Kinuski-pähkinä-Brie

SI MODA PÄHKINÄ KINUSKI BRIE KIEKKO 1SI MODA PÄHKINÄ KINUSKI BRIE KIEKKO 2SI MODA 1V JUHLAT 5

Vieraita tulossa? Illanistujaiset tyttöporukalla? Ei aikaa valmistella sen suurempia? Tämä resepti pelastaa kaikki nämä tilanteet!

Muutaman kerran olen tämän karamellisoidun Brie-kiekon heittänyt pöytään ja joka kerta se on syöty viimeistä pisaraa myöten. Reseptiä on jaettu samantien eteenpäin, joten oletan sen olleen muidenkin kuin minun mielestä taivaallista. Mikään kevyt herkku tämä ei todella ole, mutta eipä sitä tämän rinnalle paljon muuta tarvitakaan. Se menee samaan aikaan suolaisesta ja makeasta tarjottavasti. Toki jonkinlaisia keksejä, pipareja tai patongin paloja on suotavaa tarjota juuston “alustana”. Niiden avulla voi sitten hieman “keventää”  tai tuhdintaa lisää tätä maittavaa kokonaisuutta. Joulupiparin kanssa kinuski-Brie maistuu ihanan makealta, mutta oma suosikkini on Brie+suolakeksi. Siinä yhdistyy kinuskin makeus ja keksin suolaisuus. Mahtava kombo!

Resepti tähän on hyvin yksinkertainen. Raaka-aineita ei ole kovinkaan montaa, mutta työvaiheissa kannattaa olla hyvin tarkka ja varovainen!

Kinuski-pähkinä-Brie

1 iso Brie-kiekko (tai 2 pientä) / 100-150g pähkinöitä (itse käytin pähkinäsekoitusta, se näyttää hauskemmalta) / 300g taloussokeria / 2 rkl voita / 0,75 dl vettä

(Pähkinäallergiset voivat korvat pähkinät esim. viikunoilla!)

Sulata voi ja sokeri korkeassa teräskattilassa miedolla lämmöllä kauniin ruskeaksi. Älä polta! Sekoita koko ajan! Siirrä kattila pois liedeltä ja aloita veden lisääminen. TÄSSÄ KOHTAA SUOSITTELEN ÄÄRIMMÄISTÄ VAROVAISUUTTA. Lisää vesi hyvin hitaasti, taukoja pidellen, sillä seos räiskii todella pahasti (tämän takia korkea kattila). Ekalla kerralla meinasin sytyttää tulipalon, kun heitin koko veden kerralla joukkoon…

Kun kaikki vesi on lisätty ja seos on tasaista lisää pähkinät ja kaada koko komeus juustokiekon päälle. Se on heti valmis tarjottavaksi, mutta säilyy myös jääkaapissa hyvin seuraavaan päivään. Tällöin kannattaa ottaa juusto hieman ennen tarjoilua ulos jääkaapista ja antaa kinuskin hieman pehmetä huoneenlämmössä.

ps. kaikkialta tursuaa terveellisiä reseptejä ja liikuntavinkkejä näin vuoden vaihteen jälkeen, mutta minäpä päräytin tiskiin todellisen kaloripommin 😀 kuten äitini aina sanoo, elämä on valintoja täynnä!

XOXO
signature

What do you think?

5 Comments
 • Anu
  January 2, 2015

  Oi, kiitos tästä reseptistä! Tätä olinkin jo kerinnyt ootella! Pakko testata omille synttäreille tätä nyt kyllä! Ihan mielenkiinnosta, että kun kinuski tehään yleensä faririinisokeriin ja kermaan, niin oletko koittanut korvata sokeria taikka vettä? Vesi kuullostaa omaankorvaani jännältä kinuskireseptissä 😀 toki kevyempi vaihtoehto!

  • Kaisa
   January 4, 2015

   Oleppa hyvä 🙂 Mä en tosiaan tiedä voiko tätä karamelliseosta edes kutsua kinuskiksi, vaikka itse niin teen. Oikea kinuski kun tehdään tosiaan muista raaka-aineista. En ole kokeillut muuttaa raaka-aineita, enkä tiedä toimisiko esim kerma tässä yhtä hyvin. Jotenkin tuo kirkas karamelliseos sopii paremmin tähän tarkoitukseen ja jähmettyy ehkä paremmin?

 • ida365
  January 2, 2015

  NAAAM! :–D Mun on monta kertaa pitänyt testata tätä, joten nyt kun resepti läväytettiin naaman eteen, täytyy päästä testaamaan. Ehkä mun tupareissa sitten, hmmm! Kiitos siis ohjeesta. 🙂

  • Kaisa
   January 4, 2015

   Kokeile kokeile! Niin koukuttavaa! Ja mikä parasta, tää sopii mun mielestä tosi moniin tilaisuuksiin. Tätä on tarjottu niin kaverin häissä, siskon rippijuhlissa kuin illanistujaisissakin! “Suolaisena hääkakkuna” tää oli mun mielestä ihan superiveto. Silloin tosin käytettiin sellaista Brie-kiekkoa, jonka halkaisija oli melkein metrin 😀

 • Jenni
  January 7, 2015

  Tämä menee ehdottomasti testiin!

Previous
YEAR 2014