*Kaupallinen yhteistyö Keittiömaailma ja AEG

Tervetuloa meidän keittiöön!

Keittiömme on kliseisesti sanottuna kotimme sydän ja eniten käytetty huone. Huoneeksi sitä ei tosin oikein voi kutsua, sillä keittiö on osa yhtä suurta alakerran tilaa, johon kuuluvat eteinen, portaat, olohuone, ruokailutila & “lounge”. Keittiön huonekorkeus on kolmisen metriä, mutta avaruutta ja tilantuntua lisää heti sen kulmalta avautuva, tuplasti keittiötä korkeampi tila.

Aamuisin keittiöön avautuu siis näkymä yläkerrasta lasikaiteen takaa, kun makuuhuoneesta ulos kömpii. Valehtelisin, jos sanoisin, että minä olen siellä aina ensimmäisenä laittamassa aamiaista ja ottamassa hetken aikaa itselleni. Ehei, se on mieheni, joka tekee keittiössä koko perheelle smoothie bowliet ja keittää itselleen kahvin. Näin aikuisiällä aamu-uniseksi muuttuneena nousen yleensä vanhemman tytön kanssa viimeisenä.

Arkisin, kun mini on lähtenyt eskariin ja mies töihin sekä vauva nukahtanut ensimmäisille unilleen, alkaa oma aikani. Laitan teen tulemaan, kurkkaan sähköpostit puhelimesta ja syön aamiaisen. Ennen kuin meidän ruokapöytä saapui, tein töitä pitkälti keittiön saarrekkeen ääressä, joka itse asiassa oli meidän koko keittiön suunnittelun lähtökohta. Halusimme suuren saarrekkeen keskelle keittiötä. 

Tärkeänä kriteerinä pidimme sitä, että saarrekkeesta löytyisi useammalle ihmiselle istumapaikat, mutta myös paljon säilytystilaa. Saarrekkeeseen haluttiin sijoittaa liesi, mutta ei uunia tai astianpesukonetta. Saarrekkeessa tuli olla runsaasti lasku- ja pöytätilaa, mutta myös väljyyttä sivuilla niin paljon, että sen ympäri pääsisi kiertämään. Tasoon haluttiin sähköpistoke tai pari ja se onnistui kätevästi tuollaisella pyöreällä kahden pistokkeen levyllä, joita meille asennettiin lopulta kolme kappaletta, yksi saarrekkeeseen ja kaksi takatasolle. Tasojen pintamateriaalivalintaa sivusinkin jo täällä aiemmassa postauksessa ja kerroin, että päädyimme lopulta kvartsitasoon. Saarrekkeen päälle halusin vielä asentaa sisustusmielessä riippuvalaisimet. Varsinainen valaistus keittiössä on taattu ledeillä, kuten muuallakin meidän kodissa. Kattoledien lisäksi välitilan yllä olevien kaappien alareunassa kulkee vielä erillinen led-nauha.

Mutta palataampa takaisin keittiön suunnitteluun. Keittiömme on tosiaan suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä Keittiömaailman kanssa. Me luonnollisesti asioimme Kotkan Keittiömaailmassa ja tässä kohtaa haluan kiittää, kumartaa sekä lausua pari ylistyssanaa Jaana Rännärille, Kotkan Keittiömaailman kauppiaalle. Tiedättekö, kun jotkut ihmiset ovat vain luotuja asiakapalvelutyöhön? He tekevät sitä niin suurella intohimolla ja mielettömällä asenteella, että asiakkaalle jää AINA hyvä mieli sekä olo, että hänen puolestaan on tehty kaikki mahdollinen ja vielä mahdollisimman hyvin. Jaana on juuri tällainen tyyppi! Tutustuin häneen Yrittäjänaisten kautta ja sen jälkeen on ollut ilo tehdä hänen kanssaan töitä meidän keittiön ja muiden kalusteiden osalta.

