Täällä on joskus kyselty olenko oppinut tekemään vaatteita koulussa vai olenko itseoppinut. Varsinaisia kaavoitus- ja ompeluopintoja olen käynyt vuoden verran ammattikoulussa pukuompelijalinjalla ja muutamien kurssien verran nyt ammattikorkeakoulussa vaatetusalalla. Olen oppinut koulussa asioiden perusteet, mutta olen sen lisäksi opiskellut paljon lisää itsenäisesti erilaisilla menetelmillä. Äidiltä olen saanut ihka ensimmäiset ompelu-oppituntini.

Itsenäinen opiskeluni on muuttunut tässä vuosien varrella huomattavasti. Aiemmin tyydyin yritys ja erehdys-taktiikkaan, jossa tylysti pyrin kokeilemalla saamaan aikaiseksi haluamani vaatteen. On sanomattakin selvää, ettei se aina ihan onnistunut. Iän ja kokemuksen myötä minusta on tullut suhteellisen vaativa, joten nykyään teen paljon huolellisempaa työtä. Olen haaveillut erilaisista kaavakirjoista jo pitkään, mutta Suomessa niitä ei tunnu olevan ja netistä en ole saanut aikaiseksi tilattua. Helmikuussa Lontoon reissulla päätin käydä katsomassa sikäläistä tarjontaa. Olin katsonut netistä valmiiksi muutamat kirjakaupat ja kirjat. Olin niin haltioissani, kun löysin kokonaisen osastollisen pelkästään vaatesuunnittelukirjoja.

Olin ajatellut ostaa Helen-Joseph Armstrongin kaavoituskirjan, jonka olin nähnyt eräällä luokkalaisellani, mutta kyseinen kirja oli tästä liikkeestä loppu. He olisivat ystävällisesti tilanneet sen minulle, mutta siinä olisi kestänyt muutama päivä ja me olimme lähdössä vielä samana iltana. Löysin kuitenkin samalta tekijältä toisen kirjan, joka käsitteli muotoilemalla tapahtuvaa kaavoitusta. Päätin sen lisäksi ostaa toisen pienemmän kirjan, jonka sisältö vastasi alkuperäistä haavettani. Siinä käsiteltiin manuaalista, mittataulukoihin perustuvaa kaavoitusta ja kuosittelua.

SI MODA KAAVAKIRJASI MODA KAAVAKIRJASI MODA KAAVAKIRJA

Mittataulukoihin perustuvan kaavoituksen voi mielestäni opiskella tämän kirjan kanssa vaikka täysin itsenäisesti. Kirjassa on selkeääkin selkeämmät kuvat ja vaiheittaiset ohjeet. Tämä kyseinen kappale keskittyy naisten vaatteisiin, mutta tarjolla oli myös miesten ja lasten kaavakirjat. Kirjassa on mittataulukot, joita voi käyttää ellei ota itse mittoja. Mittojen mukaan piirretyistä peruskaavoista voi sitten lähteä kuosittelemaan itse vaatetta. Kirjassa on monia erilaisia malleja ja niitä yhdistelemällä ja soveltamalla erilaisten kaavoituksien määrä on loputon. Kuosittelukuvissa on selkeästi näytetty miten peruskaavaa muokkaamalla saadaan aikaiseksi haluttu muoto. Kuviin on piirretty selkeät leikkauslinjan ja niiden lisäksi tarjolla on kirjalliset ohjeet.SI MODA KAAVAKIRJA SI MODA KAAVAKIRJA SI MODA KAAVAKIRJANukenpäälle muotoiltavaa kaavoitusta on vaikeampi kuvata kirjoissa, mutta mielestäni se on tehty tässä Armstrongin kirjassa loistavasti. Siinä näytetään miltä valmis vaate näyttää, kuinka sen kaavoitus aloitetaan nuken päälle, miten edetään neulauksessa ja miltä lopullinen kaava tulee näyttämään. Itse tykkään käyttää sekä peruskaavoista lähtevää kaavoitusta että muotoilua ja monesti sekoitan niitä samassa vaatteessa.

SI MODA KAAVAKIRJASI MODA KAAVAKIRJAOLYMPUS DIGITAL CAMERATarkistin, että molemmat näistä kirjoista pitäisi löytyä Amazonista, jos joku nyt innostuu hankkimaan vastaavat myös itselleen. Maksoin omistani yhteensä 85 puntaa, mikä ei mielestäni ole kovinkaan paha hinta. Pienemmässä kirjassa on yli 200 sivua ja isommassa huimat 500. Seuraavaksi olisi tarkoitus käydä taas yhden hääpuvun kaavoituksen kimppuun.

XOXO
signature

What do you think?

5 Comments
 • Anna
  March 30, 2013

  Kiva postaus – ompeluaiheisia juttuja luen aina mielelläni! Kiinnostuin tuosta Metric Pattern Cutting for Women’s Wear -opuksesta, laitan muistiin. (Näyttäisi löytyvän myös esimerkiksi Adlibriksestä 30 eurolla, kuin myös vastaavat teokset miesten- ja lastenvaatteiden kaavoituksesta.)

  • Casey
   March 30, 2013

   Kiitos vinkistä ja kiva kuulla, että tykkäsit 🙂 ajattelin ujuttaa näitä ompelu&diy-juttuja blogiin jatkossakin.

 • epi
  April 16, 2013

  jeee ihana kirjavinkki ompelijoille! menin heti googlettelemaan mistä saisin nuo itsellenikin ja tilaus meni adlibrikseen 🙂 ite oon opiskellu artesaaniksi(valmistuin 2008) ja eihän meillä opetettu ollenkaan muotoilua ja siitä aiheesta oonkin ettiny jotain kirjaa 🙂 ja noita kirjoista saa varmasti paaaaaljon uutta opittavaa.

  • Casey
   April 18, 2013

   Hei kiva kuulla! toivottavasti oot tyytyväinen tilaukseen 🙂

 • Pirjo Koskinen Herrgård
  February 8, 2017

  Otatko minuun sp:lla yhteyttä. Minulla olisi kiinnostusta Sinun taidoillesi.

Previous
Riviin järjesty
Kaavakirjoja