*Yhteistyössä Västerbottenost
Pääsiäiseen tarkoittaa minulle rentoutumista pyhäpäivinä, perheen kokoontumista yhteen sekä hyvän ruoan (suklaamunien) nauttimista. Tänä vuonna pääsiäinen tuntuu paluulta omaan lapsuuteen, koska tekisi mieli ostaa tytölle kasapäin pääsiäismunia, vaikka hän ei niistä vielä tuon taivaallista ymmärräkään. Voisihan sitä ostaa muutamat ihan perinteisiin vedoten ja syödä itse…
Pääsiäisruokana meillä on yleensä ollut jokin liharuoka ja lisukkeina kauden vihanneksia, kuten parsaa. Minusta pääsiäisruokien kuuluu näyttää “pääsiäiseltä” ja siksi suosin usein perinteisiä pääsiäisvärejä eli ruohonvihreää ja tipunkeltaista. Muutama viikko sitten minulta tiedusteltiin olisinko halukas lähtemään mukaan haasteeseen, jossa Västerbottenost-juustosta valmistettaisiin kolmen ruokalajin pääsiäismenu. Kyseinen juusto oli minulle entuudestaan tuttu ja varsinkin Ruotsissa asuessa sitä tuli ostettua usein. Täyteläinen maku soveltuu mielestäni loistavasti ruoanlaittoon, mutta juusto menee myös mainiosti sellaisenaan leivän päällä.
Lähdin suunnittelemaan ruokalistaa eräiden paljon käytössä olleiden reseptieni pohjalta. Lopullinen menu sisälsi ihan vahingossa kolme kasvisruokaa (yksi sisältää kananmunia), joten halutessaan näiden rinnalle voi tuoda esimerkiksi lampaanlihaa jossain muodossa. Avokado-pesto-kiekot, uunissa paistettu frittata ja parsarisotto sopivat mielestäni päivällisen lisäksi vaikka brunssille. Kuvien välistä löydät näihin reseptit sekä lopusta ruoka-aiheisen lukijakilpailun ja osallistumisohjeet siihen.
Avokado-pesto-kiekot (n.8kpl)
8 viipaletta saaristolaisleipää // 1 kypsä avokado // kourallinen tuoretta basilikaa // cashew-pähkinöitä rouhittuna // loraus oliiviöljyä // sitruunamehua // 1 dl Västerbottenost-juustoa raasteena // 1-2 valkosipulinkynttä murskattuna // ripaus sokeria (ja suolaa)
Sekoita pesto-ainekset blenderissä tai sauvasekoittimella sileäksi. Tarkista maku. Levitä parin sentin kerros pestoa leipäviipaleelle ja paina pyöreällä muotilla kiekko irti. Koristele pähkinöillä ja basilikan lehdillä.
Frittata uunissa
6 munaa // 70 g Västerbottenost-juustoa raasteena // 1 sipuli // puolikas kesäkurpitsa // 1 keltainen paprika // suolaa & pippuria // yrttejä maun mukaan esim. timjamia
Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita juustoraaste joukkoon. Mausta seos. Pilko sipuli, kesäkurpitsa ja paprika pieniksi paloiksi. Paista niitä uunin kestävällä pannulla hetken ja kaada sitten seos niiden päälle. Anna munakkaan hyytyä pannulla hetki. Siirrä pannu uuniin ja paista munakasta n. 15 minuuttia 200°C:ssa ylätasolla. Munakas on valmis, kun se on hyytynyt ja päällinen on saanut hieman väriä.