Aloitimme kalusteiden suunnittelutyöt hyvissä ajoin rakennusprojektin lähtiessä käyntiin pari vuotta sitten. Meillä oli mieheni kanssa aika tarkka näkemys siitä, minkälaisen keittiön halusimme, mutta rehellisesti sanoen ei se ihan tältä olisi ilman Jaanaa näyttänyt. Tai ainakaan siitä ei olisi tullut yhtä toimiva. Hän auttoi meitä toteuttamaan toiveemme ja näkemään ne mahdollisuudet, joita emme itse osanneet tulla edes ajatelleiksi. Voisikin sanoa, että kotimme keittiö on hyvin onnistunut kokonaisuus, jossa yhdistyy keittiökauppiaan ammattitaito sekä meidän omat toiveet ja vahva näkemys.

Keittiön pohjan osalta meillä oli erityinen toive. Emme halunneet klassista L-muotoista keittiötä, vaikka talon pohjaan se olisi sopinut. Halusimme ainoastaan takaseinän täyteen kaappitilaa, mutta emme missään nimessä toista kaappiriviä sivuseinälle. Kaappitilaa kuitenkin tarvittiin enemmän kuin mitä takaseinälle mahtui, joten ehdotin, että mitä, jos sivuseinään upotettaisiin muutama kaappi. Näin ollen sivulle sijoitetut kaapit eivät veisi keittiön, eivätkä myöskään saarrekkeen leveydestä yhtään senttejä. Ainoa mikä tässä kärsisi olisi eteisen puolen kaapit, mutta niiden kohdalla olin valmis joustamaan. Tämän ratkaisun ansiosta keittiön ilmeestä tuli mielestäni huomattavasti modernimpi.

Mitä tulee keittiön värimaailmaan, niin alkuun en ollut ajatellut valkoista keittiötä laisinkaan. Itse haaveilin ensisijaisesti harmaasta keittiöstä ja mieheni mustasta. Yhdessä vaiheessa pyörittelimme myös mahdollisuutta kaksivärisestä keittiöstä, mutta luojan kiitos tajusimme haudata sen ajatuksen melko pian. Valkoinen keittiöstä siis lopulta tuli ja olemme kyllä olleet siihen todella tyytyväisiä. Nyt tuntuu siltä, että mikä muu sävy meillä muka olisi edes sopinut?! Yhdessä lattian, lamppujen, messinkisten yksityiskohtien ja välitilan laatan kanssa valkoinen keittiö istuu taloomme täydellisesti ja on hyvin klassinen sekä ajaton.

Keittiökalusteiden ovina meillä on minimalistiset Festa-sarjan ovet, joissa on ainoastaan tuollainen pieni vetoura. Mieheni halusi hyvin modernit, yksinkertaiset kaapinovet ilman vetimiä. Itse olin ajatellut “koristeellisempia” ovia, mutta tässä kohtaa minä olin sitten se, joka tuli puolitiehen vastaan. Suurin osa ovista on vetimettömiä, mutta korkeissa kaapeissa on minun toiveestani siro messinkinen Stalan lankavedin.

Vetimettömät saarrekkeen alla olevat kaapit toimivat pompulla ja uralliset tietysti ihan vaan vetämällä. Yläkaapit avautuvat joko ylöspäin tai sivulle ja tasojen alapuolella kaikki muut paitsi saarrekkeen olohuoneen puoleiset kaapit ovat vetolaatikoita. Muutamista laatikoista löytyy superkätevät sisälaatikot, jotka kätkevät itseensä kaikki ruokailu- ja kokkausvälineet. Kaksi korkeaa kaappia on pyhitetty jääkaapille ja pakastimille, mutta viimeiseen korkeaan kaappiin halusimme tilavan ja käytössä näppärästi toimivan kuiva-ainekaapin. Päädyimme asentamaan siihen tuollaisen ulos tulevan mekanismin, joka näkyy postauksen alkupään kuvissa. Se on tässä puolen vuoden aikana täyttynyt jo aika mukavasti, mutta samalla todettu myös erittäin toimivaksi.

