Miksi rakennamme hirsitalon?

*Kaupallinen yhteistyö Honkarakenne

Otsikkona kysymys, johon olemme saaneet vastata rakennusprojektimme aikana useita kertoja.

Matkan varrella olen pohtinut, onko sanassa hirsi jonkin erityinen kaiku, vai minkä takia se herättää niin paljon kiinnostusta? Onko ihmisillä jokin tietty mielikuva hirsitaloista? Vai eivätkö he ole koskaan kuulleet kenenkään rakentavan omakotitaloa hirrestä? Oli perustelu uteliaisuudelle hirsirakentamista kohtaan mikä tahansa, olen vastannut kyselijöille aina samalla tavalla. Olen kertonut ne painavimmat syyt meidän valintaan ja vastaukseksi olen yleensä saanut hieman yllättyneen katseen sekä hymyn. Moni on todennut vielä loppuun, että kuulostaapa hyvältä.

Tässä postauksessa avaamme mieheni kanssa tarkemmin niitä syitä, miksi rakennamme hirsitalon ja nimenomaan Honkarakenteen Honka Fusion -hirsitalon. Ehkä tämä antaa vastaukset uteliaille ja toivon mukaan levittää sanaa hirsirakentamisesta, jonka puolesta me molemmat haluamme puhua. Kuvituksena viime kesänä kuvaamiani kuvia asuntomessuilta Honkarakenteen kohteesta Honka Ink.

VANHAN TALON HISTORIA

Tontillamme aiemmin seisonut hirsitalo vanhus oli varmasti meidän suurin inspiraatiomme ryhtyä rakentamaan hirsitaloa. Muistan, kun astuin ensimmäisen kerran taloon sisään. Ensimmäinen ajatus oli, että miten on mahdollista, että lähes satavuotta vanha talo, joka on viimeiset 20 vuotta seisonut tyhjänä sateessa ja tuulessa, on edelleen lähes täysin terve? Ei haise tunkkaiselta, ei homeelta. Se jo itsessään vakuutti meidät siitä, että hirsitalon rakentaminen todella olisi onnistunut pitkänajan sijoitus.

Ihastuimme vanhan talon myötä myös hirsitalon kodikkuuteen ja ulkonäköön. Remontilla siitäkin talosta olisi saanut vielä upean kodin. Erinäisistä syistä johtuen päädyimme lopulta rakentamaan uuden talon, mutta tiesimme jo tuolloin, että materiaalivaihtoehtoja on vain yksi: suomalainen puu. Ihan kokonaan emme talovanhusta purkamisen jälkeen ole unohtaneet, vaan sen henki ja arkkitehtuuri olivat vahvasti läsnä uuden talon suunnitteluprojektissa.

Ajatus alueen ensimmäisen rakennuksen hengen säilyttämisestä uuden talon designissa teki minulle todella hyvän mielen ja tiesin, että siinä oli tarina, jota haluisin kertoa vielä vuosienkin päästä. Vaikka uusi talomme on moderni, on siinä ripaus sitä tunnelmaa, johon ensimmäistä kertaa tontilla seisoessa ihastuimme. -Kaisa

ULKONÄKÖ

Kun päätös vanhan talon purkamisesta oli tehty, lähdimme kartoittamaan potentiaalista talovalmistajaa, joka voisi toteuttaa meidän unelmien talon. Syy, miksi valitsimme kodiksemme Honkarakenteen hirsitalon, oli monia. Halusimme modernin, mutta kodikkaan kodin. Kodin, jossa yhdistyvät skandinaavisen designin yksinkertaisuus ja puhtaat linjat, mutta joka ei olisi liian kylmä tai industriaalinen. Aloimme ottaa selvää eri materiaaleista ja rakennustekniikoista ja tutustuimme sitä kautta Honka Fusion –hirteen ja Hongan moderneihin omakotitalomalleihin. Jo heti alkuvaiheessa Honkarakenne oli aidosti kiinnostunut tarinastamme ja toiveistamme rakentaa terve ja moderni koti. Valinta oli tehty.

