Kaupallinen yhteistyö: McDonald’s

Uskaltaisin väittää, että tämän puolentoista vuoden ajan, mitä olemme asuneet tässä nykyisessä talossamme meren äärellä, olen ollut lähempänä luontoa kuin koskaan ennen. Meidän kotimme on kuin paraatipaikalla oleva katsomo luonnon omalla näyttämöllä. Isoista ikkunoista bongaamme lasten kanssa päivittäin eri lintuja ja eläimiä. Näiden läpi voi ihalla utuiset peilityynet auringonnousut ja  sateenpiiskaamat myrskyyöt. Vuosi sitten fiilistelin täällä blogissakin luonnon ja lintujen kuvaamista pihapiirissämme. Monipuolista materiaalia saisi helposti vaikka joka viikko. Tänä kesänä puolestaan haaveilin kunnon kiikareista. Niiden avulla voisi tiirailla lintuja ja muita luonnonihmeitä hieman kauempaakin. Joko olen siis tulossa vanhaksi tai sitten vain hurahtanut täällä asumiseen.

Koen saavani kodistamme ja sen pihapiiristä mielenrauhaa. Tunnen oloni kotoisemmaksi kuin koskaan, mutta kieltämättä välillä tulee olo, että sisäinen kaupunkilaistyttö on katoamassa minusta johonkin. Tämä vuosi on kuitenkin monella tapaa osoittanut, että juuri nyt on hyvä hetki asua tässä eikä missään muualla. Tämä vuosi on myös ollut hyvä hetki miettiä, minkälaisiin projekteihin tartun ja mitä asioita esimerkiksi nostan täällä blogissa esille.

Kuten kuvista jo ehkä näkyy, ei tämä ole minulle se tyypillisin postaus. Tänään puhutaan linnuista ja linnunpöntöistä. Siitä kuinka linnut tarvitsevat lisää pesäpaikkoja. Ja me ihmiset enemmän perheen yhteistä aikaa!

Kyseessä on tosiaan McDonald’sin Happy Meal Birdbox-kampanja, ja projektin yhteistyökumppanina toimii BirdLife Suomi. Tämän kampanjan keskiössä on tuo veikeä linnunpönttö, jotka monet teistä varmasti jo yhdistivät Mäkkärin Happy Meal -ateriasta tuttuun punaiseen boksiin.

Mutta ennen kuin puhun lisää linnunpöntöistä ja punaisesta boksista, niin pari sanaa perheen yhteisestä ajasta. Kuten olen kertonut jo aiemmin, on tänä vuonna monen asian merkitys ja tärkeys korostunut itselleni aivan uudella tavalla. Vaikka alkuun tuntui, että vuosi 2020 vain rajoittaa meidän elämäämme monella tapaa, olen nyt hiljattain todennut, että todellisuudessa se on avannut silmämme ja antanut meille jotain todella hienoa. Nimittäin herätyksen. Herätyksen näkemään lähelle. Asioihin, jotka ehkä olimme jo unohtaneet tai ainakin pitäneet jollain tasolla itsestäänselvyyksinä. Asioihin, joiden merkitys loppumetreillä on suurempi kuin minkään muun.

Meidän perheelle vuosi 2020 on antanut lukemattomia tunteja yhteistä aikaa. Tuplasti enemmän kuin mitä ehkä normaalitilanteessa. Olemme laittaneet ruokaa, käyneet ulkoilemassa, pelanneet ja leikkineet enemmän kuin osasin koskaan kuvitella. Vaikka se on työn puolesta ajoittain ahditanut, tiedän jo nyt, että tulen olemaan tästä erittäin kiitollinen ja lapset muistavat tämän vielä pitkään. Jos  joskus tulisi taas aika, jolloin eletteisiin niin sanotusti vanhassa normaalissa, toivoisin, että pystyisin yhä joka viikko ja päivä näkemään lähelle. Näkemään ne tärkeimmät ja kullanarvoisimmat hetket, olemaan niissä läsnä ja nauttimaan niistä täysillä.

