Kuinka työskennellä tehokkaammin?

Viime viikolla listasin toivepostauksessa vinkkejä yrittäjälle/freelancerille. Ajattelin pitäytyä hetken vielä näissä työasioissa ja puhua yleisesti siitä kuinka tehostaa omaa työskentelyä. Tämä on ihan loistava päivä puhua aiheesta, koska oma työskentelyni on ollut tänään ja oikeastaan koko viikon aika epätehokasta. Työnteko on haitannut epäsäännöllinen rytmi ja mielessä pyörivät asiat.

Näin käy varmasti joskus jokaiselle meistä oli työ sitten mitä tahansa pääsykokeisiin lukemisesta perinteisiin toimistotöihin. Monesti tämä tunne velloo sisällä useampia päiviä ja alkaa lumipallon lailla kerryttää lisää negatiivisia tunteita. Työt kasaantuvat ja hommat tuntuvat tökkivän entistä paremmin.

Kuinka sitten saada taas kiinni tehokkaammasta työskentelystä? Tässä pari vinkkiä.

 

ENNAKOI

Laita aamuksi vaatteet valmiiksi, pakkaa läppäri, kuulokkeet, kirjat yms. kassiin. Olet aamulla valmiimpi lähtemään kohti uusia haasteita. Voit myös miettiä ja/tai tehdä valmiiksi seuraavan päivän ateriat. Kun tiedät jo valmiiksi, mitä syöt, ei aikaa kulu niiden miettimiseen tai valmistamiseen.

 

SOPIVA TYÖPISTE

Jos sinulla on mahdollisuus valita, ota itsellesi sopiva paikka työskennellä. Oli se sitten kirjaston rauhallinen nurkka, kotisohva tai kahvilan hälinän keskellä oleva pöytä. Joinain päivinä toinen paikka saattaa tuntua paremmalta kuin toinen.

KIRJAA YLÖS

Listaa tehtävät työt ja tavoitteet. Klassisia To do-listoja ei turhaan hehkuteta. Niiden avulla palautat mieleen mitä kaikkea sinulla olikaan tehtävänä ja tehtyjen töiden yliruksiminen motivoi aina yhtä paljon. Huomioithan, että liian pitkiä ja epärealistisia listoja ei kannata yhdelle päivälle tehdä. Niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

 

PRIORISOI

Tehdessäsi edellä mainittua listaa laita asiat tärkeys- sekä kiireellisyysjärjestykseen ja noudata sitä. Jos kaikki asiat listalla ovat samanarvoisia, valitse työtehtävät fiiliksen mukaan. Kysy itseltäsi oletko esimerkiksi parempi lukemaan vai kirjoittamaan heti aamusta? Aloitatko päiväsi lukemalla sähköpostit vai avaatko meilin vasta iltapäivällä? Onnistuvatko enemmän aivotyötä vaativat tehtävät parhaiten lounaan jälkeen?

Mieltä häiritsevät asiat kannattaa hoitaa alta pois, jos mahdollista. Jos sinulla ei ole aikaa esimerkiksi siivota keittiön sotkuja tai laittaa pyykkejä, kannattaa pyrkiä mahdollisimman kauas niistä. Esimerkiksi tiskivuoren vieressä työskentely vie ajatukset varmasti työasioista siivouksen puolelle.

Jos tuntuu, että työt alkavat kasaantua, pyri välttämään stressiä ja aloita purkamaan to do-listaa helpoiten hoidettavista asioista. Usein niiden pienienkin saavutusten avulla pääset parempaan työvauhtiin ja loppulista hoituu huomaamatta. Jotta työskentelysi olisi entistä tehokkaampaa, kannattaa pyrkiä tekemään vain yhtä asiaa kerrallaan ja ennen kaikkea välttämään turhia toistoja. Voit esimerkiksi päättää etukäteen kuinka monta kertaa tarkistat sähköpostin päivän aikana. Näin sitä ei tule avattua vartin välein.

PIDÄ TAUKO

Kahvi- ja lounastauon lisäksi kannattaa joskus pitää lyhyt ajatusbreikki. Erityisesti silloin, kun aivot tuntuvat käyvän todella hitaalla. Silmien ummistaminen viideksi minuutiksi saattaa avata tämän ajatuslukon ja hommat lähteä pyörimään eteenpäin ihan uudella tavalla.

SIIVOA

Siisti työpiste = tehokkaampi työskentely. Tavarat ja paperit löytyvät helposti, kone toimii takkuilematta, eikä sähköposti ole tukossa. Siivoa siis tarpeeksi usein työpöytäsi, järjestä paperit ja tietokoneen kansiot, poista/siirrä ylimääräiset tiedostot läppäriltä ja käy läpi sähköposti.

PALKITSE

Palkitse itsesi hyvästä työpäivästä ja täydellisesti tuhotusta To do-listasta. Päivän päätteeksi onnistuneesta suorituksesta saatu “porkkana” motivoi ja puskee sinua eteenpäin. Anna itsellesi palkkio, josta juuri sinä nautit.

Kuvat toissa viikon työpisteeltäni Helsingin Kuuma-kahvilassa.

 

XOXO
signature

What do you think?

No Comments Yet.

Previous
At the moment