*Yhteistyössä Saarioinen
En muista olenko jo joskus aikaisemmin blogissa tunnustanut olevani melkoinen kassakyttääjä, mutta sitä tosiaan olen. Minulla on pakonomainen tarve tarkkailla kassajonossa niin edellä olevan kuin perässä tulevankin ihmisen ostoksia – ja tehdä vielä ostoksista omat johtopäätökseni. Kuulostaa melko hullulta vai mitä. Mutta en tee sitä ainoastaan ventovieraille kanssajonottajille, vaan myös itselleni.
Arvostelen kassalla hiljaa mielessäni omia ostoksiani. Kuvittelen kassaneidin/miehen tekevän samoin. Kun olen latonut hihnalle ison pinon kasviksia, tuoreita raaka-aineita ja kaiken maailman superfoodit, kuvittelen heidän ajattelevan, että jestas, tämähän nainen tekee kaiken alusta asti itse ja syö niin terveellisesti. Mutta mitäs sitten, kun juoksen kiireessä lapsi toisessa kainalossa kaupan valmisruokahyllylle, nappaan lihapullat kainaloon ja viipotan pää kolmantena jalkana kassalle?
Päässä pyörii ajatus siitä, miten kassahenkilö ensinnäkin kummastelee niitä valtavia hikikarpaloita otsallani ja toiseksi mikä on hänen reaktionsa, kun huomaa säälittävän pienet ostokseni – ne valmiit lihapullat. Mietin, mahtaako hän arvostella mielessään miten minulla, yhden lapsen äidillä ei riitä aikaa ruoanlaittoon. Mietin, ehtikö hän lukea ovatko lihapullat lisäaineettomia ja kuinka monta prosenttia niissä on lihaa, koska itse en tainnut nähdä mitään niiden hikikarpaloiden alta.
Näpyttelen pikaisesti pankkikortin koodin ja pidän toisella kädellä kiinni ministä, joka on jo valmiina heittäytymään kaupan lattialle nälkäkuoleman edessä. Maksu hyväksytty, vedän kortin ulos ja riuhtaisen lihapulla paketin auki. Käsiä olisi pitänyt pestä, mutta nyt se saa jäädä. Tässä ole hyvä. Lapsi hymyilee onnellisena valmislihapullalleen ja haukkaa siitä puolet suuhunsa. Äsken koettu kriisitilanne on nyt lauennut.
Kiire oli ottanut meidän arkipäivästä vallan ja pakon sanelemana valitsin valmisruoan itselaitetun sijaan. Tätä mantraa toistan päässäni kotipihaan asti. Mutta ajattelenko ihan oikeasti näin? Soimaanko itseäni joka kerta, kun päätän joskus mennä sieltä missä aita on matalin ja lapseni olo helpottuu välittömästi? Koenko olevani huono äiti, jos tarjoan lapselle jotain muuta kuin itse, alusta asti valmistamaani ruokaa? Ei, en koe.
En ole koskaan pelännyt hysteerisesti, että satunnaiset valmisruoka-annokset olisivat haitallisia lapselleni, mutta olen pohtinut, mitä ihmiset ajattelevat, jos näkevät minut ostamassa valmisruokaa? Näitä tilanteita varten olen keksinyt valmiiksi selityksen, miten jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, miten viikon virallinen kauppareissu olisi vasta huomenna ja miten emme yksinkertaisesti ehtineet laittaa ruokaa, kun neuvolassa vierähti ylimääräinen vartti. Olen varautunut puolustamaan tekoani ja vannomaan, että näin ei meillä yleensä toimittaisi.
Istuessani samaan pöytään yhdessä Saarioisen porukan kanssa, mielessäni pyöri hyvin kaksijakoisia ajatuksia valmisruoasta. Myönsin käyttäväni niitä silloin tällöin, mutta koin tärkeänä mainita, että osasin ja halusin laittaa ruokaa myös itse alusta alkaen useampia kertoja viikossa. Tapaamisen edetessä minulle valkeni monia asioita.
Muun muassa se, että pakonomainen tarpeeni puolustella tekoja johtui ehkä suurimmaksi osaksi miehestäni, joka puhuu niin kovin vakuuttavasti itse valmistetun puhtaan ruoan puolesta. Olen ollut nuoresta tytöstä lähtien taitava ruoanlaittaja ja ruokani ovat keränneet näiden 12 vuoden yhdessä olon aikana paljon kehuja mieheltäni. Minulla on monessakin suhteessa pakonomainen tarve osoittaa olevani paras, eikä ruoanlaitto ole siinä kohtaa poikkeus. Siitä syystä en ehkä halua olla mieheni silmissä se, joka päätyy valitsemaan valmisruoan kiireessä tai helpottaakseen arkea.
