Hirsitalo 2.0 – Yleisimmät kysymykset

Taloon liittyen tulee tasaisena virta kysymyksiä ja monet niistä ovat samoja, viikottain toistuvia. Ajattelin siis, että voisi olla fiksua tehdä tällainen koottu postaus niistä yleisimmistä kysymyksistä. Tästä käy ilmi mm. tiedot meidän lattiasta, saarrekkeen leveydestä ja ulkoseinien sävystä 🙂

Mikä lattia teillä on?

Valtaosassa taloa on Timberwisen tammiparketti sävyssä Cream (öljyvahattu ja classic lajitelma). Alakertaan valitsimme kalanruotoladonnan koossa 185 x 925 mm ja yläkerrasta meillä on samansävyinen parketti suoralla lankkuladonnalla. Täältä löyty vielä ihan oma postaus lattiasta.

Mikä sävy teidän yleisvalaistuksessa on? Ja miksi?

Pahoittelen, ettei tähän ole fiksumpaa kuvaa, mutta tosiaan meillä yleisvalaistus toteutettu ledeillä ja sävy on 4000K. Tätä kysytään uskomattoman usein ja sitten perään päivitellään, että ihanko tosi 4000K 😀 Onhan tämä ehkä epätavallinen ratkaisu omakotitaloon ja joidenkin (ainakin ammattilaisten) mielestä täysin väärä. Mutta me halusimme ehdottomasti kirkkaan valkoisen värisävyn, joka olisi ennemmin hieman kylmä kuin liian lämmin. Emmekä ole katuneet päätöstä hetkeäkään. Itse asiassa meille tuli raksa-aikana vahingossa yksi 3000K ledi, joka ehdittiin asentamaan ja se näytti ihan hirveän keltaiselta täällä. Korostan, että nimenomaan täällä meillä. Valaistuksen lämpösävy kannattaa valita talon sijainnin, tyylin ja sisäpintojen mukaan. Meillä on paljon lämpöistä puuta ja muutenkin pidämme enemmän kylmistä sävyistä, joten tämä on ollut ihanteellinen meille. Hetkeäkään ei ole tuntunut, että olisimme valinneet väärin.

Miten teidän hirret on käsitelty sisäpuolelta?

Hirret on käsitelty Teknoksen Hirsivahalla. Lantrasimme sävyttämätöntä ja sävytettyä, sekä pyyhimme liinalla juuri vahattua seinää. Tarkemmat tiedot prosessista löytyy tästä postauksesta.

Mikä on talon ulkomaalin sävy?

Tikkurilan paperi. Melko poikkeuksellinen valinta, mutta me tykästyttiin siihen. Ei taita yhtään liian siniseen tai keltaiseen.

Minkä kokoinen on keittiön saarreke?

205cm X 125cm

Mistä keittiön saarrekkeen tuolit ja lamput ovat peräisin?

Ellokselta tilattu! Olivat muuten ihan ensimmäiset huonekalut koko talossa 🙂 Tsekkasin, että molempia pitäisi vielä olla valikoimissa.

Mitkä ovat lastenhuoneiden seinien sävyt?

Isomman tytön huoneessa on Tikkurilan “Batisti” ja nuoremman Teknoksen T1727.

Mistä ja minkä nimiset laatat teidän talossa on?

Kaikkia laatat olemme tilanneet ABL-laattojen kautta. Keittiössä, alakerran WC:ssä ja yläkerran kylpyhuoneessa on saman valmistajan laatat. Kyseessä on Marca Coronan laatat ja ne kuuluvat Motif-sarjaan. Alakerrassa on käytetty sävyä Gold ja yläkerrassa Silver. Keittiön laatat ovat kuusikulmionmuotoiset ja saumoihin on upotettu messinkisiä “välikoristeita”. Kylpytiloissa on käytetty isoa 60×60 laattaa (lattiassa matta, seinissä kiiltävä) sekä yläkerran suihkun lattiassa saman sarjan mosaiikkia.

Alakerran kylpyhuoneessa ja kodinhoitohuoneessa on sama laatta (seinissä kiiltävä, lattiassa matta) 60×60 kokoisena. Laatan nimi on All Over White. Erittäin hyvä ja moneen paikkaan sopiva vaaleahko harmaa laatta!

Minkä kokoiset ovat isot ikkunat merelle päin?

N. 2 m x 2.25m ilman karmeja mitattuna.

Mistä teidän ulkoetuovi on?

Ulko-ovesta tulee ehkä eniten kysymyksiä ja se on tosiaan Isoniemen “Iso-Oskar” niminen ovi ja ollut kyllä meidän molempien suosikkijuttuja talossa alusta lähtien! Niin kaunis ja näyttävä!

Mitkä ja mistä ovat väliovet?

Väliovet ovat Jeld-Wenin ja mallinimi Trend 301 (meidän makuuhuoneessa tästä pariovimalli). Painikkeistakin monesti kysytään ja ne ovat tosiaan myös Jeld-Weniltä, mallinimi New York ja väri Gold.

