Makeansuolaisia syysreseptejä

*Kaupallinen yhteistyö HK

Jos minulta kysytään lempimakua, niin vastaan lähes aina jonkun makeansuolaisen oli kyse sitten jäätelöstä, lounassalaatista, illallisesta tai jälkiruoasta. Yhdistelmä makeaa ja suolaista on varmasti monille tuttu ja mieluinen, joten siinä ei sinällään ole mitään uutta ja mullistavaa. Se mikä minun kohdallani on ehkä poikkeuksellista on se, että pyrin yhdistelemään näitä vastakohtia lähes tulkoon joka aterialla. Aamun aloitan makeansuolaisella puurolla, lounaalla juustosalaatin kruunaa jokin ihana hilloke, välipalalla maapähkinävoi-riisikakku saa kaverikseen banaaniviipaleita, illallisella nautin kanaa makeassa soijakastikkeessa ja jälkiruoaksi maistuu vielä pannacotta, jonka päältä löytyy karamellikastiketta sekä poppareita. Näitä yhdistelmiä voisi luetella loputtomiin, sen verran koukuttunut tähän makupariin olen.

Ajattelin jakaa teille tänään parikin reseptiä aiheeseen liittyen ja niihin sisältyy yksu minun näkökulmastani melko yllättäväkin ainesosa, nimittäin pekoni. En miellä itseäni varsinaiseksi pekoninsyöjäksi, enkä oikeastaan muista milloin olisin viimeksi syönyt sitä ihan sellaisenaan, mutta kun jälleen kerran laitetaan yhteen suolainen ja makea, löytyy pekonillekin yhtäkkiä monta eri käyttötarkoitusta minun keittiössäni.

En tiedä miksi, mutta olen pitänyt hieman salassa sen, että pidän makeasta pekonista. Ehkä se on tietynlainen “quilty pleasure”, josta en ole kehdannut kertoa, vaikka sen nauttiminen satunnaista onkin. Makea pekoni tuo mielestäni kivaa lisäpotkua mm. sosekeittoihin ja salaatteihin. Myös pekonista tehty hilloke uppoaa. Yllättävistäkin ruuista voi tulla uudella tavalla valmistettuna mieluisia, jos vaan antaa niille mahdollisuuden. Tästä alta löytyy reseptit makeiden pekonilastujen (Maple Bacon) valmistamiseen sekä kahteen ruokaan, joissa niitä itse käyttäisin.

Maple Bacon / Makeat pekonilastut kahdella tapaa

vaahterasiirappia / ruskeaa sokeria / kanelia / HK pekonilastuja ja Englannin pekonia

Lastut on kätevintä valmistaa pannulla ja paksuhkot Englannin pekoniviipaleet taas uunissa, joten kehittelin kaksi hieman erilaista reseptiä:

Lastut pannulla

Kuumenna pannu, lisää pekonilastut ja paista ne rapeiksi. Valuta kaikki (!) ylimääräinen neste pois pannulta. Lisää 1dl sokeria ja 1/2-1 tl kanelia. Keittele seosta, kunnes sokeri on sulanut ja se on muuttunut karamellimaiseksi. Varo polttamasti sokeria! Kaada seos taloupaperilla päällystetylle lautaselle ja anna jäähtyä. Kun lastut ovat kovettuneet, voit siirtää “kovettuneen möykyn” esim. pakastepussiin ja murskata takaisin pieniksi. Lastuja voi käyttää niin suolaisissa kuin makeissakin tarjottavissa. Esimerkiksi sosekeittojen päällä!

 

Siivut uunissa

Kuumenna uuni 175°C. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja aseta sen päälle uuniritilä. Levitä pekonisiivut ritilälle. Sekoita kuumennusta kestävässä astiassa sokeri ja vaahterasiirappi. Käytä seosta esim. mikrossa hetki, jotta siitä tulee helpommin levittyvää. Sivele siivut seoksella ja paista niitä uunissa 20-30minuuttia, kunnes ne ovat saaneet väriä ja ovat rapeita. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua. Siivut toimivat kätevästi sellaisinaan esimerkiksi salaatissa tai sitten niitä voi murtaa pienemmiksi paloiksi.

