Kehonhuoltoa kolmekymppiselle

SI MODA FEELING 21-1-2015 1

Ajattelin pitkästä aikaa kirjoittaa teille hieman hyvinvoinnista ja liikunnasta. Nämä aiheet eivät ole koskaan olleet iso osa blogiani, mutta aina silloin tällöin postauksia on tipahdellut muiden vakituisten teemojen joukkoon. Tämä on jollain tapaa ehkä hieman omituista, sillä urheilu on aina ollu iso osa muuta elämääni. Siitä jatkuvasti kirjoittaminen ei kuitenkaan ole tuntunut luontevalta.

Miksi sitten päätin avata suuni nyt? Ehkä tammikuun treeni-intoilijat ja joka tuutista puskevat wellness- alkuiset tapahtumat yms. saivat minutkin ottamaan asiaan kantaa. Tai yksinkertaisesti halusin puhua siitä, miten tärkeää on pitää huolta siitä omasta kehosta ylipäätänsä, ympäri vuoden. Enkä nyt aja takaa sitä, miten treenata itsensä huipputimmiin kuntoon tai saada kymmenen leukaa. Vaan enemmänkin sitä, miten on hyvä muistaa aloittaa ne treenaamiset maltilla, omaa kehoa kuunnellen.

Jos peruskuntosi ei ole ihan parhaimmillaan, on syytä aloittaa kevyemmin ja pikkuhiljaa koventaa treenejä. Tai vaikka olisitkin hyvässä kunnossa on muistettava, että keho kaipaa välillä myös huoltoa, kunnollista venyttelyä ja lepoa. Kehonhuollon merkitys on muun treenaamisen ohella erittäin tärkeää ja korostuu koko ajan iän karttuessa. Sitä ei esimerkiksi palauduta enää samalla tapaa kuin kymmenen vuotta sitten. Itse opin hieman kantapään kautta mitä laiminlyöty kehonhuolto ja huono valmistautuminen liikuntasuorituksiin voi saada aikaiseksi.

SI MODA FEELING 20-1-2016 2

Kolmeenkymppiin minulla on vielä matkaa, mutta lähempänä sitä ollaan kuin kahtakymppiä. Siitä siis juontaa otsikon nimi. Automaattisestihan ikä ei millään tavalla sanele kehosi kuntoa, mutta palautumiseen ja loukkaantumisherkkyyteen se kyllä meillä kaikilla vaikuttaa, vaikka toki voit näihinkin omilla valinnoillasi ja teoillasi vaikuttaa. Itse luultavasti luulin jossain sisimmässäni olevani jälleen alle 20-vuotias, kun aloitin syksyllä pelaamaan koripalloa uudelleen. Innostuksen määrä oli yhtä suuri kuin pikkulapsella ja vauhtiakin riitti kuin kilpaura-aikoina. Ainoastaan tatsi oli hieman kateissa. Ohi menneet heitot eivät minua kuitenkaan haittaneet, vaan painoin ensimmäiset treenit täysillä läpi.

Seuraavana aamuna heräsin kipuun, jonka ajattelin johtuvan lähinnä erilaisesta liikuntasuorituksesta. Kävelin kuin 90-vuotias mummo vaivasluidensa kanssa pigviinimäisesti vaappuen. Kyykkyyn en päässyt, saati sieltä ylös. Loppuviikon kävelin niillä kaikista mukavimmilla kengillä, jotka kaapista löysin. Viikon päästä koittivat toiset treenit ja lähdin innokkaana pienestä kivusta huolimatta kokeilemaan uudelleen.

Tuumin, että uudet kengät varmasti aiheuttivat myös hieman kipua erilaisen alustan ja liikkeiden lisäksi, mutta ne vaatisivat vain hieman sisäänajoa, jotta tuntuisivat mukavilta. Jatkoin normaalia treenamistani ja koripallon pelaamista vielä pari viikkoa, kunnes tilanne oli se, etten päässyt aamulla kävelemään. Akillesjänteet olivat tulessa ja pienikin venyttävä liike (lue normaali askel) sattui niin, että kyynel vierähti poskelle. Pidin pienen tauon kaikesta liikunnasta ja olo helpotti. Päätin kokeilla uudelleen, mutta kipu palasi heti. Silloin varasin ajan tutulle naprapaatille.