Kahdestaan elo oli rennompaa ja ruoanlaittoon riitti usein rutkasti aikaa. Kokkailimme useamman kerran viikossa yhdessä ja se oli enemmänkin ihana harrastus kuin välttämätön pahe. Yhä edelleen nautin ruoanlaitosta, mutta hektinen arki menevän 2,5 vuotiaan kanssa yhdistettynä kahden yrittäjän elämään on tuonut eteen tilanteita, joissa olen joutunut punnitsemaan ovatko ne valmiit ja puolivalmiit ruoat pahe vai päivän pelastaja?
Tietämykseni valmisruuista oli ennen palaveria melkoa suppea ja se sisälsi paljon ennakkoluuloja. En usko, että olen ainut, joka on mieltänyt valmisruoat tietynlaisiksi ja yhdistänyt niihin monia negatiivisia asioita. Saarioisen toteuttama presentaatio antoi kuitenkin uutta ajateltavaa. Se ei tyrmännyt ajatusta, etteikö itse alusta asti laitettu ruoka olisi oiva vaihtoehto, mutta se kysyi, olisiko joskus kuitekin ihan ok oikaista? Säästäisikö se pieni oikaisu lapsen itkut tuonnemaksi? Antaisiko se enemmän aikaa vaikkapa perheen yhteisille harrastuksille? Pienentäisikö se äidin stressitasoa?
Vispisjäätelö
5 dl vispikermaa / 1 prk kondensoitua maitoa / 1 tl vaniljasokeria / 2 purkkia vadelma Vispistä
Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kondensoitumaito ja vaniljasokeri. Jatka vaahdottamista sen aikaa, että seos on jälleen kuohkeaa. Sekoita 1 purkki Vispistä vaahdon joukkoon. Kaada seos vuokaan ja sen päälle toinen purkki Vispistä. Tässä kohtaa kannattaa sekoittaa rennoin vedoin, jotta jäätelöön muodostuu vadelmaraitoja. Ei siis kannata sekoittaa liikaa. Peitä jäätelö kelmulla, niin että ensimmäinen kelmukerros tulee jäätelön pinnalle ja toinen “normaalisti” astian päälle. Anna jäätelön tekeytyä pakkasessa vähintään 6 tuntia, mieluiten yön yli.
Moni teistä ehkä nyökyttelee nyt, mutta ehkä miettii mielessään, että entäpä se maku? ravintoaineet? suolan määrä? säilöntä- ja lisäaineet? Samoja kysymyksiä pyöriteltiin tapaamisessa ja monet ennakkoluuloni romuttuivat siinä samalla. Valmiita ja puolivalmiita ruokia löytyy hyvin monenlaisia, myös niitä, joissa esimerkiksi suolaa on selkeästi vähemmän.
Ravintoaineiden hävikistä puhuttiin paljon ja vasta silloin tulin ajatelleeksi, kuinka omassa ruoanlaitossakin tapahtuu hävikkiä. Erityisesti silloin, kun ruokaa ei jäähdytetä oikealla tavalla. Valmisruokien nopea jäähdytys, huomattavasti puhtaammassa tilassa kuin oma keittiömme, takaa ravintoaineiden paremman säilyvyyden. Kotona puolihuolimattomasti jäähdytetty makaronilaatikko saattaa siis itseasiassa kokea suuremman hävikin ravintoaineiden kohdalla kuin valmisruoka. Lisäaineettomuudesta on viime vuosina puhuttu paljon, mutta monet unohtavat, että osa niistä “lisätyistä aineista” on täysin luonnollisia ja itse asiassa lisäävät tuoteturvallisuutta. Toki niitä ei niin tarpeellisia ja mahdollisesti haitallisiakin lisäaineita on olemassa.
Tuliko minulle tapaamisen jälkeen sitten olo, että valmisruoat tulevat tästä lähtien osaksi arkeamme? Ei tullut, mutta koin jonkinlaista helpotusta siitä, että en ollutkaan täysin huono äiti tehdessäni satunnaisesti näitä valintoja. Tulen yhä edelleen tekemään itse paljon ruokaa alusta asti, mutta olemaan myös armollisempi itselleni.
