Kaupallinen yhteistyö: Keittiömaailma ja AEG

Tämän lennokkaan pyykkikuvan myötä tervetuloa tutustumaan meidän kodinhoitohuoneeseen! Täällä mieheni pesee pyykit ja minä pidän huolta lasten ulkovaatteista. Tänne tömistellään saappailla sateisen päivän jälkeen aivan kuraisena tai kipitetään varpaat yltä päältä hiekassa iltauinnilta kotirannasta. Täältä nappaan urheiluvaatteet itselleni ennen lenkkiä ja valitsen siivouspäivänä uudet puhtaat lakanat laatikosta. Täällä kuivataan, viikataan, tarvittaessa silitetään tai höyrytetään pyykit. Viimeiset 8,5 kuukautta täällä on myös pidetty vauvan hoitopöytää, mutta pian se aikakausi jää taakse. Kodinhoitohuoneemme on keittiön lailla ehdottomasti yksi käytetyimpiä tiloja.

Jo paljon ennen kuin hirsitalomme nousi tähän tontille oli meille hyvin selvää, että kodinhoitohuone tulisi asettumaan näin. Piirustusvaiheessa painotin useaan otteeseen, että haluan kodinhoitohuoneen olevan kylpyhuoneen yhteydessä ja sisältävän uloskäynnin talon sivulle. Kaiken piti olla erittäin toimivaa ja suoralinjaista. Kun talon perustukset oli tehty, iski pieni huoli. Tuliko kodinhoitohuoneesta sittenkin liian kapea ja ahdas? Mahtuisiko siinä toimimaan, kuten olin kuvitellut? Emme halunneet kodinhoitohuoneeseen hukkaneliöitä, mutta emme myöskään niin ahdasta tilaa, etteikö siellä mahtuisi arkiaskareita toimittamaan.

Seinien noustessa paikalleen mietin yhä miltä lopullinen tila kalusteineen tuntuisi. Tuolloin olimme jo aloittaneet keittiön ohella kodinhoitohuoneen kalusteisen suunnittelun Keittiömaailman kanssa. Heille tilan kapeus ei näyttäytynyt millään tavalla ongelmana, joten päätin tässä (kuten monessa muussakin rakentamiseen liittyvässä asiassa) luottaa suosiolla ammattilaisiin.

Ja hyvä, että luotin. Kodinhoitohuoneesta tuli juuri passelin kokoinen, tehokas ja hyvin toimiva tila. Piirustukset sanelivat kalusteiden asettamisen ulko-ovelta katsottuna vasemmalle, joten sen suhteen ei kenenkään tarvinnut päätä rasittaa. Kaappeja, laatikoita, kodinkoneita ja toimintoja sen sijaa pyöriteltiin pitkään yhdessä Keittiömaailman kanssa. Oli ilmiselvää, että kodinhoitohuoneeseen tulisi sekä pesukone että kuivausrumpu, mutta ei missään nimessä perinteistä tornia. En myöskään halunnut koneita lattiatasoon, vaan hieman korkeammalle, jotta meidän (korjaan mieheni :D) olisi helpompi pyykkiä käsitellä. Päädyimme sijoittamaan kodinkoneet kahden matalan laatikon päälle vierekkäin. Laatikoista tuli samantien pyykkilaatikot, toinen valkoiselle ja toinen kirjavalle pyykille. Tämä ratkaisu on ollut ehkä yksi fiksuimmista ja toimivimmista koko talossa. Pyykit tulee lajiteltua heti ja ne ovat suoraan pyykkikoneen alla. Sen kun vain nosteelee pyykkiä sisään ja laittaa koneen hurisemaan. Pyykinpesukoneesta on myös kätevä siirtää pestyä pyykkiä suoraan kuivuriin, kun ne on sijoitettu näin vierekkäin työskentelytasolle.

Tässä AEG:n kuivurissa on paljon näppäriä toimintoja, kuten esimerkiksi erilliset kustomoidut ohjelmat villalle, silkille ja urheiluvaatteille. Tämän kuivurin myötä perinteisen kuivaustelineen käyttö on vähentynyt huomattavasti ja hyvä niin, sillä emme suunnitteleet telineelle mitään erityistä paikkaa tässä kodinhoitohuoneessa. Tarpeen tullen sen mahtuu kyllä levittämään hyvin tuohon käytävälle, joka ei sitten loppujen lopuksi tuntunutkaan yhtään niin ahtaalta, kuin ennen kalusteiden asennusta pelkäsin. Tilaa on juuri sopivasti ja liukuoven ansiosta kulku pesuhuoneeseen ja pois myös vaivatonta.

Kodinkoneiden ja pyykkilaatikoiden ympärille rakennettiin sitten lopulta tämä muu kalustekokonaisuus. Työskentelytasoa toivoin mahdollisimman runsaasti, mielellään kahdessa eri korkeudessa. Lopulta päädyimme rakentamaan sitä koko matkalta lukuunottamatta huoneen päätyjä, joihin tuli keittiön tapaaan korkeat kaapit “tolpiksi”. Välioven puoleisesta kaapista tuli siivouskaappi ja ulko-oven puoleinen kaappi on puolestaan varattu tyttöjen ulkovaatteille, -kengille ja harrastustavaroille. Meillä oli lapsuudenkodissa aikoinaan vastaavanlainen komero tuulikaapissa ja se oli kyllä fiksu ratkaisu äidiltä. Nyt kun viereisestä laatikosta löytyy vielä kaikki hatut, hanskat ja kaulurit, niin lapsien pukeminen ja riisuminen on helppoa. Sisään tullessa kuraiset kengät voi jättää kiinteälle kuramatolle kuivumaan ja hanskat puolestaan viskata suoraan suureen pesualtaaseen, joka on tosiaan sama kuin keittiössämme. Halusimme tähän myös korkean hanan, jotta esimerkiksi ämpärien täyttö ja vauvan pesu onnistuisi helposti.