Minkä merkkinen teidän sohva on? Mikä kangas?

Meillä on Pohjanmaan Loft-sohva ja kankaan nimi on Stark11. Näin vajaa kahden vuoden käyttökokemuksella pakko muuten todeta, että on ollut aivan tajuttoman laadukas sohva ja kangas. Istuin- ja selkätyynyt yhä kuin uudet sekä kangas todella helppohoitoinen. Ei ole nukkaantunut yhtään ja liat lähteneet helposti. Lasten kanssa vaalea sohva toki arvelutti, mutta ollaan oltu alusta lähtien tarkkana käsipesujen kanssa, joten pahemmilta sotkuilta on vältytty 🙂 Sävy oli alkuun itselleni jotenkin liian harmaa (tein kompromissin tämän suhteen) , mutta mitä enemmän olen sitä katsellut, niin sitä enemmän olen alkanut siitä pitää! Se tasapainottaa kivasti muita lämpöisiä sävyjä.

Ovatko vaatehuoneen kaapisto Ikean PAX? Miten olette tehneet siihen korkeammat lisäosat?

Vaatehuoneessa (sekä tyttöjen huoneessa) on Ikean PAX kaapistot. Mutta koska halusimme niistä ns. täysikorkeat ja meidän huonekorkeus on normaalia korkeampi päätimme teettää siihen yläkaapit. Ostimme pari ylimääräistä PAX-kaapistoa ja niiden osista puuseppä sahasi ja kokosi meille sopivan kokoiset yläkaapit. Seuraavaksi näihin tulee vielä ovet ja pienet sivulistat kiertämään, jotta kokonaisuus näyttää kiinteältä eikä irralliselta kaapilta 🙂 ps. Jos joku miettii, miksi lattialista puuttuu, niin se johtuu siitä, että huoneen seinät tullaan myös maalaamaan 🙂

Mitkä paneelit saunassa?

Saunassa meillä on Siparilan Vire-paneeli. Se on yhä edelleen yksi lempiasioistani talossa ja koska meillä jäi paneelia hieman yli, mietin pitäisikö se loppu käyttää esimerkiksi alakerran WC:n ikkunaseinän paneloimiseen. Mitä mieltä olette? 🙂

 

Tällaisia vastauksia nyt kokosin tähän. Jos joku jäi vielä mietityttämään, niin vastailen mielelläni kommenttien puolella 🙂

XOXO
signature

What do you think?

4 Comments
 • Elina
  February 7, 2021

  Hei, kiinnostaa tuo valaistuksen värilämpötila! Yleisvalaistus on siis 4000k, entä tunnelmavalaistus? Onko teillä keittiössä välitilan valaistus myös 4000k? Entä saarekkeen päällä olevat lamput? Meillä avokeittiön remontti tulossa ja pohdin tuota valon sävyä. Haluan ehdottomasti kattoon 4000k ledit yleisvaloksi siivousta ja pimeitä päiviä varten. Mutta illalla kaipaan tunnelmaa, ja mietityttää lähinnä tuo välitilan valaistus.

  • kaisaturunen
   February 8, 2021

   Moikka! Meillä tunnelma valaistus tulee juurikin noilla irtovalaisimilla ja niissä lämpöisempi sävy. Keittiön välitilan led on varmastikin sama 4000K mutta kieltämättä liian kirkas ja kylmä. Ei käytetä sitä oikeastaan ikinä, koska koen, että se on välitilan korkeudesta ja valon asennuksesta johtuen muutenkin tosi onneton sekä epäkäytännöllinen. Jos jotain pitäisi siis tehdä valojen suhteen uusiksi niin mm. tämän korjauttaisin 🙂 Suosittelen siis testailemaan, että miten valon saa tulemaan ja erityisesti suuntautumaan kauniisti (meillä siinä ei ole esim mitään lippaa ja se on jotenkin tosi kirkas). Kannattaa myös kokeilla värisävyä tulevan laatan tai mikä ikinä teillä välitilaan tuleekaan kanssa. Ainakin maalipisteillä rautakaupoissa on muistaakseni mahdollisuus testat eri valosävyjen alla 🙂

   • Elina
    February 8, 2021

    Kiitos suuresti vastauksesta! Olen pyöritellyt valaistusta nyt paljon mielessäni ja kiva saada kuulla kokemuksia. Päädytään luultavasti lämpimämpään sävyyn välitilassa, se on ehkä käytännöllisempi iltahämärässä muun valaistuksen kanssa. Vaikka mietinnässä on myös lednauha, jonka sävyä ja kirkkautta voisi säätää.
    Kiitos kattavasta vastauksesta! 🙂

    • kaisaturunen
     February 9, 2021

     Hei kiva jos oli apua 🙂 tsemppiä sinne projektiin!

Previous
Pysähdy (herkuttelu)hetkeen
Hirsitalo 2.0 – Yleisimmät kysymykset