En omasta mielestäni ole koskaan kokenut painetta olla mikään supermutsi, joka soseruuista ja välipalapatukoista lähtien valmistaa kaiken aina itse, mutta ehkä jollain tasolla olen halunnut kuulua siihen ryhmään, jota tämän päivän äidit katsovat välillä liikaakin ylöspäin. Blogit ja some ovat varmasti osakseen aiheuttaneet lisää paineita ruoanlaittoon ja ehkä pieni määrä siitä on tarttunut minuunkin.
Ravintosisältöjen ja muiden lisäksi myös valmisruokien esteettisyys tai lähinnä sen olemattomuus tuntuu puhuttavan ihmisiä. Harva sitä kuvailee someen roiskeläppiä, mutta itse tehtyä avokadopastaa kyllä. Oma mielikuvani valmisruokien ulkonäöstä ei myöskään ole ollut kovinkaan ruusuinen, mutta otin tämän kampanjan yhteydessä haasteet toteuttaa kauniit annokset valmiita ja puolivalmiita ruokia hyödyntäen.
Vispipuurosta syntyi trendikästä jäätelöä ilman jäätelökonetta ja kotitekoiset pitaleipäni saivat täytteen Saarioisen uudesta couscous-salaatista sekä lammaspyöryköistä. Nämä eväät toimivat muuten aivan loistavasti vieraiden kestitsemiseen, jos varsinaisena juhlapäivänä keittiössä puuhailuun ei ole aikaa. Jäätelön, pitaleivät ja tsatsikin voi hyvin tehdä edellisenä päivänä valmiiksi. Couscous-salaatin freesaus vesimelonilla, fetalla ja mintulla onnistuu minuutissa, samoin pyöryköiden lämmitys. Kukaan ei varmasti tule moittimaan näitä herkkuja, vaikka sitä tuli hieman oikaistua. Päin vastoin, tällä kertaa vieraat kiittävät, kun illan emäntänkin on istunut pöydässä koko ajan keittiössä häärimisen sijaan 🙂
Ensi kerralla, kun kiikutan itse kassalle jonkin valmiin tai puolivalmiin ruoan tai huomaan kanssajonottajan tekevän niin, en soimaa tai ajattele automaattisesti, miten helposti tuon olisi voinut valmistaa itsekin. Mietin vain, että ehkä tämä valinta helpottaa minun tai hänen arkea tänään sen verran, että ehdimme nauttia pari minuuttia kauemmin yhteisestä ajasta läheistemme kanssa.

Iina / Bebe au Lait
June 7, 2016Pakko testata tota jädeä! 🙂
Kaisa
June 7, 2016Suosittelen! Se yllätti kaikki, jopa minutkin 😀 todella koukuttavaa ja tuoreet vadelma päällä kruunaa sen 🙂
sanniiiis
June 7, 2016Todella fiksusti kirjoitettu! Teen itse lähes kaikki ruuat itse, herkkuja lukuunottamatta, mutta joka kerta kun ladon pussiin viikon herkut: Pussin sipsejä, cola-tölkin ja levyn valkosuklaata, tulee mieleen että ehkä me ajattelee että vedän kaikki kerralla (okei no tätäkin tapahtuu :D) eli syyllisyydentunto on ihan normaalia! Pyrin itse syömään terveellisesti mutta hyväksyn myös että kaikilla ovat omat arvonsa. Siksi tekeekin välillä pahaa kun superterveyshofistelijät puhuvat omista ruuista “höttönä” ja “roskana” – joskus kun kiireessä sitä on turvauduttava siihen lihapiirakkaan tai valmishamppariin.
