Laulujoutsenia ja hyvää mieltä 100-vuotiaan Suomen kunniaksi

*Kaupallinen yhteistyö Dronningholm

Kirje kotimaalleni

Suomi, sinä täytät pian sata vuotta. Se on aika paljon, sanoo 3-vuotias tyttöni ja arvelee samalla, että Ruotsi täyttää pian 4-vuotta kuten hänkin.

Sadasta hienosta vuodesta minä olen saanut asua täällä melkein kolmekymmentä. Vaikka näin hyisenä ja pimeänä marraskuun iltana kaipaankin etelämmäksi auringon alle, niin en silti vaihtaisi sinua, kotimaatani mihinkään. Suomi olet kaunis, turvallinen, luotettava, antelias ja niin kovin persoonallinen. Valoisat kesäyöt, siniristilippu, tuhannet järvet, vihreä kulta, avantouinnit ja saunan löylyt ovat meille suomalaisille ehkä arkipäivää, mutta ulkomaalaisen silmissä ne näyttävät eksoottisilta. Meidän äidinkielemme, perinneruokiemme ja tapojemme kustannuksella naureskellaan ympäri maailmaa, mutta se vain kertoo siitä, miten ainutlaatuinen maa sinä Suomi olet.

Luin eilen tyttärelleni iltasaduksi joulukirjan, jossa pieni hiiri valitti miten ei oikein tunnu joululta. Mietin siinä lukiessani, että minulle joulu ei tunnu joululta, jos en vietä sitä Suomessa. Joulu tuntuu joululta, kun ulkona on pakkasta ja maassa valkoinen lumi. Joulu tuntuu joululta, kun pöydässä on perinteiset jouluruoat, radiosta soi tutut laulut ja nurkassa seisoo ihanalta tuoksuva kuusi. Joulu tuntuu joululta, kun joulusaunan jälkeen koko perhe kokoontuu yhdessä syömään ja astelet myöhään illalla kynttilöiden loistaessa pimeällä hautausmaalla.

Olen ehdottomasti jouluihminen ja meidän suomalaiset jouluperinteet ovat niitä, joista eniten pidän. Nyt ajattelin, että voisin juhlavuotesi kunniaksi kehitellä tänä jouluna joulutortun, joka kuvastaisi kaunista maatamme. Kävin läpi kaikki perinteiset muodot, joista meidät tunnetaan, kunnes mieleeni tuli laulujoutsen, kansallislintumme. Muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen sain aikaiseksi leivottua joulutortun, joka muistutti ylvästä ja kaunista joutsenta. Joulutortun saatua vielä valkoisen tomusokerihunnun päälleen ei ollut epäilystäkään etteikö se laulujoutsen olisi.

LAULUJOUTSEN JOULUTORTTU

Tarvitset:

torttutaikinaa / Dronningholm Tähtitorttu-hilloa / kaulimen / pyöreän muotin tai juomalasin / veitsen / päälle tomusokeria

Työvaiheet:

 1. Ota taikinasta pyöreällä muotilla tai juomalasilla palloja ja kauli ne aavistuksen ohuemmaksi.
 2.  Levitä pieni (!) määrä hilloa tortun alareunaan. Sopiva määrä hilloa löytyy kokeilemalla. Kokemuksesta voin sanoa, että joutsenen kaulaan ei hilloa kannata laittaa.
 3.  Taita pallo puoliksi ja painele avoin reuna kiinni.
 4. Leikkaa ehjästä reunasta alkaen kolme viiltoa. Ensimmäinen mahdollisimman läheltä reunaa ja lähes koko pituudelta (joutsenen kaula ja pää). Kaksi seuraavaa voivat olla huomattavasti lyhyempiä ja myös leveämpiä (joutsenen siipi ja pyrstö).
 5.  Muotoile joutsen. Käännä ylimäinen osa kaarevaksi kuin joutsenen kaula ja muotoile pää litistämällä nokan ja kaulan kohdalta. Mitä kaarevammaksi kaulan tässä vaiheessa muotoilee, sitä paremmin se pitää muotonsa. Kun kaula ja pää ovat valmiina nosta ja levitä myös siipiä sekä pyrstöä hieman.


Joutsenien lisäksi halusin antaa toisenkin lahjan. Kunnioittaakseni juhlavuotesi teemaa (Yhdessä) halusin jakaa hyvää mieltä ja iloa eteenpäin. Dronningholmin innoittamana valmistin 100 kappaletta joulutorttuja ja vein ne viime viikolla kotkalaiseen Jelppiskotiin, joka on paikallinen kehitysvammaisten asuintalo.