Honka Fusion – kodin kantavien rakenteiden materiaalina oleva painumaton hirsi on äärimmäisen minimalistinen, johon voidaan yhdistää monia materiaaleja ja moderneja elementtejä, kuten esimerkiksi nollanurkat tai aivan hirren pintaan tehdyt suuret ikkunat. Tämä mahdollisti sen, että saimme toteuttaa ajatuksemme isoista ikkunoista ilman paksuja smyygilautoja, ja saimme talolle yksinkertaisen, linjakkaan ja voimakkaan olemuksen.

Kun näin talon rungon pystyssä livenä ensimmäisen kerran, olin yllättynyt: runko näyttää luonnossa vielä paljon paremmalta kuin kuvissa. Äärimmäisyyksiin vedetty yksinkertaisuus ja puhtaat muodot tekivät ison vaikutuksen. Talo on samaan aikaan voimakas, mutta säteilee lämpöä ja kodikkuutta. Paksut hirret ovat täydellinen esimerkki estetiikan ja käytännöllisyyden yhdistelmästä: kaunis, puhutteleva muotokieli yhdistettynä toimivuuteen. -Teemu

Rakennusprojektin edetessä ajatukset hirren rakennusmateriaalin ylivoimaisuudesta ovat vain vahvistuneet. Moderni hirsitalo on äärimmäisen mahtipontinen. Talo, joka puhuttelee jokaista ohikulkijaa eikä koskaan pyytele anteeksi olemassaoloaan. Talo, jossa on luonnetta, ja joka ei tee kompromisseja. Talo, joka seisoo terveenä ja tukevasti samalla paikalla vielä sadankin vuoden päästä.

Hienoa hirsitaloissa on myös se, että sisäseinien osalta pintamateriaalin voi valita oman tyylin mukaan. Hirsi voidaan jättää näkyviin tehosteena, kuten näissä kuvissa näkyvässä Honka Inkissä on jätetty. Hirsi voidaan käsitellä tai sitten seinän voi paneloida, tapetoida tai siihen voi laittaa sisustuslevyn. Honka Ink oli tyyliltään hyvin erilainen kuin meidän makumme, mutta silti ihastelimme molemmat sitä, miten aito hirsi yhdistyi kauniisti moderneihin pintoihin. Meidän valmiissa kodissa tulee varmasti olemaan huomattavasti vähemmän hirsiseinää esillä, mutta vielä emme ole tehneet lopullisia päätöksiä seinien levyttämisen yms. suhteen. Haluamme ensin nähdä miten kokonaisuus rakentuu ja vasta sitten päättää miten käsittelemme tai viimeistelemme sisäseinät.

ASUMISMUKAVUUS, TERVEELLISYYS JA SISÄILMA

Perheellemme terveys ja hyvinvointi on aina ollut äärimmäisen tärkeää. Liikumme ja urheilemme paljon, syömme terveellisesti ja pyrimme tekemään asioita, joista tulee hyvä olo. Oli kyse sitten työstä tai vapaa-ajasta, niin hyvinvointi nousee aina tärkeysjärjestyksessä korkeimmille sijoille. Uskomme molemmat mieheni kanssa siihen klassiseen malliin, jossa oma hyvinvointi auttaa edistämään myös ympärillä olevien ihmisten hyvinvointia. Siksi myös kodin, jossa vietämme paljon aikaa, tulisi olla puhdas, terveellinen ja tuoda meille hyvää oloa.

Ennen rakentamiseen ryhtymistä olimme kuulleet kauhutarinoita hometaloista ja muista sisäilmaongelmista. Olimme näitä myös päässeet näkemään;

Muistan elävästi, kun olin apumiehenä tekemässä remonttia vanhempieni ostaman omakotitalon yläkertaan. Purkaessani vanhaa vaatekappia solahti sorkkarauta seinästä läpi kuin palasta märkää paperia. Kun seinä purettiin, paljastui, että koko yläkerta oli homeessa. No, onneksi asiassa päästiin sopuun myyjien kanssa, mutta kyllä siinä muutamat itkut veistettiin ja melko mittava remontti tehtiin ennen kuin talosta saatiin asumiskelpoinen. -Teemu

Huolimatta läheisten ihmisten kokemuksista, emme rehellisesti sanoen ole tienneet paljoakaan sisäilmaongelmien laajuudesta ennen asiaan perehtymistä. Kun asiaa alkoi tutkia tarkemmin, niin tuntui, että meillähän on puoli Suomea homeessa! Milloin koululaiset joutuvat evakkoon, milloin sairaala joudutaan sulkemaan. En voi väittää, etteikö rakentaminen olisi mietittänyt myös meitä. Tai oikeastaan eniten mietitytti se, että mitä jos ostamme vanhan talon, emmekä oikeasti tiedä, tikittääkö seinien sisällä aikapommi. Oli helpottavaa ajatella, että omilla valinnoillamme pystymme vaikuttamaan ratkaisevasti siihen, millaisessa sisäilmassa ja ympäristössä haluamme asua.

