Merituulen puhaltaessa

Kaupallinen yhteistyö: Pierre Robert

Te pidempään mukana pysyneet lukijat tiedätte, että meri on minulle muutakin kuin suolaista vettä. Olen asunut sen äärellä käytännössä koko ikäni. Sen lisäksi, että olen nauttinut sen tuomasta rauhasta ja ominaisesta tuoksusta, olen myös oppinut pukeutumaan sen vaatimalla tavalla. Merituuli on käsite, jonka jokainen rannikolla asuva tuntee. Se saattaa saada muutoin lämpöisen kelin tuntumaan hyytävältä, mutta toisaalta myös puskemaan sadepilvet vauhdilla ohitse. Säätiedotuksia katsoessa vilkaisen ilmoitetun lämpötilan lisäksi aina sen suluissa olevan luvun (“tuntuu kuin”). Se kertoo yleensä koko totuuden, sillä tyynet päivät meren äärellä ovat melko harvinaisia.

Viikonloppuna olimme retkellä läheisellä luontopolulla, joka niin ikään mutkittelee pitkin merenrantaa korkeilla kallioilla. Sääennusteet olivat luvanneet jopa hellelukemia, mutta en silti tohtinut lähteä matkaan t-paitasillaan ja hyvä näin. Vaikka kotipihalla ilma tuntui hämmentävän lämpöiseltä ajankohdan huomioon ottaen, oli merenrannassa tilanne toinen. Vaahtopäät iskivät rantakallioihin ja tuuli tuntui. Tällä kertaa tosin virkistävältä eikä niinkään hyytävältä. Meillä oli molemmilla, minulla ja minillä päällä merinovillaiset asut, joissa olimme viettäneet koko aamupäivän kotona. Tuulitakin alla ne pitivät ihon lämpöisenä sekä kuivana hikoilusta ja tuulesta huolimatta.

Muutama viikko sitten kerroin teille Pierre Robertin lasten merinovillavaatteista, siitä kuinka ne sopivat mainiosti aktiivisen lapsen tarpeisiin. Postauksessa luettelin merinovillan hyviä ominaisuuksia ja avasin sitä, miksi juuri se kyseinen materiaali oli hyväksi lasten iholle. Tässä toisessa yhteistyöpostauksessa keskityn enemmän siihen, miten rannikolla asuminen on vaikuttanut asu- ja materiaalivalintoihini sekä minkälaisia vinkkejä minulta siihen löytyy. Se on nimittäin ihan oma taitolajinsa.

Oleellisinta (ja loogisinta) siinä on varmasti se, että ilma voi tuntua tuulisella paikalla huomattavasti kylmemmältä kuin tuulettomassa, suojaisessa kohdassa. Esimerkiksi minin päiväkodin piha on ympäröivien rakennusten ansiosta hyvinkin suojainen, mutta meidän rakenteilla olevan talon piha taas kaikkea muuta kuin tuuleton. Kovinkaan montaa kertaa en ole tontilla seissyt niin, etteikö merituuli riepottelisi hiuksia. Se tunne on ihana, mutta välillä pukeutumisen kannalta haastava. Päätin koota tähän alle pienen pukeutumisoppaan viimaiseen keliin. Siitä löytyy vastaukset mm. kysymyksiin kuinka ottaa huomioon nopeatkin lämpötilanvaihtelut (tuulinen vs. tuuleton) ja kuinka suojautua viimalta.

Vinkkejä viimaan pukeutumiseen

Laadukas materiaali ei takaa lämpöistä oloa

Moni ehkä kuvittelee, että hankkimalla kalliimmat, hyvästä materiaalista valmistetut kerrastot ja kuoriasut takaa sen, että ulkona ei palele. Toki ne näyttelevät merkittävää osaa, mutta vaatteita tulee myös osata käyttää oikein ja oikeissa tilanteissa.

Kerrospukeutuminen

Kaikkihan varmasti tietävät mitä kerrospukeutuminen käytönnössä tarkoittaa, mutta siitä miksi se kannattaa, puhutaan aika vähän. Kerrospukeutuminen lisää luonnollisesti joustavuutta ja mahdollisuutta poistaa tai lisätä vaatteita tarpeen mukaan, mutta kerrospukeutumisen tärkein pointti on kuitenkin siinä, että kerrostamalla onnistutaan jättämään kerrosten väliin aina hieman ilmaa, joka puolestaan lisää lämmöneristävyyttä. Kerroksia ei tällöin tarvita kovinkaan montaa, koska välissä oleva ilma lämmittää enemmän kuin lukuisat kerrokset.

Älä aliarvoi alimmaisen kerroksen merkitystä

Sitä voisi kuvitella, että viimassa kaikkein oleellisinta on tuultapitävä päällimmäinen kerros, mutta todellisuudessa siltäkin katoaa pohja, jos alimmainen kerros ei palvele kuten pitäisi. Tarkista siis, että alin kerros on valmistettu hyvästä materiaalista, kuten lämpöä säätelevästä ja hyvin kosteutta siirtävästä merinovillasta sekä myös se, että asuskerros on sopivan kokoinen. Alusasun ei ole tarkoitus olla mitenkään erityisen lämmittävä, vaan ennen kaikkea mukava päällä ja nopeasti kuivuva (kosteutta siirtävä). Merinovillan kyky säädellä lämpöä sen sijaan on olennainen, erityisesti silloin, kun alusasu kastuu. Hyvän alusasun merkkinä voidaan pitää sitä, että se ei tunnu kosteanakaan kylmältä. Varsinainen lämpökerrasto lisätään nimensä mukaisesti sitten erikseen vielä alusasun päälle lämpöä tuomaan ennen kuorikerrosta.