Parsarisotto
Nippu parsaa // oliiviöljyä // 3dl risottoriisiä // 1 sipuli // 1-2 valkosipulinkynttä // 5dl kasvislientä // 2 dl valkoviiniä // 0,5-1 dl Västerbottenost-juusto raasteena // 1 dl kermaa // nokare voita // suolaa & pippuria // sitruunamehua
Pilko sipulit ja kuullota ne kattilan pohjalla oliiviöljyssä. Lisää riisi ja jatka kuullotusta hetken aikaa. Pienennä lieden lämpötilaa ja lisää muutama desi kasvislientä ja viiniä. Anna risoton hautua kypsäksi miedolla lämmöllä ja lisää lientä sitä mukaan, kun se on haihtunut kattilasta. Älä anna risoton kuitenkaan kuivahtaa tai jäädä kiinni pohjaan missään vaiheessa. Sillä aikaa, kun risotto kypsyy, paista pilkotut parsat runsaassa voissa. Mausta suolalla. Kun risotto on kypsää. Lisää kerma, voinokare, sitruunamehu ja juusto. Anna hautua heti. Lisää lopuksi parsat ja mausta tarpeen mukaan.
Lukijakilpailu
Nyt olisi hieman tavallisesta poikkeva arvonta luvassa. Nimittäin yhdellä teistä on mahdollisuus voittaa illallinen helsinkiläisessä ravintolassa ja saada illallisseuraksi minut sekä muutaman muun bloggaajan voittajineen. Illallinen järjestetään 10.5.2014. Bloggaajista paikalla ovat ainakin Avec Sofie ja White Trash Diseasen Nata. Arvontaan voit osallistua kommentoimalla tähän postaukseen mikä yllä olevista resepteistä kuulostaa herkullisimmalta tai vastavasti valita oman suosikkireseptisi Västerbottenostin sivuilta. Jos olet itse käyttänyt Västerbottenost-juustoa ruoanlaitossa, niin voit myös jakaa oman reseptisi! Aikaa osallistua on ensi maanantaihin asti.
IHANAA PÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE!

miia
April 17, 2014Parsarisotto kuulostaa superhyvältä 🙂
Merja Korhonen
April 18, 2014Parsarisotto sai veden kielelle <3
Jansku
April 18, 2014Oijoi, tuo parsa risotto kuulostaa ja ennen kaikkea näyttää aivan tajuttoman herkulliselle ja niin keväiselle! <3
Petra
April 18, 2014Avokado-pestokiekot houkuttelis noista eniten 🙂
viiviK
April 18, 2014Näistä resepteistä ei oikein mikään iskeny muhun, oon kai liian nirso 🙂
mutta tuolta sivuilta kun kävin kattomassa niin lohigratiinin ohje kuulosti hyvältä!
Kaisa
April 18, 2014Pestokiekot kuulostaa niin hyvältä, että pakko kokeilla itsekin! 🙂
Laura
April 19, 2014Nuo avokado-pestokiekot kuulostavat aivan älyttömän herkullisilta!
Iduuuuu
April 19, 2014Aah, ihan törrrkeen hyvän näköstä sapuskaa! Etenkin pestokiekot ja parsarisotto. Tosin parsafiilistelyni on tällä hetkellä huipussaan joten jos yksi täytyy valita, äänestän sitä 🙂
Tove Ruokoja
April 19, 2014Kaikissa kolmessa oli kivaa ideaa. Uskoisin, että tuo frittata menee ainakin kokeiluun, mutta silti juuri nyt parsarisotto toi veden kielelle 🙂 Ihanaa pääsiäistä!
Sussu
April 20, 2014Parsa on superhyvää ja toi risotto kuulostaa ja näyttää herkulliselta! Täytyy pistää kokeiluun! 🙂
Tuuli
April 21, 2014Parsarisotto menee ainakin testattavien listalle, samoin avokadopestokiekot! Västerbottenost on kyllä hyvää, pitäisikin testata enemmän myös ruuanlaitossa.
Suvi S.
April 21, 2014Vaikea valita kiekkojen ja risoton väliltä, mutta ehkä parsa kuitenkin voittaa näin keväällä 🙂 Molempia voisi kyllä testata joku kerta!
Kiitos hyvistä vinkeistä, toivottavasti teillä meni pääsiäinen kivasti! 🙂