Kanelinen kurpitsakeitto

1 kurpitsa / 1 vihreä omena / 1 pieni bataatti tai pari porkkanaa / 1 keltasipuli / 1 valkosipuli / 2-4 dl kasvislientä / 1 purkki kookosmaitoa / kanelia / suolaa & pippuria / päälle ranskankermaa ja makeita pekonilastuja 

Halkaise kurpitsa ja poista siemenet. Lohkoa kurpitsa, omena, bataatti/porkkanat sekä sipuli ja levitä leivinpaperilla päällystetylle pellille. Lisää joukkoon myös yksi valkosipulinkynsi kuorineen. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja paista 180 asteessa n. 30 minuuttia, kunnes kurpitsa irtoaa kuorestaan helposti. Ota pelti pois uunista ja irroita kurpistan paloista kuoret. Sisäosat voi siirtää suoraan kattilaan. Kattilaan tulevat myös muut hedelmät ja vihannekset. Purista lopuksi myös valkosipuli ulos kuorestaan. Lisää kattilaan hieman nestettä ja anna kiehahtaa. Lisää kookosmaito sekä tarpeen mukaan lisää kasvislientä. Keittele hiljalleen hetken aikaa ja mausta lopuksi kanelilla, suolalla ja pippurilla. Tarjoa keitto ranskankerman ja makeiden pekonilastujen kera.

Syyssalaatti

1 vihreä omena / 1-3 erilaista salaattia / pähkinöitä / fetajuustoa / makeita pekonilastuja / oliiviöljyä 2rk / omenaviinietikkaa  / vaahterasiirappia / dijonsinappia / suolaa & pippuria 

Paahda pähkinät pannulla ja pilko omena siivuiksi. Kokoa salaatti kulhoon ja sekoita kastikkeen ainekset. Tarjoa paahdettujen leipäpalojen kera.

Makeansuolaisia pekonilastuja voi käyttää ruokien lisäksi myös herkkuihin. Popparit saavat niistä lisämakua tai sitten voi kokeilla villiä korttia koristelemalla esimerkiksi valkosuklaalla kuorrutetut donitsit vaahterasiirapilla sekä pekonilastuilla.

Viimeisenä mainittu taitaa mennä minunkin makunystyröille turhan eksoottiseksi, vaikka makeansuolaisista mauista lähes poikkeuksetta pidänkin. Suomessa tätä yhdistelmää voitaisiin pitää muutenkin hieman outona, mutta esimerkiksi jenkeissä tämä on monille tuttu herkku. Onko joku teistä maistanut vastaavaa ennen?

ps. Kokeilin tehdä tähän hieman normaalia tummempia ruokakuvia, niiden perinteisten vaaleiden ja heleiden sijaan. Halusin saada syksyisen tunnelman paremmin vangittua. Tummanpuhuvat kuvat ovat selkeästi haastavampia toteuttaa, mutta eiköhän toistojen kautta nämäkin ala luonnostumaan helpommin.

 

XOXO
signature

What do you think?

2 Comments
  • Eeva Räty
    November 10, 2017

    Moikka!
    Nyt tulee aika random kysymys. 😀 Mikä on tuo vihreä kasvi joka on sulla näissä ruokakuvissa tuossa taustalla? Olen yrittänyt selvitellä, että mistä tuollaisia voisi saada. Meillä nimittäin häät tulossa ja haluaisin tuota pöytiin koristeeksi. 😀
    – E

    • Kaisa
      November 10, 2017

      Moikka! Piti oikein mennä uudelleen postaukseen katsomaan, että mistähän nyt oikein puhutaan 😀 mutta joo siis tää on ihan eucalyptyksen oksa, joita olen ostanut kukkakaupasta 🙂

Previous
10 x ajatuksissani olen…