Valitse oikea kuorikerros oikeaan tilanteeseen

Vielä ei ole keksitty kuoriasua, joka toimisi kaikissa olosuhteissa ja kattaisi kaikki vaatimukset, jotka kuoriasulle on asetettu. Päällimmäisen kerroksen tärkein tehtävä on suojata käyttäjää sään vaihteluilta ja oikuilta kuten tuulelta ja sateelta. Näiden lisäksi riittävä hengittävyys on myös tärkeää. Moni valitsee usein vettä pitävällä kalvolla varustettu kuoripuvun yleiseen käyttöön ja vaikka niitä kuinka markkinoidaan hengittävinä, ei todellisuudessa olla vielä onnistuttu kehittämään vedenpitävää kuoriasua, joka ei hiostaisi ollenkaan.

Yleiseen käyttöön kannattaakin mielummin valita kuoriasu, joka suojaa tuulelta ja ottaa sitten erillinen sadetakki mukaan varuiksi. Esimerkiksi softshellistä valmistetut asut sopivat paremmin kuiville, mutta viimaisille keleille. Ne blokkaavat tuulen, mutta ovat myös hengittäviä. Sen lisäksi, että kuoriasu on säähän sopiva kannattaa myös varmistaa, että se kestää kulutusta. Lasten kohdalla tämä tarkoittaa esimerkiksi vahvistuksia mm. polvissa.

Pienet niksit, suuri merkitys

Moni saattaa siellä naureskella, jos kirjoitan vinkiksi, että paita kannattaa laittaa housuun. Mutta kirjoitan niin naureskelujen uhallakin, nimittäin liian usein olen nähnyt lapsia, joilla selkä vilkkuu paljaana. Alimmaisen paidan helma kannattaa ihan oikeasti ujuttaa housujen sisään, sillä kylmän ilman päästessä alimmaisiin kerroksiin tai niiden alle, on kerrospukeutumisen hyödyt menetetty. Pierre Robertin lasten merinovillaisissa paidoissa takaosa on pidempi kuin etuosa ja sillä nimenomaan on haettu tuomaan lisää suojaa selän puolelle. Helman lisäksi kannattaa tarkistaa, ettei kylmä viima pääse sisään kauluksesta. Merinovillaiset tuubihuivit ovat kätevä ja toimiva keino varmistaa, että lapsen kaula pysyy lämpöisenä. Nämä toimivat toki myös aikuisilla ja itse suosinkin tuubihuiveja lenkkeillessä talvisaikaan. Jos tuuli on erittäin voimakasta, niin kannattaa suosia hupullisia kuorivaatteita. Huppu on nimittäin erittäin toimiva (ja helppo!) keino estämään lämmönhukkaa. Jos suojaisessa paikassa iskee hiki, niin näitä niksejä voi käyttää myös päinvastaisesti viilentämään kehoa nopeasti.

Pierre Robertin sivuilta löytyy koko lasten mallisto ja sain teille myös alekoodin jaettavaksi. Koodilla KAISA20 (huom. kaikki isolla) saatte -20% alennuksen kaikista lasten merinovillavaatteista. Alennus on käytössä nettikaupassa ja voimassa 28.9.-5.10.2017. Edun saatte syöttämällä koodin ostoskoriin tilauksen yhteydessä.

EDIT. Koodi ei jostain syystä toiminut enää 5.10.2017, pahoittelut siitä! Jotta kenelläkään ei jäisi suunnitellut ostokset tekemättä, koodi koodi aktivoidaan uudelleen 7.-8.10.2017 (la&su) väliseksi ajaksi. Koodilla KAISA20 (huom. kaikki isolla) saatte -20% alennuksen kaikista lasten merinovillavaatteista Pierre Robertin nettikaupasta. Mukavia shoppailuhetkiä viikonloppuun!

XOXO
signature

What do you think?

5 Comments
 • Nina
  September 29, 2017

  Aivan ihanat kuvat ja oli pakko tilata meillekin nuo housut ja paita, koska tässä justiinsa jo kaksi viikkoa metsästänyt lapselle talvikerrastoa. 🙂

  – Nina / Monta syytä rakastaa

  http://www.montasyytarakastaa.com

  • Kaisa
   September 29, 2017

   Kiitos! Lämmin suositus näille 🙂 Kaverinikin kehui, että heillä ollut todella ahkerassa käytössä niin sisä kuin ulkoleikeissäkin!

 • sisi
  October 5, 2017

  Alennuskoodi ei toimi

  • Kaisa
   October 5, 2017

   Pitäisi kyllä vielä toimia, mutta jos näin tosiaan on, otan heti yhteyttä Pierre Robertiin ja palaan sinulle mahdollisimman pian. Pahoittelut, että olet nähnyt vaivaa ja sitten koodi ei olekaan toiminut. Selvitän asian!

   • Kaisa
    October 5, 2017

    En saanut itsekään koodia toimimaan. Infosin tästä heti Pierre Robertille. Kyllä alekoodi varmasti järjestyy jollain keinolla niille, jotka sen tänään olisivat vielä halunneet. Kiitos kärsivällisyydestä ja pysytelkäähän kuulolla 🙂

Previous
Syötävän suloinen syystakki