Kroatia vinkki: Hvar

Vaikka reissusta onkin jo aikaa, on Hvarin saarelle tehty retki yhä kirkkaana mielessä. Jos saisin nyt heti lähteä Hvarille uudestaan ja ottaa jonkun mukaan, niin ottaisin sinut äiti. Tiedän ihan tasan tarkkaan, että tää ois sun paikka 🙂 Mennään joskus yhdessä, lupaan!

Tässä pieni infopaketti saaresta:

Hvar

Pitkä ja hyvin kapea saari sijaitsee Dalmatian rannikon edustalla. Saarea kuvaillaan erityisen aurinkoiseksi ja yhdeksi maailman kauneimmista. Täällä kuulemma paistaa melkein vuoden ympäri. Saaren suurin ja vilkkain kaupunki Hvar Town ei kerro ihan koko totuutta saaresta, sillä suurin osa saaresta harvaanasuttua ja täynnä oliivilehtoja sekä laventeliniittyjä. Me ajoimme saaren päästä päähän, joten näimme koko monimuotoisuudeen vilkkaasta ja elävästä kaupungista autioihin niittyalueisiin sekä hylättyihin hotelleihin.

 

Saarelle pääsy, tiet ja ajaminen

Kätevimmin saarelle pääsee Jadroline-laivalinjalla. Se on myös se edullisin vaihtoehto. Laivalinjan aikataulut löytyy netistä, mutta meillä hotellin henkilökunta ystävällisesti otti niistä selvää meidän puolesta. Sesongin aikana ja sen ulkopuolella aikataulut vaihtelevat suurestikin. Jadroline-lautta oli ihan perus siisti ja turvallinen lautta, mutta asia, johon me emme olleet varautuneet kunnolla oli eväät. Oletin, että sieltä olisi saanut jotain hieman täyttävämpääkin syötävää kuin sipseja, mutta ei. Varsinkin Split-Hvar väli on sen verran pitkä, että siihen kannattaa kyllä pienemmille matkustajille varata evästä.

Hvarin saarelle pääsee tosiaan meriteitse lautalla kahta reittiä. Lähtö on joko Splitistä tai Drvenikistä, joka sijaitsee Makarskan Rivieralla. Splistä lautta ajaa joko Hvar Towniin, Stari Gradiin tai Jelsaan n. pari tuntia. Lyhyempi lautta matka on Drvenikistä Sucurajiin (n.20min), mutta se sijaitsee saaren toisessa päässä, jolloin päästäkseen Hvar Towniin täytyy ajaa koko saaren läpi 70km. Me valitsimme menomatkalle tämän reitin, koska Drvenik oli vain parin kymmenen minuutin päästä hotellistamme. Varasimme lautalle menoon hyvin aikaa, koska olin lukenut, että autopaikat täyttyvät nopeasti. Sesongin ulkopuolella ei kuitenkaan ollut vielä kauheasti ruuhkaa, joten mahduimme hyvin kyytiin. Tilanne olisi voinut olla toinen heinäkuussa.

Alkuun ajaminen saaren läpi tuntui mahtavalta idealta, mutta vasta paikan päällä tajusimme kuinka kiemurainen tie meillä olikaan edessä. Yleisesti ottaen Kroatiassa on todella hyvät tiet, mutta täällä saarella ei tietenkään voinut ajaa kauhean kovaa, kun tiet olivat välillä mitä olivat ja kapean saaren vaihteleva maasto aiheutti paljon mutkia. Kaunista siellä oli, sitä en kiellä, mutta kahteen kertaan samanpäivän aikana en tätä väliä olisi ajanut. Hyvä idea olikin ottaa paluulautta saaren toisesta päästä Splitiin ja ajaa sieltä sitten takaisin hotellille. Jos jotain hyvää menomatkastamme haluaa sanoa, niin sen ansiosta tuntui, että näimme saaresta paljon enemmän, eikä mieleen jäänyt vain se täydellinen kuva Hvar Townin satamasta. Vaikka tie mutkainen on, suosittelen kyllä saareen tutustumista laajemmin. Vastaan ajoi useita pyöräilijöitä, joten sekin on oiva vaihtoehto, jos autoilu ei innosta. Tosin veikkaampa, että noita maastoja polkiessa on jalat aika hellänä seuraavan päivänä 😀

Kaupungit

Hvarin kaupungin lisäksi muita isompia kaupunkeja ovat Stari Grad ja Jelsa. Stari Gradista lähdimme paluumatkalle ja Jelsassa teimme päivän ensimmäisen pysähdyksen sekä söimme lounasta. Todella sympaattinen pieni paikka.

(Yllä olevat kuvat Jelsasta)

Hvar Town

Saaren tunnetuin kaupunki on täynnä veneitä aina pienistä purkeista suuriin purjeveneisiin ja jahteihin. Jo pelkästään näiden ihasteluun meni hetki aikaa. Kaikki veneetkin näyttävät nimittäin kristallin kirkkaassa turkoosissa vedessä erityisen kauniilta. Satama-alueella on paljon kahviloita ja ravintoloita, joiden hintataso on ehkä aavistuksen kalliimpi kuin mantereen puolella. Ruoka sen sijaan on yhtä tuoretta ja ihmiset superystävällisiä, kuten muuallakin.