Kaappitilaa on siis runsaasti ja ainakin vielä tällä hetkellä tuntuu siltä, että kaikki toiminnot on sijoitettu parhaille mahdollisille paikoilleen. Liesi saarrekkeessa on ehdoton, sillä se takaa mahdollisuuden seurustella muun perheen/vieraiden kanssa kokatessa tai katsella vastakkaiselta takaseinältä löytyvää teeveetä. Vesipisteen sijoittaminen takaseinälle yhdessä astianpesukoneen kanssa on myös todettu toimivaksi. Astianpesukoneesta on näppärä tyhjentää astioita suoraan kaappiin, kun se on integroitu astiakaappien kanssa samaan riviin.

Pesukoneen lisäksi jääkaappi sekä pakastin ovat siis meillä integroituna takaseinään ja toimivat tavallaan “pylväinä” molemmin puolin keittiötä. Tämä oli yksi omista toiveistani, sillä halusin luoda symmetrisen kuvion takaseinälle, johon olin jo suunnitteluvaiheessa löytänyt sen täydellisen välitilan laatan. Hexagon-mallinen laatta on poikinut teiltä ekstra paljon kyselyitä ja kyseessä on tosiaan italialaisen valmistajan Marca Coronan Motif Extra -sarjaan kuuluva Calacatta Gold laatta, jonka löysimme ABL-laattojen kautta.

Kodinkoneemme ovat puolestaan peräisin tutulta ja turvalliselta AEG:lta, jonka koneet meillä oli myös viimeisessä kodissamme pääkaupunkiseudulla. Näkyvät koneet (liesi, mikro ja uuni) halusin kaikki mustassa sävyssä, sillä ne tuovat mukavasti syvyyttä vaaleaan keittiöön. Muut, kuten edellä totesin, on integroitu kaappeihin ja sen ansiosta yleisilme on rauhallinen. Erilaiset kodinkoneet vempaimineen ja nappuloineen luovat ainakin itselleni rauhattoman näköisen ilmeen, joten siksi halusin hyödyntää mahdollisuuden integroida koneet kalusteisiin.

Koneista haluan tässä kohtaa nostaa esille lieden tai oikeastaan keittotason. Kyseessä on yhdistelmätaso, jossa nimensä mukaisesti yhdistyvät induktiokeittotaso ja liesituuletin. Tämä vastasi meidän yhteen suurimpaan kriteeriimme keittiön osalta, nimittäin siihen, ettei erillistä liesituuletinta tarvittaisi. Olimme mieheni kanssa nähneet tämän AEG:n tason sekä muita vastaavia aiemmin messuilla ja vakuuttuneet siitä, että tällainen olisi hankittava myös meidän kotiin.

Yhdistelmätaso antaa niin paljon enemmän vapauksia keittiön suunnitteluun, kun tason voi sijoittaa käytännössä mihin vaan, eikä erillistä liesituulentinta tosiaan tarvita. Nyt, kun keittotasolla on reilut puoli vuotta kokkailtu, en osaisi kuvitellakaan meille mitään muuta hellaa. Keittotaso on nopea (sekä lämpenemään että viilenemään), turvallinen (!), helppo pitää puhtaana ja keskellä oleva liesituuletin harvinaisen tehokas. Tuosta yllä olevasta kuvasta näkyy hyvin, miten tuuletin oikein imee itseensä kattilasta tulevat höyryt!

