*Kaupallinen yhteistyö Hellmann’s
Hieman puolivahingossa aloitin toukokuun puolella postaussarjan, joka käsittelee kesäjuhlia. Vinkkipostauksia on ilmestynyt tasaisin väliajoin ja niissä on käsitelty niin kesäjuhlien pukeutumista, lahjoja kuin tarjottaviakin. Tämä opas onnistuneiden kesäjuhlien järjestämiseen on siis luonnollinen jatko näille.
Monelle juhlien järjestäminen saattaa aiheutta päänvaivaa ja stressiä, mutta hyvällä suunnittelulla ja organisoimisella juhlavalmistelut sekä itse juhlat saadaan sujumaan paljon vaivattomammin. Itselläni asuu todennäköisesti sisällä jokin pieni “party planner”, koska olen aina ollut sitä tyyppiä, joka suunnittelee juhlansa viimeistä piirtoa myöten ja käyttää toteutukseenkin (luvattoman) paljon aikaa. Kaikilla ei kuitenkaan ole halua tehdä kaikkea itse, joka sekin on täysin ok. Alla vinkkilista miten järjestät onnistuneet juhlat, teitpä sen sitten omin kätösin tai ulkopuolisten avustuksella.
Esivalmistelut
- Aloita suunnittelu noin kuukausi ennen. Mitä suuremman juhlat ovat tulossa ja mitä enemmän esimerkiksi kustomoituja koristeita (lautasliinoja) yms. juhliin olet ajatellut hankkivasi, sitä aikaisemmin on hyvä olla liikkeellä.
- Tee ja lähetä kutsukortit sekä pyydä vieraita vastaamaan kutsuun. Tässä kohtaa kannattaa myös kysyä mahdollisista ruokarajoitteista. Tarkempi vieraiden määrä sekä mahdolliset allergiat ovat oleellisia asioita juhlamenuta suunniteltaessa.
- Valitse juhlallesi teema ja pyri pysymään siinä. Kattaukset ja koristelut on helpompi hankkia, kun linja on tiedossa ja näin ollen lopputuloksestakin tulee yhtenäisempi.
Tarkempi suunnittelu
- Ennen kuin aloitat tarkemman suunnittelun mieti juhlien luonnetta. Mikä on juhlien ajankohta (kesä/talvi), kellonaika (päivä/ilta), kesto (2h/puolipäivää). Tämä vaikuttaa oleellisesti tarjottavien määrään sekä laatuun. Esimerkiksi mikäli juhlat alkavat puolilta päivin tai sen jälkeen on ehkä hyvä varautua siihen, että ihmisillä on nälkä. Iltapäiväjuhliin sen sijaan ihmiset tulevat useimmiten jo lounaat syöneinä.
- Suunnittele menu. Vaihtoehtoja on hyvä olla ja mahdolliset allergiat sekä esimerkiksi lapset kannattaa huomioida, mutta niihin ei ole kuitenkaan tarvetta käyttää liikaa energiaa. Riittää, että varmistaa pöydästä löytyvän jokaiselle vieraalle syötävää. Kaikista ei tarvitse olla varavaihtoehtoja saati varavaihtoehdon vaihtoehtoja. Noutopöytää suunnittelessa on hyvä muistaa, että yksikin näyttävä “wau-ruoka” riittää. Sen ympärille voi sitten koota muun menun.
- Kun tarkempi osallistujamäärä on tiedossa, kannattaa ruoan ja juomien määrä laskea suositusten perusteella. Siinäkin toki huomioida juhlien luonne ja oma tietämys siitä mikä tutuille uppoaa parhaiten. Toisten vieraat saattaavat olla esimerkiksi enemmän makean perään kuin toiset.
- Jos päätät jakaa juhlien järjestämisvastuuta ja hankkia osan tarjottavista muualta, on tässä vaiheessa hyvä sopia mahdollisista ruokatilauksista ja työnjaoista apujoukkojen kanssa.
