Näin tunnistat laadukkaan sinulle sopivan neuleen

si-moda-asu-oct31-2016-6Ajattelin alunperin vain postata kuvia muutamista suosikkineuleistani ja vinkata hyviä neuleiden ostopaikkoja, mutta päädyinkin sitten kirjoittamaan kattavampaa postausta neuleiden materiaaleista. Hyvä tapa aloittaa marraskuu, kuukausista synkin, joka tunnetusti huutaa pehmoisia, laadukkaita, villakerroksia.

Neuleostoksille lähtiessä kannattaa pitää mielessä pari asiaa. Ihanan värin, mallin ja tunnun lisäksi kannattaa aina kurkata t-a-r-k-a-t materiaalitiedot, ei vain “mainoslausetta”. Hinta kertoo usein jo paljon tuotteen materiaalista, sillä laadukasta neuletta saa harvoin alle 40 eurolla. Laadukas ei kuitenkaan ole yhtä kuin kallis, sillä vain tiettyyn hintaan asti kyse on puhtaasti materiaaleista ja valmistustavoista/maasta. Merkki on se, joka niissä kalliissa neuleissa (ja kaikissa muissakin tuotteissa) maksaa sitten ekstraa.

Tällä hetkellä trendi tuntuu olevan, että kaikki edullisimmatkin ketjuliikkeet pyrkivät panostamaan materiaaleihin, joka tietysti luo mahdollisuuden löytää hyviä neuleita pienemmälläkin budjetilla. Halpojen akryylineuleiden rinnalle on tuotu 100% merinovilla- tai kashmirneuleita, joiden hinta on tekokuituisia neuleita korkeampi, mutta ei kuitenkaan liian korkea. Tästä hyvänä esimerkkinä mm. Lidliin syksyllä rantautuneet kashmirneuleet. Poikkeuksellisen edullisella hinnalla varustetut pehmoiset neuleet vietiin käsistä. Minultakin yksi tällainen löytyy ja mielenkiinnolla olen sitä testannut. Ainakaan vielä ei ole mitään huonoa sanottavaa päinvastoin. Ihana neule kaikin puolin!

si-moda-neuleet-3kashmirneuleet: Marks&Spencer / Lidl* / Marks&Spencer

Itse olen tänä syksynä edellä mainitun Lidlin neuleen lisäksi löytänyt kaappiini pari muutakin uutta neuletta. Parhaimmat neuleet olen tänä vuonna löytänyt COSilta, Samsoe&Samsoelta sekä SoftGoatilta, josta kirjoittelinkin jo täällä aiemmin. Muita luottomerkkejäni neuleissa ovat aikaisimpina vuosina olleet &Other Stories, Tiger of Sweden, H&M trend sekä Marks&Spencerin kashmirneuleet. Massimo Dutin ja Sandin uuden alabrändin The Labin neuleita tekisi suositusten perusteella mieli myös testata.

Sen lisäksi, että neuleostoksilla tarkistaa materiaalilapun, olisi hyvä hieman tuntea niitä materiaaleja. Kärjistettynä ihmiset usein ajattelevat, että akryyli on huono ja 100% villa hyvä. Omasta mielestäni erilaiset villasekoitteet ovat parhaita, koska kaikilla kuiduilla on omat hyvät sekä huonot puolensa ja yhdistelemällä saadaan paras lopputulos. Alta löydätte tarkempia tietoja luonnonkuituisista neulemateriaaleista. Jos olet herkkäihoinen, niin kannattaa esimerkiksi kurkata mitkä villat ärsyttävät ihoa vähiten. Yhteenvetona voisin sanoa muutaman asian. Laadukkaaseen villaneuleeseen kannattaa panostaa, koska…

A. ne ovat oikeasti lämpöisiä, suurin osa niistä lämmittää myös kosteana

B. ne voi nyppyyntymisestä huolimatta huoltaa lähes uuden veroisiksi nukkakammalla.

C. ne ovat helppohoitoisia – puhdistavat itse itsensä ja usein pelkkä tuuletus riittää.

si-moda-neuleet-5merinovillaneule &Other Stories

Luonnonkuituiset neulemateriaalit (+/-)

Lampaan villa (Wool)

