Iltakukkuja lapsi

IMG_0037 PIENI Tänään heräsin pitkästä aikaa (siis oikeasti varmaan 3 kuukauteen) virkeänä ennen herätyskelloa. Vilkaisin puhelinta ja huomasin, että herätykseen olisi vielä 45 minuuttia. Normaalisti olisin kiroillut, mutta nyt olo oli jo hyvin levännyt. Vitsit mikä fiilis!

Tämä jos joku todisti taas sen, että ajoissa sänkyyn meneminen kannattaa. Olen kukkunut useamman kuukauden joka ilta yli puolen yön ja mennyt sänkyyn aikaisintaan kello 23 jälkeen. Eilen olin siellä jo kympiltä. Vaikka unta tunteina kertyi saman verran kuin monena muuna yönä, niin fiilis ja olo oli aamulla täysin eri. Taitaa oma sisäinen kelloni siis pitää enemmän tästä rytmistä.

IMG_0055 PIENIJos joku siellä miettii, että miksi olen sitten valvonut niin myöhään niin syy on meidän minissä. Tyttö on melkoinen iltavirkku ja mahdoton saada nukkumaan aikaisin, vaikka iltatoimet aloitetaankin jo hyvissä ajoin, yleensä 7 jälkeen. Hän ei vaan nukahda ennen puolta kymmentä vaikka mitä tekisi 😀 Tästä syystä päiväkotiinkaan ei yleensä ehditä ennen kello yhdeksää, koska hän haluaa aamulla torkkua pidempään. Ja onhan se ihan suotavaa lapsen hyvinvoinninkin kannalta, että unta saa tarpeeksi.

Minua ysin aamut ei haittaa tippaakaan, mutta illalla olisi kiva saada hänet hieman aikaisemmin unille. Oman iltapuuhani ja ns. oma aikani venyy nimittäin tällä taktiikalla todella myöhäiseksi. Usein minulla vielä pari työhommaa tehtävänä seuraavaksi päiväksi sekä omat iltapesut ja -palat edessä. Monesti kaipaan myös hetkellistä sulkeutumista omaan kuplaani hyvän sarjan tai kirjan parissa ennen sänkyyn menoa. Näihin menee helposti se pari tuntia ja sitten ollaan jo lähempänä puolta yötä ellei sen yli.

Kaikenlaista ollaan kokeiltu rytmin muuttamiseksi, mutta esimerkiksi väsytystaktiikasta yms. ei ole ollut mitään hyötyä. Ehkä ainut kikka saada hänet aikaisemmin sänkyyn olisi aikaistaan myös aamuja? Tai jos teillä on jotain muita hyviä vinkkejä, niin otan ne mielelläni vastaan 😀 Tuntuu, että 98% pikkulapsista on aamuvirkkuja, mutta meille on sattunut se vähemmistön edustaja, joka kukkuu iltaisin eikä malta herätä aamuisin. Nyt ensimmäisenä loman jälkeisenä aamuna yritin saada hänet hereille kantamalla olohuoneen sohvalle, mutta neiti kipitti siitä takaisin sänkyyn ja ilmoitti ettei tahdo nousta vielä 😀 Onhan tämä toisaalta “helpompaa”, kun ei tarvitse viideltä herätä viikonloppuisin lapsen kanssa leikkimään, mutta puolensa kummassakin tapauksessa.

photos: Sara Vanninen, edited by me

XOXO
signature

What do you think?

2 Comments
 • Susanna
  January 16, 2017

  Moi, Nukkuuko tyttö päiväunet päiväkodissa? Meillä on jäänyt kahdella lapsella päiväunet pois n. 3-vuotiaana, ja sen jälkeen nukkuivat ainoastaan satunnaisesti päiväkodissa. Se voisi auttaa, jos vaikka herätettäisiin aikaisemmin päiväkodissa unilta, niin ilta ei venyisi ihan noin pitkälle. Ja viikonloppuna voisi kokeilla, jos selviää ilman päiväunia. No kaikki lapset ovat erilaisia myös unen tarpeen suhteen. Minulle on “henkireikä” se muutama tunti lasten nukahtamisen jälkeen, kun voin rauhassa katsoa tv:tä, tietokonetta ja olla miehen kanssa ihan kahdestaan.
  Kiitos muuten kivasta blogista:)

  • Kaisa
   January 17, 2017

   Aivan sama henkireikä täälläkin! Ihana hetki, kun koti on ihan “hiljainen”. Joskus sitä vaan istuu ihmettelemässä sitä 😀 Mutta niin meidän mini nukkuuu kyllä pääsääntöisesti päiväunet päiväkodissa ja viikonloppuna tuntuu että tarvitsisi silloinkin päivällä hieman unta, mutta ei malta kotona nukkua. Joskus nukahtaa autoon (tai pulkkaan :D) jos sopiva hetki sattuu. Mutta päikkärittömät päivät ovat ne kaikista pahimmat ja silloin nukkumaan meno illalla on todella levotonta 😮 eli ei auta vaikka olisi aivan kuoleman väsynyt 😀 mielummin siis hyvät päiväunet, niin illalla ei lapsi ole yliväsynyt 🙂 Kiitos kuitenkin vinkeistä! Ehkä tämä on taas joku vaihe vain ja menee ohi jossain vaiheessa…

Previous
3x talvityyliä