Ruokavalmistelut
- Mieti mitä kaikkea olet aikeissa valmistaa itse. Osan tarjottavista voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja pakastaa. Myös kuivatuotteet kuten kahvit, sokerit ja keksit voi hankkia jo viikkoja ennen kaappiin odottamaan.
- Ne tarjottavat, jotka olet aikeissa valmistaa vasta lähempämä juhlia on hyvä olla entuudestaan tuttuja. H-hetkellä ei ehkä kannata lähteä sooloilemaan uusilla resepteillä.
- Mikäli juhlien aikataulu on tiukka ja tarjottavien valmistaminen yhden hengen voimin on mahdotonta, kannattaa miettiä vaihtoehdoksi nyyttäreitä. Me järjestimme pari viikkoa sitten bloggaajaporukan kesken kesäjuhlat, joihin jokainen toi tarjolle jotakin. Itse väkersin pöytään jo täällä blogissakin nähtyjä avokadobowleja. Irene puolestaan oli loihtinut Itämaisen coleslaw -salaatin, joka yllätti minut täysin, sillä en ole koskaan aikaisemmin tykännyt coleslawsta ja tämä kyseinen salaatti vei kieleni mennessään. Toinen iso positiivinen yllätys oli Ku ite tekee -blogin Minnan Raparperitäytekakku. Kaikki juhlien tarjottavat sisälsivät Hellmann’sin majoneesia, niin myös tämä täytekakku, vaikka se hieman hullunkuriselta kuulostaakin. Itsekin hieman epäilin majoneesin sopivuutta täytekakkuun, vaikka kokemusta sen käytöstä leivonnassa minulta löytyy entuudestaan. Viime vuonna sitä maailman suussa sulavinta suklaakakkua tehdessä ja maistaessa nimittäin totesin, että niin vain se majoneesi sopii myös leivontaan ja tekee muuten kakuista aivan mielettömän meheviä. Majoneesikakun, coleslawn ja bowlien lisäksi meidän nyyttärikesteiltä löytyi myös kaksi kuvankaunista alkupalatarjotinta, joista alla näkyvän oli valmistanut Char and the City -blogin Carita. Ylempänä kuvissa näkyvän ovaalinmuotoisen lautasen taiteili puolestaan Mari, Jotain maukasta -blogista.
Kattaus ja koristelut
- Tarjottavien ohella kannattaa myös miettiä kattausta ja koristeluita. Astiat on hyvä valita ruokien mukaan. Varmista ajoissa, että kaikille tarjottaville on varattuna tarjoiluastiat ja ottimet. Mikäli juhlat ovat suuret kannattaa harkita astioiden vuokraamista. Jos juhlien luonteeseen sopii voi myös miettiä kertakäyttöisien astioiden käyttämistä. Niistä kun löytyy tänä päivänä todella kauniita ja ympäristöystävällisiäkin versioita.
- Kuten kaikessa juhlavalmistelussa koristeita hankkiessa on hyvä miettiä budjettia. Kuinka paljon niihin on valmis satsaamaan vai onko ollenkaan? Näin kesäisin luonnonkukista saa todella kauniita ja edullisia koristeita, joten ei ole välttämätöntä tilata erikseen pöytäkoristeita. Myös itse tuunaamalla saa vaikkapa lasipurkeista ja pulloista suloisia maljakoita tai kynttilänjalkoja.
- Kun valmistelut kattauksen, koristeiden ja tarjottavien suhteen on tehty, kannattaa vielä varmistaa, että juhlapäivä sujuisi mahdollisimman jouhevasti. Apujoukkojen palkkaaminen keittiöön varsinkin isommissa juhlissa on suositeltavaa. Kun joku hoitaa puolestasi astiahuollon sekä varmistaa, että tarjottavia riittää pöydässä pääset myös itse nauttimaan paremmin juhlista.

What do you think?
You must be logged in to post a comment.