+ lämmin, pehmeä ja joustava

+ perinteinen neulemateriaali ja toimii hyvin sekotteissa

– kestää heikosti hankausta ja on herkkä vanuamaan

– altis koiperhosille etenkin likaisena

– kellastuu auringonvalossa

Kashmir (Cashmere) – alkuperä kashmirvuohi

+ ylellinen ja pehmeä

+ lämmin, mutta ei hiostava

+ kutittaa villoista vähiten

– nukkaantuu helposti – nukkakampa ehdoton

Mohair – alkuperä mohairvuohi

+ muhkeaa ja hyvin lämpöä eristävää

+ käytetään usein sekoitteena tuomaan kuohkeutta ja kiiltoa

+ kestää kulutusta ja oikenee hyvin rypyistä

+ ei vanu eikä sähköisty herkästi

– kaipaa lepoa ja tuuletusta useammin kuin muut villat

si-moda-neuleet-1Mohair-villasekoitteiset neuleet H&M trend ja COS

Merinovilla (Merinowool) – alkuperä merinolampaan alusvilla

+erittäin hienoa ja pehmeää

+ sopii yleensä allergikoillekin sekä herkkäihoisille

+ paras paino/lämpösuhde

+ lämmittää myös kosteana

+ ei kutita tai ime itseensä hienhajua

+ ei nyppyynny yhtä helposti kuin muut villat

Alpakka (Alpaca) – alkuperä alpakka eli kamelinsukuinen eläin

+ kestävämpi kuin lampaan villa

+ joustavaa – oikenee helposti rypyistä

+ erittäin hyvin lämpöä eristävä

+ ei kutita/ärsytä ihoa

Angora – alkuperä angorakani

+ erityisen pehmeää ja pörröistä

+ eristää lämpöä paremmin kuin lampaan villa

– angoraneuleesta irtoaa helposti karvoja

– vanuttuu herkästi

Puuvilla (Cotton) – alkuperä puuvillakasvi

+ miellyttävä ihoa vasten

+ kestävä, ei sähköisty

– ei lämmitä yhtä hyvin kuin villat, varsinkaan kosteana

– altis likaantumiselle

+/-kestää usein konepesun, mutta kutistuu herkästi

si-moda-neuleet-2pitkä neuletakki COS (villasekoite)

Sekoitteet

Sekoitteilla tarkoitetaan materiaaleja, joissa on yhdisteltyä kahta tai useampaa kuituja, niin luonnon- kuin tekokuitujakin. Sekoite mahdollistaa kuitujen parhaiden ominaisuuksien yhdistelyn. Osaa kuiduista kannattaa käyttää nimenomaan vain sekoitteissa, koska ollakseen laadukkaita ne vaativat ympärilleen muita kuituja. Mohair on hyvä esimerkki tästä. Se on itsessään hyvin kuohkeaa ja pörröistä ja pienikin prosenttiosuus mohairia tuotteessa tuo siihen kyseisen villan parhaat puolet. Neuleita ostaessa vierastetaan usein tekokuituja, mutta ei kannata pelästyä, jos joukkoon on eksynyt jonkun verran esimerkiksi polyamidia. Sen parhaita puolia ovat mm. lujuus ja kulutuksen kesto, joten se tekee villaneuleesta huomattavasti kestävämmän. Ainoat 100% yhtä materiaalia olevat neuleet, joita minulla on käytössäni ovat joko kashmiria tai merinovillaa. Muut toimivat mielestäni paremmin sekotteissa.

Sekoitussuhteeseen kannattaa myös kiinnittää huomiota ja pitää hyvänä nyrkkisääntönä neuleissa sitä, että tekokuituja on alle 50%. Akryyliä mielellään tätäkin vähemmän tai ei ollenkaan. Akryylin prosenttiosuus näkyy usein hinnassa, mitä enemmän sitä on, sitä halvempi tuote on. Akryyliä sisältävä tuote ei kuitenkaan ole aina huonoin mahdollisin ja vaikka monesti väitetään akryylin nukkaantuvan helposti, niin todellisuudessa nukkaantumisherkkyyteen vaikuttaa se kuinka tiivis langan kierre on, ei niinkään materiaali. Tästä hyvänä esimerkkinä kashmir, joka nukkaantuu kyllä käytössä, mutta neuleille saa paljon lisää käyttöikää kampaamalla nukat pois säännöllisin väliajoin. Nukkaantuminen kuuluu muutenkin villan ominaisuuksiin, eikä sitä oikein voi käytössä mitenkään estää. Onneksi villasta pystyy kuitenkin kampaamaan nukat pois, toisin kuin akryylista.

si-moda-asu-oct31-2016-9pooloneule Samsoe&Samsoe (villasekoite)

(*gifted)

(kuvat minusta: Sara Vanninen)

XOXO
signature

What do you think?

12 Comments
  • Niina
    November 1, 2016

    Kiitos muakvasta kirjoituksesta! Neuleostos on juuri ajankohtaista minulle, enkä koskaan ole osannut katsoa neuleen materiaaleja mitenkään erityisesti. Olin ajatellut hankkivani Massimo Dutin ihanan kashmirineuleen (helppo ja takuuvarma), mutta nyt taidan käydä kurkkaamassa muitakin valikoimia! 🙂

    • Kaisa
      November 1, 2016

      Ihanaa, jos tästä oli apua! Monet ystävistäni ovat nimenomaan hehkuttaneet MD:n neuleita, joten niihin päätymällä et kyllä varmasti mene metsään. Itselläni on ollut ahkerasti käytössä nuo Marks&Spencerin omat ja olen kyllä ollut tyytyväinen hintalaatusuhteeseen 🙂

  • SaaraS
    November 1, 2016

    Ja miinuksena kaikkiin että valitettavasti suuri osa epäeettisiä vaikka ei tarvis olla.. 🙁 alkuperästä ei osaa oikein sanoa mitään, vaikka laput lukis kuinka tarkasti..

