*Kaupallinen yhteistyö Flora
Olen täällä blogissa varmasti monet kerrat kertonut olevani aikamoinen pullahiiri, mutta totuuden nimessä tämä heikkouteni ei rajoitu vain makeisiin leivonnaisiin, vaan rakastan suuresti myös ihan rehellistä leipää. Varsinkin tuore, itse leivottu leipä on suurta herkkuani. Tämä rakkaus leipää kohtaa juontaa ihan lapsuudesta, olen aina ollut leipätyttö. Vanhempani sekä vanhimmat ystäväni ehkä muistavat, miten saatoin syödä yksinäni koko pussillisen leipää yhdessä päivässä. Sitä aina vitsailtiin, että eläisin hienosti pelkällä leivällä tarpeen tullen.
Mitä tulee erilaisiin leipiin, niin olen aika kaikki ruokainen, kunhan leipä on vaan hyvin tehty ja mielellään tuoretta. Jos mietitään ihan sitä ultimaattista lempileipääni, niin se on ehdottomasti rapeakuorinen, mutta sisältä pehmeä. Maku aavistuksen makea ja koostumuksessa rouskuu rapeat siemenet/pähkinät sekä kuivatut hedelmät. Vuosien ajan ostin Helsingissä asuessani Stockkalta hedelmäistä aamiaisleipää ja herkuttelin sillä menemään. Muuton jälkeen ei leipäostoksille ole tullut lähdettyä ihan tuosta vaan, joten minun on pitänyt kehitellä oma versioni tästä herkkuleivästä. Aamiasleivän inspiroimana syntyi myslileipä, jonka reseptin teille nyt jaan.
Myslileivässä voi oman maun mukaan soveltaa “täytteitä” eli kuivattuja hedelmiä, siemeniä ja pähkinöitä. Itse tykkään laittaa siihen hieman myös kookoshiutaleita, vaikkei kookos kovinkaan paljon valmiissa leivässä maistu. Mantelimaito antaa taikinaan kivaa pehmeyttä ja juokseva margariini tekee alustamisesta helppoa. Flora Culinesse on myös kätevä leipävuokien voitelussa. Me leivoimme minin kanssa taas sunnuntai-iltana kaksi kappaletta näitä myslileipiä ja nyt puolitoista päivää myöhemmin jäljellä on enää pieni kanta toisesta. Itsehän en myönnä syöneeni kaikkea yksin 😀
Minkälaisesta leivästä te tykkäätte? Vai löytyykö sieltä jotain kummajaisia, jotka eivät tykkää leivästä ollenkaan?
Myslileipä (2kpl)
200°C / 35 min
5 dl mantelimaitoa / 1 ps kuivahiivaa / 2,5 dl (hedelmä)mysliä / 1 dl kuivattuja hedelmiä (esim. aprikoosia, papayaa yms.) / 1dl siemeniä/pähkinöitä / 0,5dl kookoshiutaleita / 0,5 Flora Culinessea / 1 tl suolaa / 2 rkl siirappia / n. 3dl spelttijauhoja / n. 4 dl sämpyläjauhoja
Sekoita kulhossa kuivahiiva, mysli ja kookoshiutaleet. Kuumenna mantelimaito hieman kädenlämpöistä lämpöisemmäksi. Sekoita kuivahiivaseos joukkoon. Mausta suolalla ja siirapilla. Lisää kuivatut hedelmät ja siemenet/pähkinät. Aloita jauhojen lisääminen spelttijauhoista. Ennen sämpyläjauhojen lisäämistä, kaada joukkoon Flora Culinesse. Lisää sen jälkeen sopiva määrä sämpyläjauhoja. Taikina saa jäädä hieman kosteaksi.
Anna taikinan kohota liinan alla vähintään puolituntia. Kuumenna uuni 200°C ja voitele kaksi leipä vuokaa. Vaivaa taikinasta kaksi sopivaa leipää ja aseta vuokiin. Paista leipiä uunissa n. puolisen tuntia.