Täällä me sitten kokkailemme harvase päivä, monta kertaa. Lounaaseen en kovinkaan usein jaksa yksin panostaa, mutta iltapäivällä, kun muu perhe minun ja vauvan lisäksi on myös paikalla tulee usein kokkailtua yhdessä ruokaa. Viikoloppuisin sitten hieman pidemmän kaavan mukaan, kun aikaa ja inspiraatiota on enemmän toteuttaa vaikeampia reseptejä. Usein myös leivomme minin kanssa viikonloppuisin. Hän on todella innokas apuri keittiössä ja monesti raahaa itse jakkaran viereeni, kun olen laittamassa ruokaa.

Hän ylettää kyllä ilman jakkaraakin moniin paikkoihin jo itse ja saa jykevän jääkaapinkin oven auki. Nuorempi tyttö ei onneksi ymmärrä näiden kaappien päälle vielä mitään ja toivottavasti menee vielä tovi ennen kuin keksii, miten ne saadaan auki. Lapsiperheen arki sujuu kyllä melko vaivattomasti tässä keittiössä, kun kaikki toiminnot on tosiaan todella onnistuneesti sijoitettu. Erityisen iloinen olen lapsien kannalta uunin paikasta, joka ei ole perinteisesti alimmaisena lattiatasossa, vaan työskentelytasolla. Tästä on niin paljon helpompi ja turvallisempi siirtää ruokia uuniin tai uunista ulos suoraan saarrekkeelle. Uuni on tuolla korkeudelle myös kätevästi poissa pienempien lasten silmistä.

Sen lisäksi, että meidän keittiö on kätevä lapsiperheen arjessa on se yhdistettynä yhtenäiseen isoon tilaan ihan omiaan vieraiden kestitsemiseen. Tänne muutto on tuonut niin paljon enemmän mahdollisuuksia erilaisten illanistujaisten sekä kutsujen järjestämiseen ja ennen kaikkea tehnyt niistä niin paljon toimivampia ja sosiaalisempia tapahtumia. Nyt on ihana kutsua ihmisiä kylään ja kokkailla isommallakin porukalla!

Päivän päätteeksi pyrimme aina siivoamaan keittiön, sillä on huomattavasti mukavempi herätä ja tulla siistiin keittiöön aamulla. Astianpesukone rullaa meillä yleensä päivällä kerran ja yöllä sitten sen toisen. Ne astiat, joita ei sovi koneeseen laittaa mahtuu vaivattomasti tiskaamaan tuossa Stalan suuressa altaassa. Altaan osalta halusin, että se on nimenomaan tilava ja ehdottomasti yksiosainen. Hanaksi tähän valikoitui Tapwellin messinkinen hana, joka sopii hyvin taustalla olevaan välitilan laattaan ja on näyttävä elementti, kuin kirsikka kakun päällä tässä keittiössä.

Iltaisin, kun keittiö on siivottu ja astianpesukone laitettu rullaamaan sekä lapset saatu unille, voi sitä hetkeksi heittäytyä itse sohvalle katsomaan jotain hyvää sarjaa tai elokuvaa. En ole mikään suurin viinifani, mutta kyllä sitä ajoittain tulee hektisten päivien jälkeen sellainen olo, että nyt voisi napata viinikaapista (joka on siis myös integroitu saarrekkeeseen) hyvän rieslingin, ottaa sitä lasillisen ja ehkä herkutella jollakin hyvällä jälkiruoalla, jota olet koko päivän piilotellut lapsilta. Seuraavana päivänä arkipyörä jatkaa taas pyörimistään, mutta onneksi yksi on meidän puolella tässä välillä kaaostakin muistuttavassa saagassa, nimittäin meidän ikioma, kaunis ja toimiva keittiö!

XOXO
signature

What do you think?

