Kuukauden ruokakauppalasku puoliksi

si-moda-kauppalasku-puoliksi-1Hieman erilaista sisältöä blogiin tällä kertaa, koska en malta olla jakamatta tätä kokemusta teidän kanssanne. Me nimittäin teimme viime syksynä testin saisimmeko puolitettua rahamäärän, jonka normaalisti käytämme kuussa ruokakauppaan.

Kaikki lähti siitä, kun koimme pienoisen järkytyksen elo-syyskuussa huomatessamme, että viimeisen kuukauden aikana olimme käyttäneet yli 600 euroa ruokakauppaan. Me, kolmen hengen perhe, joista yksi syö vähemmän kuin kissan pentu ja arkisin lounasta harvemmin kotona tehdään. Tämän kuuden sadan euron päälle ulkona syömistämme lounaista ja illallisista olimme siis vielä pulittaneet useamman satasen lisää. Määrä tuntui niin järkyttävältä, että päätimme organisoida kaupassa käymiset, ruoanlaiton ja ulkona syömiset ihan uusiksi. Samalla saisimme varmasti vähennettyä myös kauppareissujen määrää, välillä nimittäin tuntui, että kävimme siellä joka päivä.

Testi jakson tavoitteiksi otimme käyttää jopa puolet vähemmän rahaa ruokakauppaan kuin ennen,  vähentää kaupassa käymisen tarvetta keskittämällä ostokset yhteen päivään viikossa ja tehdä mahdollisimman paljon ruokaa kotona. Älkää nyt käsittäkö väärin. Ruoka, ruoanlaitto ja ulkona syöminen ovat aina olleet meille tärkeitä asioita ja haluamme siihen panostaa jatkossakin turhia kitsatelematta. Näin kuitenkin, että tässä oli paikka säästää ilman että ruoan määrästä, mausta tai laadusta tarvitsisi tinkiä. Nämä “ylimääräiset” eurot olisi sitten kiva käyttää vaikkapa matkusteluun. Kun ensimmäinen kuukauden testijakso päättyi, olin puulla päähän lyöty. Vaikka olinkin ollut hyvin optimistinen kulujen karsimisen suhteen, tulos yllätti.

Lokakuussa meidän kauppalasku oli 250 euroa. Lähes kolmasosa siitä mitä edellisenä kuukautena. Ero oli hurja, vaikka olimme tehneet enemmän ruokaa kotona. Sittemmin tuo kuukausittainen kauppalasku on pyörinyt 300-350 euron hujakoilla, mutta joka tapauksessa ero entiseen on huima. En koe, että olisimme luopuneet mistään, päin vastoin aikaa on enemmän, kun ei tarvitse miettiä kaupassa käymistä niin usein.

Paras päätös testijakson onnistumisen kannalta oli varmasti se, että vain minä kävin kaupassa. Rahan menoa oli helpompi hallita, kun yksi ihminen teki ostokset ja rehellisesti sanoen minä olen huomattavasti parempi kaupassakävijä kuin mieheni :D.  Viikon ruokalistan suurpiirteinen suunnittelu auttoi myös pitämään paketin paremmin kasassa. Suurin osa ostoksista tehtiin Lidlissä, mutta muutamia asioita hain myös K- ja S-kaupoista, joita ei Lidlistä löytynyt.

Halusin jakaa tämän teidän kanssa, jos tästä olisi vaikka apua jonkun säästösuunnitelmiin. Ruoka ei ole asia, josta kannattaa pihistää, mutta järjestelmällisemmällä kaupassa käynnillä ja etukäteen suunnitelluilla ruokalistoilla voi varmasti tehdä säästöä joka kuukausi. Oli se sitten lomareissua varten, uutta kameraa tai vaikka asuntolainaa, niin kaikki on kotiinpäin. Testijakson alussa muutos vaati hieman aivotyötä ja ensimmäisen kuukauden ajan mietin ruokakaupassa hintoja melko tarkkaan, mutta nyt malli on tullut osaksi meidän arkea. Enkä usko, että tulemme tästä ihan heti luopumaan, niin kätevää ja rahaakin jää enemmän säästöön.

Tehokkaat keinot ruokakauppalaskun puolitukseen:

Keskitä ruokaostokset yhdelle päivälle viikosta, käy sen lisäksi kaupassa vain tarvittaessa

Osta viikon ruoat kerralla, osan voi laittaa pakkaseen, jos päiväys uhkaa ylittyä

Suunnittele viikon ruokalistat ennen kauppaan menoa, pieni suuntaa antava suunnitelmakin on hyväksi

Tee kauppalista ja yritä pysyä siinä

Pyri suosimaan sesongin parhaita antamia, niiden kilohinnat ovat yleensä maltillisemmat

Sopikaa perheen kesken kuka on ns. kauppavastaava tai tehkää erillinen kauppatili, josta kaikki ostoksen maksetaan

Kuinka paljon teillä menee keskimäärin rahaa ruokakauppaan kuukaudessa?

XOXO
signature

What do you think?