Kaisa
June 7, 2016Mullekin ruoanlaitto on lähes aina nautinto, mutta joskus kiireessä sitä on vaan välillä houkuttavampaa turvautua valmiiseen ruokaan. Vaikka pidän yleisesti ottaen kiirettä huonoimpana tekosyynä sille, ettei ruokaa ole aikaa laittaa, olen todennut, että joskus niitä tilanteita tulee vain oikeasti eteen. Tai oikeastaan se on lähinnä valinta lapsen lohduttoman itkun tai kuitenkin jonkin verran aikaa vievän ruoanlaiton väliltä. Siinä kohtaa otan mielummin lapsen syliin ja avaan kaupan pihalla sen lihapullapussin. Valmis- tai puolivalmisruokia käyttäessä teen kuitenkin monesti jonkin osan ruoasta itse. Eli täysin valmisruuista koostuvaa ateriaa meillä ei ole tiannut olla koskaan. Tykkään esimerkiksi hyödyntää pakastevihanneksia, joita voi huoletta hamstrata pakkaseen ilman pelkoa, että ne menee pilalle. Pakkasesta löytyvät ruoat pelastavat sitten välillä kiireisen päivän, kun ei edes kauppaan asti ehdi 🙂
Saara
June 7, 2016Mielestäni valmistuotteilla on paikkansa, mutta toivoisin niiltä ennen kaikkea laatua. Ikävä kyllä en miellä Saarioisten valmislihapullia kanannahkoineen ja jänteineen siihen ryhmään elintarvikkeita, mitä haluaisin itse ostaa. Miksei Saarioinen voi tehdä jotain uutta tuotesarjaa jossa olisi korkealaatuisia tuotteita (esim. luomua) jotka olisi helppo tunnistaa jo kaukaa? Nyt jos ostaa jotain valmista, pitää ensin käyttää aikaa siihen, että vertailee, mikä olisi pienin paha (= missä suurin lihapitoisuus, ei liikaa suolaa, ei natriumglutamaattia, ei transrasvoja jne jne). Väittäisin että tähän menee kaupassa helposti 15 minuuttia – ja yritäpä tehdä se parkuva kersa kainalossa… Voisin ilolla maksaa vähän enemmän, jos tällaisia “luksusvalmistuotteita” olisi helposti saatavilla _joka marketista_.
Kaisa
June 7, 2016Paljon hyviä pointteja tässä kommentissa! Ensinnäkin, halusin juuri tuolla pienellä tarinallani sivuta mainitsemaasi ongelmaa, eli sitä miten kauan ylipäätänsä menee aikaa siihen, että vertailee niitä lihapullia. Oma esimerkkini oli aika kärjistetty ja pakko korjatsa, että kyllä minä melkein aina tsekkaan ne lihapitoisuudet sun muut, mutta kuinka helppoa sitä olisi, jos pystyisi nappaamaan tutun “luksusvalmistuotteen” heti hyllystä. Sen verran olen tässä viikkojen aikana nyt perehtynyt Saarioisen valikoimaan, että heiltä on kyllä tänä keväänä tullut uutuuksina esimerkiksi luomuvalmispuuroa sekä Balanssi-sarja, jossa on pyritty kiinnittämään erityistä huomiota suolan määrään sekä raaka-aineiden laatuun ja sitä kautta ravintoaineisiin. Tapaamisen aikana lihapullat nousivat ihan erikseen puheenaiheeksi ja bloggaajien puolelta kuultu toive “lapsille sopivista lihapullista” otettiin kyllä ilolla vastaan. Toivottavasti nämä tulee jossain vaiheessa valmishyllylle ja sen verran tunnistettavaan pakettiin, että ne pystyy nappaamaan mukaan vaikka minkälaisessa kriisissä 😀 Se piti vielä sanoa, että itsekin kammoan niitä nahkoja ja jänteitä, mutta tähän on ihan säädäntö, miten sellaisia “ei-liha-osia” sisältäviin tuotteisiin tämä pitää merkitä. En nyt muista sitä tarkkaa sanaa, joka ainesosalistasta löytyy, mutta jos siinä on esimerkiksi mainittu vain 65% lihaa, eikä mitään muuta, niin silloin siinä ei kyllä niitä nahkoja ole. Monet haluaisivat varmasti 100% lihatuotteita, mutta jo tämä 65% on jo melko paljon. Nimittäin jos miettiin minkälainen osuus kotitekoisissa lihapullissa on lihaa, niin tuskin niissäkään enemmän on, koska valmistuksessa käytetään kuitenkin lisäksi esimerkiksi korppujauhoja, vettä/kermaa, sipulia, kanamunaa jne. 🙂 Kiva, että jaoit kommenttisi täällä. Keskustelua aiheesta juurikin toivottiin!
Mikaela
June 8, 2016Mä ajattelen samalla tavalla valmisruoista. Useimmiten teen kaiken itse, mut ei mua myöskään haittaa joskus syödä jotain valmisruokaa, kunhan ei liian usein. Ja pakko kommentoida, kun oon opiskelujen ohella kaupan kassalla töissä, niin ei sitä kyllä pahemmin mieti mitä ihmiset ostaa 😀 joskus toki oon huomannut et jahas toi taitaa tehdä just sitä avokadopastaa ja noilla taitaa olla herkkupäivä mut muuten ei kyl kauheesti tuu mietittyy. 😀
Matto
June 8, 2016Teetkö vaatteesi itse? Entä kengät? Niin minäkin, silloin voi valita parhaat ja ympäristöystävällisimmät materiaalit. Varmaan myös leikkaatte puolisonne kesken hiuksenne. Miten hassua, että joku tarvitsee kampaajia!