Myönnän, että menomatkalla hieman jännitti, sillä en oikein tiennyt tarkalleen mitä tuleman pitäisi ja miten Jelppiskodin asukkaat suhtautuisivat minuun. Tutuilta olin saanut vinkiksi olla oma iloinen itseni ja olemaan hämmentymättä, jos minut toivotettaisiin tervetulleeksi lämpimillä halauksilla. Viime torstaina sitten astelin kaksi laatikollista torttuja sylissäni sisään kerrostaloon, joka näytti ulkoapäin ihan miltä tahansa talolta. Sisällä valitsi kuitenkin hyvin ainutlaatuinen, lämpöä ja iloa hehkuva tunnelma.

Asukkaat olivat juuri aloittaneet jouluruokailun, mutta silti muutamat innokkaimmat tulivat ottamaan uutta vierasta vastaan. En muista koska olisin saanut sisään astuessani niin monia uteliaita ja iloisia katseita. Kun Jelppiskodin toimitusjohtaja kertoi asukkaille kuka olin ja miksi olin tullut juhlimaan pikkujouluja heidän kanssaan sain raikuvat aplodit. Minä taisin olla heille se illan toisiksi suurin sankari heti joulupukin jälkeen.

Aplodeista toivottuani istuuduin syömään jouluruokia, kuten kaikki muutkin. Hoitajat kertoivat, että joulu oli hyvin tärkeä asia Jelppiskodin asukkaille, niin tärkeä, että jouluvalmisteluja yritetään joka vuosi aloittaa jo kesällä. Näitä vuotuisia pikkujouluja puolestaan odotetaan monta viikkoa kuin kuuta nousevaa ja monet valmistelevat iltaa varten oman esityksen. Ruoan jälkeen sainkin ihastella asukkaiden ohjelmanumeroja. Joukossa oli mielettömiä talentteja aina laulavasta Elviksestä, napatanssijoihin ja runonlausujiin. Illan aikana tuli hymyiltyä, taputettua ja naurettua niin paljon, että poskilihakset kipeinä lähdin sieltä yhteiskuvan ottamisen jälkeen kohti kotia.


Nämä olivat varmasti unohtumattomimmat pikkujoulut ikinä ja kaikella tapaa hieno kokemus muutenkin. Työ, jota tänä päivänä teen ja jonka ympärillä moni asia elämässäni pyörii on aika kaukana Jelppiskodin arjesta. Siitä huolimatta minulla oli tuona torstai-iltana kotoisa olo. Näin, koin ja tunsin niin paljon vilpitöntä aitoa iloa. Elämänmakuisuus on se mitä monet ovat tänäpäivänä jääneet blogeissa kaipaamaan ja voin kertoa, että jos jossain sitä vastavuoroisesti riittää, niin täällä Jelppiskodissa. Nämä pikkujoulut maistuivat joulutorttujen lisäksi elämältä, hienolta sellaiselta. Jelppiskoti oli yhtä kaunis, ainutlaatuinen ja persoonallinen kuin sinä Suomi. Kiitos syntymäpäiviesi ja Dronningholmin kampanjan minä sain kokea sen.

Paljon onnea satavuotias Suomi ja kiitos Jelppiskoti tästä unohtumattomasta kokemuksesta!

♥ Kaisa

ps. Kuka tahansa voi osallistua tähän hyvää mieltä tuovaan Tähtitorttu-kampanjaan. Taltioimalla omat leipomuksesi tai hetken jolloin viet yllätyksen sekä jakamalla kuvan ja tägäämällä siihen #uudetmuodot #100torttua olet myös mukana joulupakettien arvonnassa. Dronningholm arpoo osallistuneiden kesken joka viikko jouluisen tuotepaketin. Tarkemmat kilpailusäännöt löytyvät Dronningholmin sivuilta.

XOXO
signature

What do you think?

5 Comments
 • Klaara
  November 20, 2017

  Ihana postaus! Pitää kopioida tuo kehittelemäsi joulutorttumalli :).

 • Senja
  November 21, 2017

  Wautsi mikä torttu? ihana postaus!

  • Kaisa
   November 22, 2017

   Kiitos 🙂 Tää oli kyllä huippu kamppis!

 • Tuuli
  November 21, 2017

  Aivan ihana postaus! ❤️ Niin kiva lukea tälläista kaiken joulukoristelu/pikkujoulu-asupostausten keskellä. Vaikka niillekin on toki paikkansa. Kiitos Kaisa tästä!

  • Kaisa
   November 22, 2017

   Kiitos <3 Munkin mielestä tää oli kivaa vastapainoa 🙂

Previous
Nelly Xmas Hotel