14 Comments
 • Emma
  August 27, 2019

  Hei, teillä on todella kaunis keittiö! Minkä korkuiset keittiökaapit ovat nuo ”alarivillä olevat yläkaapit”? Usein tuossa rivissä olevat kaapit ovat 40cm syvät, mutta näen että teillä ne ovat 60cm syvät, onko toiminut hyvin, ei tunnu siltä että (pidemillä) pää osuu niihin esim tiskatessa? 🙂

  • kaisaturunen
   August 28, 2019

   Meillä juurikin 60 syvät siinä ja ne on sen verran korkealla että kukaan ei niihin kyllä päätään kolauttele. Mittasuhteista kertoo jotain se, kun minä 160 cm seison kuvissa siinä edessä 🙂 Korkeallahan ne ovat, mutta juurikin siitä syystä, että ei haluttu 40cm syviä tai liian ahdasta välitilaa. Jakkaraa tarvitaan melkein päivittäin (huom minä tarvisen, ei mieheni :D) mutta olen siihen niin tottunut, että en ole kokenut vaivaksi.

 • Ella
  August 28, 2019

  Palaan kattoo sun insta profiilia tän kyseisen keittiön takia yhä uudestaan ja uudestaan, koska se on kaunein ja tyylikkäin keittiö mitä oon eläissäni nähny ?❤️ Aivan järetön asunnon rakentamiskuume ja se pahenee aina kun nään tän keittiösi!! Tuun niin hakemaan vaikutteita meidän prokkiksessa tästä ?

  • kaisaturunen
   August 28, 2019

   Voi miten kauniisti sanottu 🙂 Täällä kyllä viihtyy ja ollaan itse tosi tyytyväisiä niin keittiöön kuin muuhunkin tässä talossa. Ihanaa syksyä sinne ja tsemppiä omaan projektiin <3

 • Rosa
  August 28, 2019

  Olisi kiva nahda milta teidan keittio ja koti muutenknin nayttaa pimealla/ hamaralla, varsinkin kun tietaa eta valoihin on panostettu 🙂

  • kaisaturunen
   August 28, 2019

   Hei joo hyvä idea! Taidankin tehdä tästä nyt ihan oman jutun syksyllä, kun illat alkavat olla taas hämäriä. Kesällä tämän toteutus olisi ehkä ollut hieman hankalaa 😀

 • Pinnii
  August 28, 2019

  Miten yletätte tiskipöydän yläpuolella oleviin kaappeihin?

  • kaisaturunen
   August 28, 2019

   Mies ylettää molempiin ilman jakkaraa ja itse käytän ylempiä kaappeja avatessa keittiöjakkaraa 🙂 En nähnyt tätä mitenkään ongelmaksi, kun aina tottunut siihen, että tuolia tarvitsen kun pituutta ei ole suotu kuin se 160senttiä 😀 Lisäksi enemmän olisi inhottanut ahdas välitila tai tyhjä pölyä keräävä tila ylhäällä 🙂

 • MD
  August 28, 2019

  Niin ihana tämä teidän keittiö, aivan kuten koko talonnekin! <3

  Tuota liettä jäin miettimään, että viekö se alapuolelta huomattavasti enemmän kaappitilaa, kun siinä on myös se liesituuletin integroituna? 🙂

  • kaisaturunen
   August 29, 2019

   Voi kiitos! 🙂 kyllä täällä viihtyy!
   Liesi tai itse liesituuletin siis vie yllättävän vähän tilaa alapuolelta. Meillä alapuolella kaksi laatikkoa, joista toinen, vähemmän tilava pyhitetty leikkuulaudoille, tarjottimille yms matalille ja toiseen mahtuu sitten kaikki kattilat ja pannut. Eli suomeksi sanottuna ainakin meillä tämä verotti vain yhden laatikon korkeudesta jonkin verran, mutta sekin laatikko saatiin hyvin hyödynnettyä näin 🙂

 • EmiliaS
  January 25, 2020

  Siis vau miten upea kokonaisuus! <3 Mistä nuo upeat välitilan laatat ovat?

  • kaisaturunen
   January 26, 2020

   Ne on tilattu ABL-laattojen kautta 🙂 Italialainen valmistaja!

Previous
Astiakaapin päivitys
Hirsitalo 2.0 keittiö