Kuvaaminen kultaisella hetkellä

SI MODA GOLDEN HOUR PHOTOGRAPHYAurinkoisten kesäpäivien paras hetki on ehdottomasti “Golden hour” (Kultainen tunti/hetki). Tuo tunnin pätkä, jolloin laskeva (tai nouseva) aurinko maalaa kaiken kultaisen eri sävyillä. Se on ain yhtä maaginen ja joka kerta sitä täytyy ääneen ihastella. Ehkä siksi, että se on Suomen epävakaisten kesäsäiden ansiosta melko harvinainen. Toista se on esimerkiksi Kaliforniassa, jossa taidetaan saada nauttia näistä pehmeän valon illoista lähes tulkoon joka päivä.

Valokuvaamisen kannalta tämä kultainen tunti on ainutlaatuinen, kun auringon noustessa/laskiessa valonlähde on lähempänä kuvattavia kohteita ja se näyttää jakautuvan laajemmalle alueelle. Ainutlaatuiseksi kultaisen hetken valokuvatessa tekee nimenomaan pehmeä, lämmin luonnonvalo, jollaista on lähes mahdotonta saada jälkikäsittelyllä aikaan. Se luo kuviin uskomattoman tunnelman.

SI MODA KESÄN LAPSET 2016 12 SI MODA KESÄNLAPSET 2016 14SI MODA KESÄN LAPSET 2016 11SI MODA KESÄN LAPSET 2016 7SI MODA KESÄN LAPSET 2016 8Vaikka kuvausolosuhteet ovat kultaisella hetkellä hieman haasteelliset, voi muutamalla helpolla kikalla saada aikaan todella kauniita ja idyllisia kuvia. Pehmeän valon etuja henkilökuvauksessa ovat mm. se, että toisin kuin ankara keskipäivän aurinko, ei tämä usein edes häikäse silmiä, vaikka kuvattava katsoisi auringon suuntaan. Pehmeä valo saa ihon hehkumaan kauniisti ikävän kiillon sijaan ja sen lämpöinen sävy sopii useimmille meistä (vrt. päivetys).

Kaiken kaikkiaan valaistus on tähän aikaan erittäin imarteleva. Henkilökuvauksen lisäksi silloin on otollinen hetki kuvata myös maisemia, tunnelmakuvia tai vaikkapa kasveja. Oikeastaan se sopii hyvin monenlaiseen kuvaukseen.

SI MODA KESÄN LAPSET 2016 13SI MODA KESÄN LAPSET 2016 4SI MODA KESÄN LAPSET 2016 5SI MODA KULTAINEN HETKI VALOKUVAUS

10 x vinkkiä “Golden hour” -kuvaamiseen

 • Kultaisen hetken löytämiseksi löytyy netistä laskureita, kannattaa siis laskea etukäteen milloin hetki koittaa omalla asuinpaikallasi.
 • Valmistaudu kuvaukseen etukäteen, kultainen hetki alkaa ja saattaa myös päättyä nopeasti, joten kannattaa ladata akut täyteen, tyhjentää muistikortit ja yrittää laittaa säädöt valmiiksi.
 • Pääasiassa kultaisen hetken kuvia kuvataan ulkona, mutta miksei sitä voisi hyödyntää sisälläkin, jos sinne vain tulvii tarpeeksi valoa (isot ikkunat).
 • Pehmeä valo “nappaa kiinni mihin tahansa” ja tätä kannattaa hyödyntää tunnelman luomiseksi (ks. tässä kuvassa nuo ilmassa leijuvat voikukan siemenet).
 • Matalalla oleva valonlähde tekee varjoista superpitkiä ja sitä kannattaa ehdottomasti käyttää tehostekeinona.
 • Kuvaustilanteessa kannattaa kokeilla rohkeasti eri kuvakulmia ja “etsiä” parasta kohtaa auringon ja kuvattavan kohteen välillä.
 • Kultaisen hetken aikana voi usein kuvata henkilökuvia suoraan edestä, kun pehmeä aurinko ei häikäse silmiä.
 • Oma suosikkikuvauskulmani auringon laskiessa/noustessa on “backlight”, jolloin valon lähde on nimensä mukaisesti kuvattavan takana. Näissä kuvissa olen suurimmaksi osaksi hyödyntänyt sitä (ja hieman sidelightia).
 • “Rim light” ja “Lens flare” menevät jo hieman kokeilevamman kuvailun puolelle, mutta ovat onnistuessaan upean näköisiä. Rim light tarkoittaa, että valonlähde jää kuvattava taakse ja luo sille kultaiset ääriviivat. Lens flarella puolestaan tarkoitetaan niitä valonlähteen luomia sateenkaarisävyisiä aurinkoraitoja ja palloja, joita useimmiten syntyy kuviin puolivahingossa.
 • Vaikka kultaisen hetken kuvissa on usein kyse nimenomaan siitä lämpöisestä valosta, niin monet sillä hetkellä otetut kuvat toimivat myös mustavalkoisina. Siitä esimerkkiä tulossa myös piakkoin.

SI MODA KESÄN LAPSET 2016 6SI MODA KESÄN LAPSET 2016 3Nämä ministä ja hänen parhaasta ystävästä otetut kuvat ovat tähän mennessä ehdottomasti kesän lempparikuvani. Ikuistin suloiset kesänlapset itse asiassa jo touko-kesäkuun vaihteessa, mutta en ole ehtinyt käsitellä kuvia ennen kuin nyt. Kuten yleensä auringonlaskukuvissa, näidenkin kohdalla kävi melkoinen tuuri.

Satuttiin eräänä iltana juuri oikeaan aikaan olemaan tyttöjen kanssa ulkona ja päätettiin nopeasti vaihtaa heille mätsäävät mekot päälle. Lopputulos oli aika napakymppi ja nämä kuvat toimivatkin molempien neitien 2-vuotiskuvina, kun ei niitä erikseen talvella otettu.

XOXO
signature

What do you think?

6 Comments
 • Susanna
  July 20, 2016

  Aivan ihania kuvia! Olet kyllä niin taitava! 🙂

  • Kaisa
   July 22, 2016

   Kiitos 🙂 Ei näistä neideistä huonoja kuvia saakaan 🙂

 • Päivi
  July 20, 2016

  Onkos Mi Casan puolelle tulossa tilannepäivitystä?

  Mukavaa kesän jatkoa 🙂

  • Kaisa
   July 22, 2016

   Hei, Tätä kysellään kovasti ja voin vain sanoa, että on, mutta en osaa kertoa vielä tarkkaa milloin 🙂 Meillä on suunnitelmat hieman ottaneet uutta suuntaa ja haluan kertoa niistä vasta sitten, kun kaikki on varmaa! Kivaa kesää sinnekin <3

 • lili
  July 29, 2016

  Pakko kommentoida, että ihan mielettömän upeita kuvia!! Siis ehkä kauneimpia, mitä olen tänä kesänä blogeissa nähnyt, olet taitava 🙂

  • Kaisa
   August 1, 2016

   Voi kiitos! Ihanaa loppukesää sinne <3

Previous
Kesä tässä ja nyt