Hirsitalon pihasuunnitelmaa tekemässä

Piirtelin tänä aamuna aamupalaa syödessä pihasuunnitelmaa, joka on tässä muuton jälkeen nyt hieman tarkentunut. Alustavan suunnitelmanhan me teimme jo rakennusvaiheen alkumetreillä, mutta nyt tässä konkreettisesti asuessa ja pihaa päivittäin tuijotellessa on herännyt muutamia uusia ideoita ja ajatuksia. Rakennuksien (jo olemassa olevien ja tulevien) paikat säilyvät tietenkin ennallaan, kuten myös muut isommat linjat, mutta materiaalivalintoihin ja istutusten yms. sijainteihin voi vielä hyvin vaikuttaa.

Seuraava askel olisi nyt talven jälkeen pyytää meidän maatöidentekijä uudelleen paikalle arvioimaan tilanne ja tasoittamaan loppu maa-aines, jonka annettiin itsekseen painua lumen alla. Hyvin se siellä painuikin, sillä takapihan muta/sorakasa on laskeutunut lähes toivotulle tasolle. Konetta kuitenkin vielä kaivataan, jotta saadaa piha siistiksi alustalle tulevia terasseja, laatoituksia, nurmikkoa ja istutuksia varten.

Aloitetaan viimeisenä mainituista, sillä niiden suhteen sävelet ovat aika selvillä. Emme kumpikaan ole mitään viherpeukaloita, joten upeat kukkapenkereet ja puutarhat jätämme suosiolla muille. Näin merenrantaan sopii mielestäni hyvin erilaiset heinäkasvit, jotka kestävät niin merituulta kuin etelärannan suoraa auringonpaistettakin. Googlettelin tänään erilaisia heinälajeja ja mm. Koristekastikka, Hopeatoppo, Rantavehnä, Elefanttiheinä ja Kuparisara vaikuttivat potentiaalisilta vaihtoehdoilta. Täytyy vielä kysellä hieman asiantuntijoiden mielipidettä siitä, millaista heinää pihalle kannattaisi istuttaa.

Jos merenpuolta tulevat koristamaan heinäkasvit, niin etupihalle, joka on tosiaan täysin pohjoiseen päin eli pitkälti varjossa, olen kaavaillut erilaisia havukasveja tai muita, jotka eivät auringonvaloa liioin kaipaa. Mitään valtavia istutuksia sielläkään ei tulla näkemään, vaan se tullaan suurilta osin laatoittamaan ja aitaamaan matalalla betoniaidalla. Olemme myös miettineet jotain näkösuojaa pihalle, kunhan autotalli nousee talon viereen. Ensitöinä on kuitenkin rakennettava kunnollinen katos roskiksille.

Roskakatoksen ohella työlistalla on nyt alkukesänä takapihan iso terassi, jolle olemme asettaneet deadlineksi juhannuksen. Siihen mennessä olisi ihana saada terassi tehtyä ja korkattua. Eka juhannus omalla pihalla on hyvin lähellä ja kuulostaa niin hyvältä! Terassilautana olimme alkuun ajatelleet käyttää lehtikuusta, mutta päädyimmekin vaihtamaan sen, sillä kuulimme sen säänkestosta useammaltakin tutulta vain ja ainoastaan huonoa. Terassia ei ole tarkoitus öljytä, vaan antaa sen harmaantua (ja harmaannuttaa tähän tarkoitetulla puunsuojalla). Mielestäni valkoisen talomme kylkeen sopii nimenomaan kauniisti harmaantunut terassi!

Tämä uuden karhea terassi kaipaa sitten tietenkin kalusteita, joten niitä täytyy alkaa myös pikkuhiljaa vilkuilemaan. Sävymaailma pihalla tulee olemaan varmasti hyvin neutraali valkoisen, harmaan ja mustan liitto höystettynä luonnon sekä kasvien omilla sävyillä. Tällä hetkellä kiinnostaa eniten ehdottomasti boheemit, korimaiset mustat kalusteet, kuten kuvissa yllä. Myös valkoiset kalusteet ovat kauniita, mutta kokemuksesta voin sanoa, etteivät ne kovinkaan montaa vuotta pysy ihan valkoisina. Kalusteiden lisäksi haaveilen riippukeinusta, isoista savi- ja betoniruukuista, yrttilaatikosta ja jonkinlaisesta aurinkosuojasta. Aurinkosuoja voisi olla kiinteä rakennelma tai sitten siirreltävä varjo, miksei molemmat, sillä terassilla riittää tilaa.

Liikkumisen pihalla haluamme tehdä mahdollisimman mukavaksi ja helpoksi, joten tulemme rakentamaan erilaisia puisia tai laatoista tehtyä “polkuja”. Mitään pikkupiiperrystä emme kuitenkaan kumpikaan halua, joten laattojen ja lankkurallien pitää olla kunnon kokoisia. Jonkinlainen nurmialue on pihalle myös tulossa, kuten myös nuotiopaikka ja lasten leikkimökki. Työnsarkaa siis riittää, mutta juuri nyt on hyvä fiilis, kun visio on selvillä ja se on yhtenäinen mieheni kanssa 😀 Ei siis tarvitse taistella kumpi saa tahtonsa läpi 😉

riippukeino Ellos / ruukut Jotex / pihakalusteet ja verho Jotex

XOXO
signature

What do you think?

2 Comments
 • Henna
  April 24, 2019

  Terassisuunnitelmat täälläkin mietinnässä ja lehtikuusi oli meilläkin vaihtoehtona. Mihin materiaaliin olette päätymässä? Kauniisti harmaantuva terassi meilläkin haaveissa!

  • Kaisa
   April 25, 2019

   Mä palaan tähän kunhan tiedän tarkalleen 🙂 Terassihommat etenee varmasti parin viikon sisällä!

Previous
Mitä tekisin, jos some kuolisi tänään?
Hirsitalon pihasuunnitelmaa tekemässä