Huollatteko auton itse, aina merkkivaraosilla varmaankin? Ehkä myös talonne on itse tehty? Ajatelkaa: talotehdas! Kaikkea sitä on! Eivätkö ihmiset enää osaa mitään itse?
Kaisa
June 9, 2016En ihan ymmärtänyt kommenttisi pointtia, mutta mielenkiintoinen kysymys tuo eivät ihmiset enää osaa mitään tehdä itse. Varmasti osaavat, mutta eipä tämä maailma pyörisi ellei välillä ostettaisi palveluita ja tavaroita ammattiosaajilta.
Matto
June 9, 2016On paljon asioita ja palveluita, joita ostamme valmiina ja pidämme sitä normaalina. Miksi ruoavalmistus on sellainen asia, jonka ostamisesta pitää potea huonoa omsstuntoa?
Ellu
June 11, 2016Onko tuollaisia kassakyttääjiä oikeasti olemassa!? Onpa jotenkin inhottava tapa. Mutta sanoisin, että kaikkea kohtuudella. Toki aina kannattaa suosia itsetehtyä ruokaa, mutta miksi se, että joku tekee ruoan puolestasi, olisi niin väärin silloin tällöin. Toki osa valmisruoasta on epäterveellistä, mutta on paljon myös terveellisempiä vaihtoehtoja. Monelle lisäaineet on kirosana jo itsessään, mutta monet niistä eivät ole millään tavalla haitallisia. Etenkin kun syöminen muuten suurimman osan ajasta on kunnossa.
En tiedä oliko tekstisi mainoksen takia hieman liioitellusti kirjoitettu, mutta en voi millään uskoa, että olisit niin epävarma, että miettisit noin paljon mitä muut sinusta ja valinnoistasi ajattelevat tai hakisit muiden hyväksyntää. Anteeksi, että toin tämän esiin, mutta mielestäni sillä mitä muut ajattelevat, oli se sitten kassaneiti tai toinen äiti, ei vain ole yhtikäs mitään merkitystä.
Kaisa
June 12, 2016No eikö olenkin? En siis mitenkään ylpeänä kertonut kyttääväni muiden ostoksia, vaan olen kanssasi samaa mieltä.
Ja mitä tulee tekstin dramaattisuuten, niin ehkä tässä mentii nyt vähän yli. Tai siis minullahan ei ole mitenkään tapana dramatisoida postauksissa, vaan olen melko neutraalibloggaaja, enkä aiheuta mitään kohuja sanomisillani. Tässä ehkä mentii hieman sen oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Toisaalta ihan virkistävää vaihtelua sekin. Ja siis tarkennukseksi, että tässä nimenomaan kyseenalaistettiin se, miten paljon muiden ihmisten ja somen tuoma paine vaikuttaa valmisruokien ostoon. Jos se omaan päätökseeni vaikuttaisi merkittävästi, en olisi niitä varmastikaan koskaan ostanut. Eli selvennykseksi, en ole niin epävarma, mutta tiedän, että löytyy niitä, jotka oikeasti häpeävät valmisruokien ostoa ja pyrkivät oman jaksamisenkin kustannuksella olemaan parempia äitejä tekemällä itse ruoat alusta asti.
Kiva kun jaksoit kommentoida ja antaa kritiikkiäkin! Se on aina tervetullutta, kun sen osaa näin asiallisesti antaa 🙂 Mukavaa kesää sinne!
Suvi
June 21, 2016Hienosti kirjoitettu. Pakko mainita tähän kassalla työskentelijänä että en välttämättä edes ehdi katsoa tarkkaan mitä muut ostavat puhumattakaan siitä että alkaisin arvostella ostoksia pääni sisällä! Itse ostan vain joitakin valmisruokia kuten karjalanpiirakoita joita ei itse jaksa ruveta väätämään ja joskus jonkun makaroonilaatikon töihin mukaan jos ei ole ehtinyt kokata kunnon ruokaa. Tähän on pakko vielä verrata Japanissa ja Etelä-koreassa käyneenä,jossa valmisruoat olivat oikeasti jopa hyviä (siitä en tiedä mitä ne sisälsivät) mutta monesti Suomalaiset valmisruoat ei vain maistu. Plussaa valmisruoille annan vielä siinä,että ne voivat olla elintärkeitä ikäihmisille,jotka eivät enää jaksa tai kykene ruoanlaittoon. Tosin tässäkin olisi hienoa jos makuun olisi panostettu enemmän..mutta en tiedä ehkä valmisruoan kuulostaakin maistua valmisruoalta?