Marika
March 6, 2018Täällä ilmoittautuu toinen pulla- ja leipähiiri! Pakko testata tätä reseptiä heti viikonloppuna! Oma suosikki on joululimppu rusinoilla, mutta tämä näyttää itseasiassa vielä vähän upgradetulta versiolta siitä! 😀 Kiitos sen jakamisesta!
Kaisa
March 6, 2018Tää on kyllä nimenomaan upgradettu versio 😀 Paljon kaikkea hyvää yhdessä! Jauhoja voi myös tarpeen mukaan vaihdella. Itsellä sattui tällä kertaa olemaan speltti- ja sämpyläjauhoja kaapissa 🙂
Oona
March 6, 2018Nam! Tää menee ehdottomasti testiin 🙂
Kaisa
March 6, 2018Suosittelen 🙂 Katso jauhojen määrä siinä tehdessä. Joskus mulla menee enemmän, joskus vähemmän. Tärkeää on ettei siitä tule liian jauhoista!
annukka
March 6, 2018Hyvä, että nykymaailmassa joku rehellisesti myöntää syövänsä leipää ja nauttivansa siitä 🙂 Tuntuu, että monet pelkäävät leipää ihan turhaan ja liian fanaattisesti. Ei se tietenkään sovi kaikille, mutta sitä ehkä pelätään ja demonisoidaan liikaa. Kyllä elämässä saa välillä nauttiakkin 🙂
Itsekin pidän leivästä – arjessa tulee syötyä 100% kauraleipää ja joskus ruisleipää. Itse en niinkään makeista leivistä välitä, mutta kuvailemasi rapeakuorinen ja sisältä pehmeä leipä saa kyllä veden kielelle. Eräässä Turkulaisessa ravintolassa sain kerran heidän itse tekemäänsä leipää, joka oli aivan täydellistä: rapeakuorista ja pinta oli melko suolainen, taisi olla sormisuolaakin päällä. Siihen oikeaa vähän oikeaa voita päälle ja avot. Juu, ja ei tullut yhtään nälkä tätä kirjoittaessa…
Kaisa
March 6, 2018Siis mulla valui melkein kuola viimeisen lauseen kohdalla 😀 kuulostaa niin hyvältä! Tajusin muuten juuri, että mun lemppariravintolatkin on melkein kaikki semmoisia, joista saa älyttömän hyvää leipää. Niistä ihan ykkönen on Ragu, jossa alkuleivät on taivaallisia! Suosittelen lämmöllä testaamaan 🙂
Mutta joo tunnistan niin tuon nykytrendin, jossa leivän syömistä jopa hieman “häpeillään”. Mä ymmärrän, että leipä ei kaikille sovi, mutta välillä tosiaan tuntuu, että sen suhteen ollaan tosi ehdottomia ilman kummempaa syytä. Mulle leipä ei ole koskaan ollut mitenkään haitaksi (turvottanut tai aiheuttanut esim. vatsa tai iho-ongelmia), joten olen ihan surutta syönyt aina paljon leipää. Enää en ehkä pussillista päivässä söisi, mutta kyllä monesti menee useampi pala. Ja ihan rehellisesti voin siitä kertoakin 🙂 Ei se varmasti ole aina se terveellisin vaihtoehto, mutta olen tullut siihen tulokseen, että elämä on vähän liian lyhyt siihen, että murehtisi leivän syömistä, jos siitä oikeasti tykkää.
Mukvaa kevättä sinne! <3
Juuls
March 6, 2018Ihanalta kuulostaa tuokin leipä? mutta oma lempparini on ehdottomasti ruisleipä ja vielä jos jälkiuuni ruisleipää saa! Nam! ? pitää ihan rajottaa itseä syömästä niitä! Koska itse voisin syödä ruokienkin sijasta ruisleipää jos se olisi järkevää?
Kaisa
March 8, 2018Haha 😀 mullakin välillä leipä meinaa korvata ruoan, mutta siinä kohtaa yritän pitää pintani!