(*Postaus toteutettu yhdessä Alpron kanssa)
Meillä on ihan lapsuudestani saakka tehty suolaisia piirakoita niin arkena kuin pyhänäkin. Synttärijuhlilla tarjottiin pullan ja kakun lisäksi aina jotain suolaista piirakkaa. Lemppareitani ovat olleet erilaiset sieni-, kasvis- ja kalapiiraat. Piiraat menevät loistavasti myös lounaasta tai vierasvarasta. Niiden teko on suhteellisen helppoa, eikä valmistuksessa ole sen kummempia sääntöjä. Hyvä pohja ja tarpeeksi kostea täyte ovat mielestäni oleellisia asioita.
Varsinkin juhliin valmistettavien piiraiden kohdalla tulee miettiä syöjiä hieman tarkemmin. Onko joku allerginen? Entä vegaani? Omasta tuttavapiiristäni löytyy molempia, joten olen tottunut säätämään käytettävien ruoka-aineiden kanssa. Aikaisemmin en kuitenkaan ollut kokeillut Alpro Soyan kasvipohjaista ruoanlaittovalmistetta, jolla voi piirakkaa valmistaessa korvata sekä kerman että kananmunan. Jauhojakaan et tarvitse täytteen hyydyttämiseen.
Valmisteen koostumus on hyvin kerman oloinen, ei todellakaan mitään litkua. Itse kokeilin ruoanlaittovalmistetta italialaiseen tonnikalapiiraaseen. Sekoitin sen kokonaisuudessaan täytteen joukkoon ja kaadoin koko komeuden pohjan päälle. Lopputuloksena maukas piiras, jonka täyte oli juuri sopivan kostea. Se maistui taivaalliselta vielä seuraavanakin päivänä…
Italialainen tonnikalapiiras
1 Alpro Soya ruoanlaittovalmiste // 1 prk tonnikalaa öljyssä // 1 mozzarellapallo // 1 sipuli // n. 150g kirsikkatomaatteja // tuoretta basilikaa kourallinen // 1 rukiinen piirakkapohja (Pirkan) // suolaa & pippuria
Laita uuni lämpenemään (225°C). Paineile taikina voidellun vuoan pohjalle. Pilko sipuli pieneksi ja kuullota pannulla hetki. Silppua basilika ja viipaloi tomaatit sekä mozzarella. Sekoita kulhossa tonnikala, kuullotettu sipuli, Alpro Soya ruoanlaittovalmiste sekä basilikasilppu. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Asettele tomaatin puolikkaat ja mozzarellasiivut lomittain täytteen päälle. Halutessasi voit tehdä ylijääneestä taikinasta pienen ristikon. Paistolämpötila 225°C ja paistoaika 30-40 minuuttia. Parhaimmillaan piirakka on hieman jäähtyneenä raikkaan salaatin kera!
Maukasta loppuviikkoa kaikille!

MouMou
March 27, 2014Tätä bloggaajatapaamiseen, kiitos! 😀
casey
April 1, 2014haha iso satsi! 😀
Petramaaret
March 27, 2014Nam, tuli ihan nälkä näitä kuvia katsellessa. Pitää laittaa resepti kokeiluun piakkoin:)
casey
April 1, 2014🙂 suosittelen kyllä!
Stadin Style
March 28, 2014Näyttää herkulliselta 🙂
casey
April 1, 2014Eikä vaan näyttänyt!
Eme
March 28, 2014Ihanalta näyttää :). Suolaiset piirakat on kyllä ihan parhaita, niitä kun voi tehdä aina vähän fiiliksen mukaan. Itse oon ihastunut sellaiseen piirakkapohjaan, jossa on korvattu osa jauhoista perunamuussijauheella. Tuo vähän erilaista twistiä piirakkaan. Kannattaa kokeilla joskus 🙂
casey
April 1, 2014Pitääkin kokeilla! kiitos vinkistä 🙂
Nanna
March 28, 2014Oijoioi, must tuntuu et tätä täytyy koittaa jo heti huomenna! 😛
casey
April 1, 2014Toivottavasti onnistui 🙂
Linda
March 30, 2014Ai että miten hyvältä näyttääkään! Tätä täytyy kokeilla 🙂
casey
April 1, 2014Kokeile ihmeessä 🙂 täytettä voi hyvällä omalla tunnolla soveltaa, jos ei esim. jotain ainesosaa löydy kotoa!