Hvar Townilla on pitkä historia ja se säilyi muuhun Kroatiaan nähden lähes koskemattomana sodasta. Kaupunki on todella siisti ja siellä kulkeminen on helppoa. Auto piti jättää maksulliselle parkkipaikalla, mutta siitä pääsi todella helposti ja nopeasti suoraan “keskustaan”. Vaikka Hvar Town on saaren suurin kaupunki ei se kuitenkaan ole liian iso kierrettäväksi yhden päivän aikana. Välimatkat ovat lyhyitä ja kaikki näkemisen arvoinen on kävelyetäisyydellä. Olisi tänne toki voinut yöksikin jäädä ja itse asiassa, jos nyt olisin reissua buukkaamassa, niin varaisin ehkä yhden tai kaksi hotelliyötä tänne. Saisi nauttia saaren kaikesta tarjonnasta ihan rauhassa.

(alla olevat kuvat Hvar Townista)

Mitä tehdä?

Jos saarella viettää useamman päivän voi pelkkä veneiden ihastelu alkaa kyllästyttämään. Onneksi siellä on paljon muutakin puuhaa. Sieltä löytyy mm. monia kauniita uimarantoja, myös niitä “salaisia paratiiseja”. Mekin bongasimme monta kaunista, hiljaista rantaa automatkamme aikana. Uimisen lisäksi merestä voi nauttia lähtemällä veneretkille tai vuokraamalla oman veneen päiväksi. Tämä on ehdottomasti sellainen juttu, jota ensi kerralla Kroatiaan matkustaessa harkitsen.

Historiallisesta kaupungista löytyy myös kulttuurin janoiselle nähtävää. Valitettavasti me emme kulttuuria sen kummemmin tämän yhden päivän aikana käyneet ihastelemassa, mutta vinkkejä näkemisen arvoisista paikoista löytyy varmasti oppaista ja netistä. Yksi mainitsemisen arvoinen asia on myös paikalliset viinitilat. Me ihastelimme niitä vain auton ikkunasta, mutta uskoisin, että ne ovat myös käymisen arvoisia.

Ostokset

Mikään shoppailijan paratiisi Hvar ei ole, mutta jos jotain ostoksia haluaa tehdä, niin kannattaa keskittyä saaren omiin aarteisiin eli laventeliin, oliiveihin ja viiniin. Heti saarelle saavuttuamme nenään hiipi vieno laventelin tuoksu ja minusta tuntui, että se katosi vasta seuraavana aamuna. Joka puolella myytiin erilaisia laventelituotteita ja välillä tuntui, että koko saari oli turkoosin meren lisäksi laventelin sävyinen. Violetti meri hallitsi niin markkinoita kuin matkamuistokauppojakin.

XOXO
signature

What do you think?

3 Comments
  • Saara
    June 18, 2017

    Moikka!
    Mitä ihania kuvia! Reissunne vaikuttaa olleen todella ihana. 🙂 Olemme itse lähdössä elokuussa Kroatiaan ja nämä vinkit tulivatkin hyvään saumaan. Olemme ensimmäiset yöt juuririn tuolla Makarskan rivieralla jossa tekin asuitte ja siitä suuntaamme Hvarille 5 yöksi ja vielä 5 yötä Bracin saarella. Olisin ollut kiinnostunut vinkeistä auton vuokraamiseen, mitä kautta vuokrasitte auton ja otitteko sen jo Splitin lentokentältä ja palautitte sinne? Ensin ajattelimme että vuokraamme auton vain muutamaksi päiväksi mutta nyt ajattelen että olisi ehkä järkevintä vuokrata koko ajaksi koska tuolta rivieralta pääsee niin kätevästi Hvarille. Kiitos jos kerkeät vastailemaan ja ihanaa kesää! 🙂

    • Kaisa
      June 18, 2017

      Moikka! Ihan samoille suunnille ootte siis menossa 🙂 Toivottavasti tykkäätte yhtä kovasti kuin me! Auto tosiaan vuokrattiin jo kentältä (tai siis etukäteen netistä) ja käytettiin meidän vakkari autovuokrauspalvelua Sixtiä. En osaa hintavertailuja kertoa, kun mies hoitaa aina nämä autoasiat, mutta ei se kallista ollut. Kentältä auton sai kätevästi (ihan lyhyt kävelymatka terminaalista) ja kätevä oli myös palautus. Me buukattiin muistaakseni se jotenkin finnairin sivujen kautta, koska siten vakuutusmaksut olivat useamman satasen halvemmat. Ne oli siis yhtä kattavat, mutta jos olisi vahinko käynyt, niin olisi vaatinut hieman enemmän paperityötä yms. Toivottavasti tästä oli apua 🙂 Ihanaa reissua!

  • Saara
    June 18, 2017

    Voi kiitos paljon nopeasta vastauksesta! Oli paljon apua 🙂

Previous
Farkkuhame ja kesätukka