Mitä ajaton ja klassinen vaate minulle merkitsee?

Edellisten vaatteiden ekologisuuteen ja kierrätykseen liittyvien postausten yhteydessä olen painottanut sitä, että varmin valinta tässä haastavassa tekstiilien ekologisuusviidakossa on suosia niin malliltaan kuin materiaaleiltaankin kestäviä tuotteita. Ostamalla laadukkaan klassikon teet hyvän valinnan. Jäin omien kirjoitusteni jälkeen pohtimaan mitä ne klassikot sitten oikein ovat? Minkälaisia vaatteita itse pidän klassisina ja ajattomia? Mihin olen valmis panostamaan?

Oma vaatekaappini on nopealla vilkaisulla aika musta-, valko-, harmaa- ja beige-painotteinen eli minulle selkeästi maltilliset ja maanläheiset värit ovat se varmin, klassisin valinta. Materiaaleista puolestaan ikisuosikkejani ovat silkki- ja villatuotteet. Niiden huolto onnistuu usein vain tuulettamalla ja neulosvaatteiden siistimisellä asianmukaisella kammalla. Malleista yksinkertaiset ja suoralinjaiset vaatekappaleet pitävät yleensä pisimpään pintansa vaatekaapissani, mutta niissäkin toivon aina olevan jotain spesiaalia. Tykkään yhdistellä minimalistisia maskuliinisia vaatteita tyttömäisiin yksityiskohtiin. Tästä hyvänä esimerkkinä näiden kuvien valkoinen kauluspaita, jossa on musta siro rusettiyksityiskohta kauluksessa.

Vastaavanlainen minulla oli aikoinaan lukiossa ja se oli yksi luottovaatteista. Yläosa, joka valikoitui päälle niin kouluun kuin juhlaankin. Yleensä sitä tuli pidettyä mustien kapeiden farkkujen kanssa, jotka ovat muuten toinen ehdoton klassikkovaate kaapissani. Niitä minulta löytyy useampi pari vähän eri mittaisilla lahkeilla ja erilaisilla yksityiskohdilla. Mustat farkut pysyvät hyvänä pitkään, kun niitä pesee maltillisesti (tuuletus usein riittää) ja väärinpäin. Kuivaus kannattaa myös hoitaa mahdollisimman hyvin tasossa, jotta housujen materiaali ei kärsi siinä.

Muita klassisia vaatteita kaapissani ovat mm. pitsisomisteiset silkkitopit/paidat, joita käytän niin juhlavaatteena kuin esimerkiksi arkena v-aukkoisen neuleen alla tuomaan jotain pientä ekstraa asuun. Villaneuleet ovat viime vuosina olleet niitä tuotteita, joihin erityisesti satsaan. Olen suosinut materiaaleissa mm. kashmiria, merinovillaa sekä mohairia. Ne ovat hieman arvokkaampia, mutta ainakin omat valintani ovat kestäneet hyvin käytössä. Pitkäkarvaisista villaneuleista tosin tuppaa alkuun lähtemään paljonkin haituvaa, mutta kevyellä rullauksella tai laittamalla neuleen pakkaseen (ulos tai pakastimeen) karvanlähtöä saa usein hillittyä huomattavasti.

Takkien ja ulkovaatteiden osalta kolme mallia menee itselläni ylitse muiden: trenssi, villakangastakki ja nahkatakki. Nämä klassikot löytyvät kaikki kaapista ja ovat sellasia, joita käytän vuodesta toiseen. Musta villakangastakki ja nahkatakki ovat molemmat useamman vuoden vanhoja, mutta yhä käytössä ja hyvässä kunnossa. Näissä kyllä huomaa, että laadukas sekä ajattoman mallinen takki todella kestää ja siihen kannattaa satsata.

Muita klassikkovaateita itselleni ovat hyvin istuvat jakut, erilaiset setit (jakkupuvut yms) sekä monikäyttöiset mekot, jotka taipuvat niin arkeen kuin juhlaankiin. Kuoseista raita ja leopardi ovat ikisuosikkejani. Asusteissa olen suosinut nahkatuotteita, mutta jatkossa aion kyllä perehtyä paremmin nahkan alkuperään ja työstötapoihin, jos niistä on tietoa saatavilla. Mustat nahkakengät ja musta nahkalaukku ovat kuitenkin yhä edelleen sellaisia, jotka lasken todellisiksi klassikoiksi ja satsaamisen arvoisiksi tuotteiksi. Monesti tällaiset saa myös helposti myytyä eteenpäin, kunhan tuotteita pitää ja huoltaa asianmukaisella tavalla.

Urheilu- ja kotivaatteet ansaitsevat vielä ihan oman mainintansa, sillä niitä tulee suosittua arjessa tosi paljon. Mustat juoksutrikoot, neutraalit hupparit sekä pehmeät neulosoloasut ovat minulle myös klassikoita omalla tavallaan. Vaikka harvoin kuvaan sellaisia asuja blogiin, niin ne ovat kuitenkin yöpuvun lisäksi niitä eniten käytettyjä vaatteita. Käytän urheilu- ja kotivaatteet yleensä niin loppuun, että niitä ei tohdi enää myydä eteenpäin, mutta onneksi tekstiilejä voi kierrättää myös muulla tapaa.

Minkälaisia klassikoita teiltä löytyy kaapista?

all clothes KappAhl Limited Edition (press sample)

hair accessories Glitter

XOXO
signature

What do you think?

No Comments Yet.

Previous
Syksyn rippeet ja muuttoahdistus