    T. Liikaa videoita kaikesta eläintuotannosta nähnyt

    • Kaisa
      November 1, 2016

      Tää on kyllä sellainen aihe, josta olisi oikeasti kiva saada enemmän tietoa. Jos sulla on linkata jotain oikeasti asiantuntevia artikkeleita, niin lukisin mielelläni 🙂

      • Outi Les Pyy
        November 3, 2016

        Karvakuiduista (villa, angora, mohair jne.) nyrkkisääntönä pitäisin sitä, että jos valmistajan nettisivuilla ei ole erikseen mainintaa siitä, että he alihankkivat lankansa vain pienten ja sertifioitujen kasvattamoiden kanssa, niin ei eläintenystävän ei kannata ostaa niitä. Mm. Kiinassa ei ole ollenkaan eläintesuojelulakeja, mikä tarkoittaa sitä että kaikki sieltä tuleva karvakuitu on aika kyseenalaista. Mutta vastuullisiakin kasvattamoita on. Kysyisin näitä brändeiltä suoraan (maili asiakaspalveluun tai faceen), ja tuotteen voi hankkia jos vastaus on jotain muutakin kuin “teemme työtä valmistusmaan lakien mukaan”.

        • Kaisa
          November 3, 2016

          Hei kiitos ihan mielettömästi Outi tästä infosta! Täytyykin tsekata nuo maininnat jatkossa tai kysyä brändeiltä suoraan 🙂

  • Mia
    November 2, 2016

    Itseäni usein kutittavat villatuotteet ja jätän niitä sen takia monesti ostamatta. Täytyy ihan tallentaa tämä postaus puhelimeen, jotta voi kaupassa tarkistella minkä sorttisesta villasta nyt olikaan kyse. Kiitos hyvästä postauksesta.

    • Kaisa
      November 2, 2016

      Kiitos itsellesi, toivottavasti oli hyötyä 🙂 Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan merinovillaneuleita ja kashmirneuleita, ainakin omalle iholleni ne on huomattavasti pehmeämpiä. Tosin monesti erilaiset viimeistykset ja käsittelyt kuidulle vaikuttavat neuleen tuntuun ja siten onkin mahdotonta varmaksi sanoa, mikä materiaali kutittaa ja mikä ei. Kokeilemalla selviää 🙂 Itseäni ei kutittaa vain todella karheat neuleet, joten se ei ole ollut ongelma neuleostoksilla.

  • Karoliina
    November 4, 2016

    Kiitos Kaisa kattavasta ja informatiivisesta postauksesta! 🙂 Osaisitkohan antaa vinkkejä tilanteeseeni jota olen päässäni pyöritellyt.. Ostin Ranskasta Loft merkiltä kashmirneuletakin ja kyseinen yksilö nukkaantui todella nopeasti, ostinkin nukkakamman ja olen käynyt neuletakin sillä läpi, mutta omasta mielestäni pinta jäi todella epäsiistiksi “pörröiseksi”/sähköiseksi/huopaiseksi miten sitä nyt kuvailisi ja valitettavasti nyt kaapissa ilman käyttöä.. Mikäköhän olisi ensiapu – olen googletellut “hoitoaineita”, vai pitääkö oma silmä vain totuttaa tuohon pintaan?

    • Kaisa
      November 5, 2016

      Hmm. Jostain luin joskus, että kaikki nukkakammat eivät ole yhtä tehokkaita. Halvempi ja usein tehokkaampi ratkaisu on kertakäyttöinen sheiveri/partaterä. Se kuulostaa melko hurjalta, mutta ainakin itse olen todennut toimivaksi, eikä se ollut niin pelottavaa mitä aluksi luulin 😀 Oletko muuten pessyt neuletta kertaakaan? Cashmere neuleilla on tapana “lopettaa” nukkaantuminen muutaman pesun jälkeen. Pesua varten löytyy nimenomaan cashmerelle tarkoitetut pesuaineet 🙂 Mitään muuta ei tässä kohtaa nyt tule mieleen ja vaikea toki sanoa mikä on vialla, kun en neuletta näe. Toivottavasti näistä oli apua! 🙂

      • Karoliina
        November 5, 2016

        Taidanpa kokeilla tuota sheiveriä, aloittaen huomaamattomasta paikasta ja katsotaan miten käy! 😀 En ole pessyt vielä kertaakaan, voisin siis pyöräyttää myös koneessa.. Otan nämä asiaksi heti huomenna – mukavaa sunnuntai-puuhaa, turhaan se tuolla käyttämättömänä lojuu 🙂 Kiitos!

        • Kaisa
          November 5, 2016

          Kokeile ihmeessä 🙂 Jos ehdit niin infoa täällä, jos näistä oli apua! Mukavaa viikonlopun jatkoa!

Previous
One more BOO!