SI MODA FEELING 21-1-2015 00Kuvittelin alkuun saavani muutaman viikon urheilukiellon ja jotain jumppaliikkeitä, joilla pääsisin taas täyteen vauhtiin. Totuus oli kuitenkin karu. Akillesjänteet olivat molemmat niin pahasti “tulehtuneet”, että seuraavat treenit olisivat voineet johtaa jopa jänteen katkeamiseen. Olin sinnitellyt kipeiden jalkojen kanssa aivan liian pitkään, mutta onneksi mitään pahempaa ei ehtinyt sattua.

Edessä oli silti pisin juoksutauko, jonka olen elämässäni pitänyt. Kolme kuukautta ei ehkä kuulosta pitkältä ajalta, mutta itselleni tämä oli jos jonkinmoinen järkytys. Kaikki muukin (jalka)liikunta uintia ja pyöräilyä lukuunottamatta oli pannassa. Kaksi inhokkilajiani oli sallittu, mahtavaa! Muutaman päivän totaalilevon jälkeen aloitin jumppaamaan kipeitä jalkojani ja tutustuin ensi kertaa kunnolla paljon hehkutettuun rullaamiseen. Aika tuntui matelevan ja päivittäiset jumpat turruttavan aivoni. Ensimmäisinä viikkoina kehitystä ei tapahtunut ollenkaan, mutta vähitellen kipu heikkeni.

Minä ja malttamaton luonteeni olisimme halunneet lenkkipolulle jo paljon aikaisemmin, mutta onneksi uskoin itseäni viisaampia. Joulun jälkeen koitti vihdoin se hetki, jolloin pääsin kokeilemaan juoksua. Kipu oli poissa ja fiilis katossa. En muista koska olisin edellisen kerran tuntenut yhtä suurta liikunnanriemua.

SI MODA FEELING 21-1-2015 3

Nyt takana on jo muutamat koristreenitkin ja fiilis on ollut mahtava. Liikunnan ilon lisäksi unenlaatuni on kohentunut huomattavasti. Huomasin tauon aikana miten kehoni oli tottunut viikottaiseen lenkkeilyyn ja lenkkien puute vaikutti suoraan nukkumiseeni.

Opetti tämä case minulle paljon muutakin. Kuten, että yksipuolinen liikkuminen yhdistettynä surkeaan kehonhuoltoon voi ehkä pitää painosi jollain tapaa kontrollissa, mutta muuten kehosi ei todellakaan voi hyvin. Vaikka olisit melko hyvässä kunnossa, voi yksikin erilainen ja kovempi treeni koitua kohtaloksi. Alkulämmittelyä ei myöskään sovi unohtaa. Vanhempana lihakset eivät ole enää yhtä vetreitä kuin teininä ja nopeatempoisen treenin aloitus ilman kunnon lämmittelyä voi aiheuttaa vakaviakin liikuntavammoja.

Lapsena harrastin lähes kymmenen vuotta telinevoimistelua, joten minun, jos jonkun tulisi tietää, miten tärkeää venyttely on. Se ei todellakaan ole vain tylsää hidastempoista ojentelua, vaan väline, jolla saat kehosi oikeasti hyvään kuntoon. Jumissa olevat lihakset vaikuttavat niin fyysiseen kuin psyykkiseen oloosi. Päänsäryn, huimauksen ja alakuloisuuden taustalla voi yksinkertaisesti olla ihan vaan venyttelemättömmät hartiat.

Oma muistilistani kehonhuollosta:

  • Lämmittele hyvin ennen jokaista treeniä
  • Venyttele kevyesti ennen suoritusta sekä huolellisesti ja pidempään suorituksen jälkeen. Pidä myös erikseen venyttelypäiviä, jolloin panostat vain kehonhuoltoon.
  • Harrasta monipuolisesti ja kokeile erilaisia liikuntamuotoja.
  • Jos päätät aloittaa uuden harrastuksen tai palata vanhan rakkaan pariin, tee aloitus maltillisesti, jotta kehosi tottuu mahdollisesti erilaiseen alustaan ja erilaisiin liikkeisiin.
  • Tee liikkeet oikein. Liikkuvuusharjoitteet ennen varsinaista treeniä eivät varmasti ole haitaksi.
  • Rullaile mahdollisuuksien mukaan lihakset auki ainakin kerran viikossa.
  • Anna keholle aikaa palautua, jos se tuntuu tarvitsevan lepoa.

*Casall Foam Roll gifted

XOXO
signature

What do you think?

No Comments Yet.

Previous
Olkaa te viisaampia