitettiin maalauspaikalla sitten tuo meidän oma seos, johon laitoimme sävyttämätöntä 3/4 ja sävytettyä 1/4! T-paita tasoittaa pintaa ja tekee mielestäni siitä vielä mattaisemman.

 • Mira
  August 15, 2018

  Moikka! Satutko muistamaan vielä, että mikä tuo valkoinen sävy oli? 🙂

  • Kaisa
   August 15, 2018

   Moikka,

   Oiskohan se ollut se ihan teknoksen oma ns. perusvalkoinen? En kyllä muista että olisimme erikseen valinneet jonkin tietyn valkoisen sävyn 🙂 Kotkan Starkissa oli valkoiset mallipalat tästä ja pyysimme samanlaiset meille. Voin toki vielä tarkistaa asian 🙂

 • Essi R.
  March 4, 2019

  Moikka. Mekin haluttaisiin jättää hirren alkuperäinen sävy tai vastaehtoisesti kallistua hieman vaaleampaan sävyyn. Osa https://kodinplaza.fi/ yrityksistä suosittelee valkeampaa pintaa, osa tummempaa ja osa hirsivahaa. Kiinnostaisi nimenomaan tietää, kuinka hyvin vaha on pinnoilla toiminut. Onko lähtenyt tummenemaan ensimmäisinä vuosina?

  • Kaisa
   March 4, 2019

   Olemme asuneet tässä vasta pari kk joten vielä en osaa vastata tummenemiskysymykseen yhtään mitään 🙂

 • Yonna
  July 19, 2019

  Hei Kaisa!
  Hyvä teksti hirren käsittelystä. Kuinka tuo tuoreen näköinen pinta on säilynyt talossasi? Oletko joutunut käsittelemään sitä uudestaan?

  • kaisaturunen
   July 19, 2019

   Hirsi yhä samanlainen kuin käsittelyn jälkeen 🙂 Tosin tästä vasta vuosi aikaa!

 • Laura
  September 8, 2019

  Heippa! Käsittelittekö seiniä millään ennen vahan laittoa? Hioitteko? 🙂

  • kaisaturunen
   September 9, 2019

   Ei hiottu 🙂 Puu oli valmis käsiteltäväksi vahalla!

   • Laura
    September 14, 2019

    Okei kiitos! 🙂 ja vielä kiinnostaa että millä noi teidän valkoiset sisäseinät on maalattu? 🙂 jollain peittävällä maalilla vai vahalla?

    • kaisaturunen
     September 16, 2019

     Oisko ollut ihan Tikkurilan Harmony 🙂

 • Jonna
  December 1, 2019

  Moi Kaisa,
  Mikä toi sivellin oikein oli jota käytitte hirsipintojen maalaamiseen? Kirjoitit että se oli jotenkin erikoisempi kuin tavallisesti.

  Terv. Jonna

  • kaisaturunen
   December 1, 2019

   Moikka, Nyt täytyy kyllä sanoa, että en muista tätä! Olen todella pahoillani. Ehkä vastaus löytyy jos näytät siveltimen kuvaa maalikaupassa? 🙂 Ota vaikka screenshot siitä!

 • Sara
  March 4, 2021

  Hei!
  Luin tuon postauksesi hirsiseinien käsittelystä. Todella kauniin väriset seinät teillä! Meillä olisi nyt seinien käsittely edessä. Miten tuo teidän ratkaisunne on toiminut (Teknos kevyesti sävytetty hirsivaha + sävyttämätön hirsivaha) ? Onko kellastumista tai tummumista tapahtunut?

  • kaisaturunen
   March 8, 2021

   Moikka! Tätä kysytään tosi paljon ja olen ollut aika huono vastaamaan, kun rehellisesti tässä asuessa ei sitä tummumista/kellastumista sillä tavalla huomaa, kun joka päivä näitä seiniä tuijottelee. Ehkä jos olisi vertailupala siihen alkuperäiseen niin osaisin sanoa paremmin. Jotain muutosta on kyllä varmasti tapahtunut, mutta ei siis niin radikaalia, että silmiin sattuisi. Me ollaan kuitenkin asennoiduttu siihen, että hirttä pitää aina välillä käsitellä ja varmasti ehkä jo ensi vuoden puolella tullaan uudelleen käsittelemään hirret sisäpuolelta 🙂 Jatkuvaa fiksailua tämä omakotitaloasuminen muutenkin on, joten en koe tätä mitenkään vaivaksi 😀 Olipa sekava vastaus, mutta toivottavasti tästä oli apua! 🙂

Previous
Apua pigmenttimuutoksiin