Leveän työskentelytason alapuolella oleva kaappirivistö on tosiaan täynnä vetolaatikoita ja niiden lasten asusteiden lisäksi laatikot kätkevät sisäänsä mm. siivoustarvikkeita, minun ja mieheni urheiluvaatteet, kylpypyyhkeet ja lakanat. Pesukoneiden yläpuolelle valitsimme kapeammat yläkaapit, joihin olen tällä hetkellä sijoittanut erilaiset liinat aina vauvan liinoista tyynyliinoihin. Yläkaappien sisennys kapeammaksi oli erittäin fiksu veto, sillä se teki pesukoneiden yläpuolelle jääneestä tasosta heti hyödyllisemmän. Siihen päälle pystyy esimerkiksi kätevästi viikkaamaan puhtaat pyykit.

Kodinhoitohuone oli talomme ainut tila, johon emme halunneet kvartsitasoa. Tänne valikoitui pitkän harkinnan jälkeen mattapintainen nanolaminaattitaso valkoisessa sävyssä. Se on ollut helppo pitää puhtaana ja tuon erittäin mattaisen pinnan ansiosta se ei itse asiassa näytä edes perinteiseltä laminaatilta. Kaapinovet ovat samat kuin keittiössä eli kuuluvat Festa-sarjaan. Tässä huoneessa halusimme jättää hirttä näkyviin puunsävyssä ja se luo minusta todella kivan kokonaisuuden yhdessä vaaleiden kaapistojen kanssa.

Musta ulko-ovi puolestaan kytkee kivasti yhteen kodinkoneet ja tuo syvyyttä tilaan. Kalusteiden vastakkaisella puolella oleva saarnista sekä haavasta valmistettu vaaleapuinen saunaosasto soljuu myös kivasti tähän yhteisen lattialaatan ansiosta. Monissa tiloissa olemme käyttäneet messinkisiä vetimiä ja hanoja, mutta tänne valikoitui kromiset ulko- ja väliovea lukuunottamatta. Viimeisenä silauksena päädyimme laittamaan kalusteisiin rosterisen sokkelin tuonne kaappien alle. Se mätsää näin olle kivasti tilan vetimiin ja hanoihin.

Mitäs siellä tuumataan kodinhoitohuoneesta? Olisitteko te tehneet jotain toisin?

XOXO
signature

What do you think?

10 Comments
 • Adaleina
  September 3, 2019

  Hei,
  Mistä housusi ovat? Ne näyttävät todella hyvälle päälläsi 🙂

  • kaisaturunen
   September 5, 2019

   Housut on Lindexiltä 🙂 Ihan parhaat valkoset farkut kyllä!

 • Milla Sukhimatoilta
  September 4, 2019

  Onpa kaunis ja käytännöllinen kodinhoitohuone. Tuo (pyykki)laatikosto pesukoneiden alla on loistava ratkaisu!

  • kaisaturunen
   September 5, 2019

   Se on kyllä erittäin näppärä juttu! 🙂 Kiitos!

 • Hanna
  September 7, 2019

  Hei! Onko kodinhoitohuoneen ja pesuhuoneen lattiassa sama All over white -laatta kuin pesuhuoneen seinällä? Lattialaatta näyttää valkoisemmalta kuin seinälaatta, mutta johtuuko valon lankeamisesta? Itse mietin että uskallanko laittaa saman laatan lattiaan & seinään? 🙂

  • kaisaturunen
   September 8, 2019

   Sama laatta molemmissa 🙂 Seinällä vaan kiiltävä ja lattiassa matta! Varmaan valosta johtuu tuo sävy ero 🙂 Minusta ihana kun seinät ja lattia samaa!

 • Milla
  September 8, 2019

  Vitsit, tästä saikin hyviä vinkkejä oman uuden kodin sisustukseen! Olin pitänyt itsestäänselvänä, että sijoittaisimme uudessa asunnossamme pesukoneen ja kuivausrummun päällekkäin tornin muotoon ja näiden viereen kaapin likaisten pyykkien laatikoille, mutta tuo teidän systeeminne näyttää kyllä todella toimivalta! Pitää laittaa ehdottomasti harkintaan 🙂

  • kaisaturunen
   September 8, 2019

   Ihana kuulla, että inspiraatiota irtoaa 🙂 Se näiden tarkoitus onkin, kun itse rakennusaikana mietin näitä pääni puhki ja olisin erittäin mielellään kuullut muiden ideoita. Teidän kommentit tsemppaa kirjoittamaan näistä lisää joten kiitos, että kommentoit <3

 • Pete
  March 15, 2020

  Hienolta ja toimivalta tilalta näyttää! Meillä juuri rakenteilla talo ja KHH:ssa sama ajatus sijoittaa pyykinpesukone ja kuivausrumpu noin kuin teillä. Olen etsinyt tuota alalaatikostoa ja muutamia vaihtoehtoja onkin löytynyt jo mutta kiinnostaisi tietää miten tuo teidän on toteutettu. Ilmeisesti pitäisi olla metallikehikkolla jossa laatikot jotta kestää koneiden painon, tärinät jne?

  • kaisaturunen
   March 16, 2020

   Muistaakseni puuseppä joka asensi tämän vahvisti tuota vielä erikseen. Muutoin on ihan vaan Keittiömaailman normikalusteet 🙂
   Tsemppiä rakennusprojektin kanssa!

Previous
Sadepäivän kotitoimisto ja maailman mukavin oloasu
Hirsitalo 2.0 kodinhoitohuone