Miksi hirsitalo on sitten niin paljon muita parempi? Syyt ovat luonnolliset: hirsiseinät hengittävät luonnollisesti päästäen vesihöyryn siirtymään vapaasti ilmasta seinärakenteeseen ja takaisin. Tämä takaa luonnollisen ja raikkaan sisäilman vuodenajasta riippumatta. Massiivipuu tasaa tehokkaasti ilmankosteuden vaihteluita ja pyrkii luonnostaan saamaan ilmankosteuden sisätiloissa optimitasolle, joka on noin 30-55 %. Massiivipuun materiaalina käytetystä suomalaisesta männystä (joka vastaa rakennusmateriaalien M1-päästöluokkaa) ei tutkitusti vapaudu huoneilmaan haitallisia emissioita, ja se on luonnostaan antibakteerinen, joka omalta osaltaan ennaltaehkäisee taudinaiheuttajien leviämistä rakennuksessa. Koti toimii silloin, kuten luonto on sen tarkoittanut. Hengittäen luonnollisesti ja pitäen sisäilman raikkaana.

Odotammekin innolla nyt aikaa, kun pääsemme elämään uudessa kodissa. Parantuuko esimerkiksi unenlaatu verrattuna aiempaan tai tuleeko yleiseen vireystilaan lisäystä vielä entisestään. Sisäilmasta ja hirren terveellisyydestä on tulossa tarkempaa postausta myöhemmin.

SUOMALAISUUS

Yksi tärkeä tekijä, joka on syytä nostaa vielä esille, ja jolla on ollut meille jopa yllättävän paljon vaikutusta rakennusprojektin aikana, on suomalaisuus. Olemme asuneet kolmessa eri maassa, tykkäämme matkustella ja erityisesti mieheni reissaa työnpuolesta paljon. Ulkomailla asuminen ja matkustelu ovat kuitenkin saaneet aikaan sen, että viimeisien vuosien aikana Suomesta ja suomalaisuudesta on tullut erittäin tärkeä asia perheellemme. Asia, jota haluamme vaalia, ja josta olla ylpeitä. Suomessa on valtavasti osaamista monellakin eri alalla. Honkarakenne on meille siten täydellinen kumppani. Suomalainen yritys, joka käyttää materiaalina laadukasta kotimaista mäntyä.

On äärimmäisen hienoa rakentaa kotimaisesta puusta tehty koti kuvankauniiseen suomalaiseen merenrantamaisemaan. Olemme varmoja siitä, että, kun maassamme juhlistetaan sadan vuoden päästä 200-vuotista Suomea, seisoo rakentamamme koti edelleen tukevasti tontillamme katsoen ylväänä välkehtivää merimaisemaa. Mahtipontisesti osana suomalaista luontoa.

Tässä yhteydessä on hyvä sauma vielä infota teitä seuraajia, joita rakentaminen ja hirsitalot kiinnostavat Honkarakenteen uuden näyttelyalueen avajaisista, joita vietetään nyt lauantaina.  Näyttelyalue sijaitsee Tuusulassa ja avaisia vietetään tosiaan lauantaina 28.10.2017 klo 10-16. Siellä on mahdollisuus tutustua mm. tänä vuonna lanseerattuun omakotimalliston näyttävään uutuuteen; Honka Vista on toinen oma henkilökohtainen suosikkini Hongan modernista omakotimallistosta Lounatuulen ohella, jonka muutosmalli meidän talo tosiaan on.