8 Comments
 • Jeni
  January 9, 2017

  Meillä menee noin 900€-1000€. Se on kammottava määrä!! Meitä tosin on 5 ihmistä (joista kolme miespuolista pelaavat aktiivisesti jääkiekkoa) ja 2 koiraa.
  Ruoka on ihan liian kallista ja viekin meillä, asumisen ja muiden pakollisten kuukausikulujen jälkeen, kaikki loput rahat :/
  Ei tartte säästämisestä just nyt edes haaveilla. 😀

  • Kaisa
   January 9, 2017

   Iso summa, mutta kuulostaa kohtuulliselta ottaen huomioon perheen koon ja aktiivisesti urheilevat miehet/pojat 🙂 Hyvin muuten huomaa eron tyttölapsiperheissä vs. poikalapsiperheissä. Meillä lapsuuden kodissa (kolme tytärtä) ostettiin varmasti puolet vähemmän ruokaa mitä mieheni kotona, jolla on puolestaan kaksi veljeä. Vaikka mekin olemme kaikki tytöt olleet tosi urheilullisia, niin kyllä ne pojat vaan syövät huomattavasti enemmän, (isoista) koirista nyt puhumattakaan 😀

 • toivoo lisää keskustelua
  January 9, 2017

  500-600 euroa kahdelle aikuiselle ja kahdelle pienelle koululaiselle. Ulkona ei syödä kuin kouluruuat, toinen vanhemmista ottaa eväät töihin, toinen on kotona. Pyrimme syömään edullisesti ja terveellisesti. Kerran viikossa on karkkipäivä, ruokavieraita käy silloin tällöin. Nyt olemme kokeilleet lihan jättämistä ruokavaliosta ja se näyttäisi laskevan kustannuksia noin 100 euroa kuukaudessa. Maitoa menee aika paljon.

  • Kaisa
   January 9, 2017

   Minäkin olen yrittänyt pitää enemmän kasvisruokapäiviä 🙂 ne kyllä tiputtavat kustannuksia ja ovat muutenkin hyväksi sekä oman hyvinvoinnin että ekologisuuden kannalta.

 • sanniiiiis
  January 10, 2017

  Mulla menee viikossa yleensä 30 puntaa eli kuukaudessa varmaan 130-140. Sekin tuntuu yhdeltä ihmiseltä aika paljon, mutta asun Skotlannissa eli hintataso täällä on aika lähellä Suomea jollei ihan niin kallis. Mä yritän aina käydä kanssa kerran viikossa kaupassa ja huomaa heti että jos tätä ei tapahdu niin tulee mentyä pieneen lähikauppaan, ostettua kallista ruokaa josta riittää päiväksi ja sitten seuraavan päivänä on taas sama ongelma edessä. Onneksi tänään sain juuri tehtyä isot ostokset ja vielä silleen että olin suunnitellut kaikki viikon ateriat erikseen, eli huomattavasti vähemmän stressiä. Tärkeintä on varmaan juuri toi suunnittelu, että tietää mitä aikoo tehdä, käyttää sellaisia reseptejä joita voi muunnella vaikka yhtä juttua ei kotona olisikaan, ja sitten käy kaupassa sen perusteella.

  • Kaisa
   January 10, 2017

   Juurikin näin. Meillä heikoin lenkki oli ehdottomasti se päivittäinen lähikaupassa käyminen. Sinne kun upposi helposti 30-40e per päivä. Isossa kaupassa kerran viikossa käydessä menee n.70e joten ero on huima. Myös tietyt raaka-aineet joista ei haluaisi luopua tuntuvat välillä jäätävän kalliilta, kuten yrtit tai vaikkapa avokadot. Kesällä ajattelin yrittää yrttien kasvattamista kotona, olin ehkä surkein viherpeukalo, mutta jos ruohosipuli kasvaa itsekseen rannoilla, niin kai se kasvaa minunkin pihallani 😀

 • Chatte
  January 10, 2017

  Meillä opiskelijapariskunnalla menee noin 250-350€/kk, tähän lasketaan myös yhdessä ravintolassa syömiset (noin pari kertaa kuussa, jossain suht edullisessa paikassa). Meillä ruokakustannukset riippuvat hirveästi siitä, kuinka paljon innostun kokeilemaan uusia reseptejä ja leivonnaisia. Tavallista halvempaa arkiruokaa (makaronilaatikot, keitot) syödään kerran pari viikossa, ja joka viikkoon sisältyy yleensä joku “kalliimpi”, kokeilevampi ruoka. Käymme myös kerran viikossa kaupassa ja suunnittelen tarkan ruokalistan joka viikolle etukäteen. Teen myös isoja annoksia kerralla, koska en vain jaksa kokata joka ikinen päivä. Ruuanlaitto on minulle kuitenkin tärkeä harrastus, enkä kyllä ensimmäisenä lähtisi karsimaan ruokamenoistamme (tyyliin ostaisi halpaa ja huonompaa), mutta ruokahävikin vähentäminen nollaan on oma tavoitteeni tälle uudelle vuodelle!

  • Kaisa
   January 10, 2017

   Postausta kirjoittaessa en muistanut koko ruokahävikki sanaa ja se oli se mitä yritin hakea 😀 eli juurikin minimoida turhat ruoan hukkaan heittämiset! Hyvä pointti 🙂 Meillä tosiaan tulee tuohon 300-350e päälle ne ravintola kustannukset, mutta nyt tämä tuntuu jo kohtuulliselta. Huomasi muuten hyvin joulun aikaan, kun teki hieman kokeilevampia reseptejä, leipoi yms. miten kauppalasku venähti. Tästä en tosin ottanut mitään stressiä, koska elämäähän tämä vain on ja ruoka on kuitenkin tärkeä tärkeä asia! On erittäin jees kokkailla välillä “gurmee” ruokia ja hemmoitella leipomuksilla, jos leivonnasta tykkää 🙂

Previous
Ääripäitä ja vuoden suurin projekti