Kuten tästä hetkestä, jolloin rakensimme minin kanssa yhdessä linnunpönttöä. Innokas apurini hihkui riemusta, kun tyttövoimin ruuvasimme kasaan tämän Happy Meal linnunpöntön.Tämän kampanjan tarkoituksena on tosiaan tarjota perheille ympäri Suomea mukavaa yhteistä tekemistä, ja samalla auttaa lintuja pesäpönttöjä rakentamalla. Toiveena on saada mahdollisimman monet perheet pönttötalkoisiin, joista on iloa niin meille ihmisille kuin linnuillekin.

Minulle tuli hieman yllätyksenä projektin kuvausta lukiessa, että jopa joka kolmas lintulaji Suomessa on uhanalainen. Omaan korvaani tämä kuulostaa hätkähdyttävältä ja sen vuoksi, jos voin millään tapaa olla itse tukemassa luonnon monimuotoisuutta, teen sen mielelläni. McDonald’s on lahjoittanut BirdLife Suomelle 10 000 euroa lintujensuojelutyöhön ja rahallisen tuen lisäksi näitä Happy Meal -laatikon punaisia tee-se-itse-pönttöjä tuotetaan pikkulintujen iloksi yli 1400 kappaletta. Mikäli BirdLife Suomi ei teille ole vielä tuttu, niin heidän tavoitteenaan on tosiaan on suojelutyön ja lintuharrastuksen avulla edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä Suomessa.

Itse toivon tietysti, että mahdollisimman moni siellä haluaisi lähteä mukaan yksin tai juurikin yhdessä perheen kanssa näihin talkoisiin. Tällaisen linnun pöntön voi nikkaroida lataamalla ohjeet täältä tai jos puutyöt ei ole oma juttusi, voi punaisen boksi linnunpöntön rakennussarjan saada Mäkkäristä. Ensi lauantaina 26.9.2020 klo 10.00 alkaen jokaisessa Suomen McDonald’s -ravintolassa jaetaan 20 ensimmäiselle Happy Meal -aterian ostajalle linnunpönttö. Pönttöjä on tarjolla yksi per asiakas ja ne jaetaan asiointijärjestyksessä.

 Kun varsinainen linnunpönttö on valmiina kasassa on aika katsahtaa ulos ja miettiä mihin se kiinnitetään. Linnunpöntön voi hyvin laittaa omaan pihapiiriin, jos sieltä löytyy sopiva puu, mutta on myös mahdollista viedä se omaa pihaa pidemmälle, jotta muutkin voivat bongata sen. BirdLifen sivuilta löytyy ohjeet oikeaoppisesta kiinnittämisestä. Itsekin luin tarkkaan mitä hyvien tapojen ja asetusten mukainen pönttöjen asennus tarkoittaa.

Alkuun olin ajatellut, että pönttö kiinnitettäisiin ehdottomasti meidän lintuja kuhisevaan pihapiiriimme, mutta sieltä ei löytynyt yhtään näitä kaikkia kriteerejä täyttävää puuta, joten päädyimme viemään pöntön hieman kauemmas metsän siimekseen.

Pönttöä kiinnittäessä vanhempi tyttö hyppeli kiviltä ja kannoilta toisille, nuoremman istuessa tyytyväisenä mustikkapensaassa nauttimassa metsän antimista. Yhteiskuvaa varten piti sepitellä tarina linnunpönttöön pian muuttavasta lintuperheestä ja sen voimalla kumpikin jaksoi muutaman sekunnin hetken ihastella meidän kättemme jälkeä.

Siellä se nyt hymyilee, meidän kokoama ja kiinnittämä linnunpönttö. Toivottavasti se saa ohikulkijatkin hyvälle tuulelle ja toivottavasti sen ovelle saapuu ensi keväänä se lintuperhe, josta tarinan sepittelin ja asettuu punaiseen pönttöön taloksi.

Tervetuloa linnut, teitä odotellaan jo!

ps. Te kaikki talkoisiin mukaan osallistuvat, jakakaa ihmeessä valmiista tai jo kiinnitetystä pöntöstä someen kuva tai video hastagilla #HappyMealBirdBox.

XOXO
signature

What do you think?

No Comments Yet.

Previous
DIY taidetta – tauluja kotiin
Luonto lähellä