Näyttelyalueelta löytyy myös Hongan suosituin saunamalli Honka Kide sekä myös muutamia uuden pihapiirituotesarjan rakennuksia. Paikalla ovat Hongan suunnittelijat ja myyjät, jotka mielellään vastaavat kävijöiden kysymyksiin. Itseäni kiinnostaisi nähdä tuo Honka Kide, sillä tämän taloprojektin jälkeen alkaa varmasti jo hyvinkin pian meidän tulevan rantasaunan suunnittelu. Haluamme siihen ehdottomasti jonkilaisen avoterassin ja tuvan, joka toimisi tarpeen mukaan vierasmajana. Saunaan haluamme erityisesti panostaa, sillä jätimme tarkoituksella talon saunaosaston pieneksi ja vaatimattomaksi. Tästä rantasaunasta on tarkoitus tulla jonain päivänä se pääsauna.

XOXO
signature

What do you think?

2 Comments
 • Elli
  October 27, 2017

  Meille on nousemassa arkkitehdin suunnittelema ja Ollikaisen toteuttama hirsitalo Porvooseen melkeen samalla aikataululla:) ja siis viikoittain saan vastata että miksi hirsitalo ja miksi pilareiden päälle..meille oli itsestäänselvyys juuri hirsitalo ja juuri pilareiden päälle; sisäilman, tuulettumisen sekä sen vuoksi että haluan tehdä talon joka kestää, että perustamiseen se talon ikä ei ainakaan sitten kaadu vaikka nyt maksammekin esim lämmöneristyksestä hiukan enemmän. Toivotaan että ollaan vielä ensi keväänä muuttovaiheessa tyytyväisiä valintoihin:)

  Monella on mielikuva sellaisesta hiukan vanhahtavasta pyöreästä hirrestä kun juttelen hirsitalosta ja sitten kun näytän piirrustuksia niin ovat ihan ihmeissään että miten hirrestä voi tuollaistakin rakentaa:D eli ehkä mielikuvat ovat jotenkin sellaisia 90 luvun mökkitunnelmaa korostavia. Yksi asia on myös hinta, moni jonka kanssa olen jutellut kokee hirsitalon hiukan ‘pröystäilevänä’ valintana vaikka itse asiassa hintaero ei ole kovin suuri muiden vaihtoehtojen välillä. Passiivienergia jyllää nyt ja useat ovat pelotelleet meitä jopa 1000 euron suuruisilla sähkölaskuilla talviaikaan, ‘joka paikasta sitten vetää’ . Tähän en osaa vielä oikein kommentoida muuta kun että ikkunan u-arvolla kompensoitiin energialukua ainakin meillä.

  Muistan aikanaan Tuusulan asuntomessuilla kun astuin Honkatalojen hirsitaloon niin se sisäilma oli jotain aivan käsittämättömän erilaista kuin muissa alueen taloissa! Oli kuuma päivä ja ukkostikin välillä, silti Honkatalojen talossa sisäilma oli todella miellyttävän viileä ja raikas vaikka muissa taloissa puski tuskahiki päälle:)

  Olen myös asunut lapsuuden 100vuotiaassa hirsitalossa joka oli perustettu vanhaan kunnon tapaan korkean kivimuurin päälle ja koskaan ei mitään ongelmia ilmanlaadun/homeen kanssa ole ollut, joten ehkä hirsitalon kannatus tulee sitten mulla jo sieltä saakka:)

  Tsemppiä urakkaan:)

  • Kaisa
   October 29, 2017

   Hei Elli!

   Olipa ihana lukea sinun ja teidän tarina hirsitalosta. Sinulla tuntuu olevan paljon kokemusta hirrestä ja sen hyödyistä!

   Minusta tuntuu myös, että ihmisillä on hieman vanhanaikainen mielikuva hirsitaloista ja sen takia valintamme on aiheuttanut ihmetystä. Myös hinta on meillä on noussut keskustelun aiheeksi. Minä näen sen maksavan itsensa takaisin hyvinkin pian. Uskon nimittäin päätöksemme rakentaa hirsitalo olleen oikea ja meidän vielä kiittävän itseämme tästä. Toivon, että pystyn omalla työlläni viemään sanaa modernista hirsirakentamisesta ja sen hyödyistä. Toivon myös, että tulevaisuudessa yhä useampi julkinen rakennus, koulu, sairaala tai vastaava rakennettaisiin hirrestä. Ja mitä tulee energiatehokkuuteen ym. niin siitä olen tulen kirjoittamaan myöhemmin lisää.

   Tsemppiä teillekin urakkaan ja kiitos vielä kommentistasi <3 Mukavaa syksyn jatkoa!

Previous
Täyteläinen manteliuunipuuro