Nouseva rakennustrendi

*Kaupallinen yhteistyö Honkarakenne

Onko teistä joku mahdollisesti bongannut viime kuukausien aikana uutisia hirsirakentamisesta ja sen nousevasta suosiosta?

Ajattelin tässä postauksessa hieman miettiä miksi hirsirakentaminen on juuri tällä hetkellä niin trendikästä ja mihin sen suosio oikein perustuu. Pari vuotta sitten, kun me päätimme aloittaa hirsitalon rakentamisen, ei aiheesta niin kauheasti vielä uutisoitu ja mekin saimme paljon kummastusta osaksemme, kun kerroimme rakentavamme hirsitalon kaupunkimaisemaan. Eräs toinen asia sen sijaan oli jo silloin tapetilla.

Sisäilmaongelmat

Niin yksityisten omistamista taloista kuin julkisista rakennuksistakin löydetyt sisäilmaongelmat ovat viime vuosina puhuttaneet paljon. Niistä aiheutuneisiin fyysisiin ja henkisiin vaivoihin on puututtu entistä herkemmin ja henkilötarinoita näiden takaa kirjoitetaan lehtiin jatkuvasti. Sisäilmaongelmat eivät ole mitään uusia ongelmia, mutta jotenkin tuntuu, että niihin on herätty oikein kunnolla vasta nyt. Ja tämä herätys on nimenomaan tehnyt hirsirakentamisesta kasvavan trendin.

Nyt halutaan saada terveellinen koti. Sisäilmaongelmat herättävät huolta niin kotona, töissä, koulussa kuin päiväkodissakin. Hirsi nähdään terveellisenä sekä turvallisena vaihtoehtona, ja siksi se valitaan rakennusmateriaaliksi yhä useampiin kohteisiin. Hirsitalojen suosion kasvu on ollut poikkeuksellisen suurta viime vuosien aikana ja tänä vuonna arviolta joka neljäs omakotitalo tehdään hirrestä (Aamulehti, 3.2.2018).

Hirsitalojen suosion kasvaessa ovat myös niiden kohderyhmät ja rakennusalueet laajentuneet. Hirsitaloja ei rakenneta enää vain loma-asunnoiksi harvaan asutettuihin mökkimaisemiin, vaan hirrestä halutaan nimenomaan valmistaa omakotitaloja yhä vilkkaampiin kaupunkiympäristöihin. Menneinä vuosina suurin osa rakennettavista hirsitaloista oli loma-asuntoja, mutta nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen. Mielenkiintoinen huomion on myös se, että nuoremmatkin rakentajat, joihin koen itsekin kuuluvani, ovat löytäneet hirren ja päätyneet valitsemaan sen rakennusmateriaaliksi. Olen nuoresta asti ollut kiinnostunut trendeistä ja ollut innokas kokeilemaan niitä vaatteiden muodossa, joten on hauskaa, että meidän rakennusprojektistakin on tullut omalla tavallaan trendikäs materiaalivalinnan myötä.

Omakotitalojen lisäksi hirrestä rakennetaan myös julkisia rakennuksia

Hirsi ei ole enää julkisessa rakentamisessa poikkeus, vaan silläkin sektorilla on havaittavissa selkeää kasvua isommaksi trendiksi. Sen lisäksi, että hirsi valitaan rakennusmateriaaliksi sillä perusteella, että se voi tarjota hyvän sisäilman, on uudenlainen arkkitehtuuri kasvattanut myös hirsitalojen suosiota. Nollanurkka ja painumaton hirsi, joista kerroin teille jo jokin aika sitten, mahdollistavat hirren yhdistämisen muihin materiaaleihin sekä juurikin sen modernimman ilmeen, joka sopii myös kaupunkimaisemaan.

Erityisen ilahduttavaa on, että päiväkoteja ja kouluja on alettuja rakentamaan hirrestä. Paremman sisäilman lisäksi hirren rauhoittava vaikutus sekä miellyttävä akustiikka pääsevät tällaisissa kohteissa hyvin oikeuksiinsa. Toki niistä on etua myös omakotitalossa.

Hirsitalobuumin taustalla

Sen lisäksi, että terveellisen talon maine kasvattaa hirsitalobuumia jatkuvasti, löytyy hirsitalojen suosioon myös muita syitä. Pari viikkoa sitten puhuin täällä hirsitalojen ekologisuudesta, joka sekin omalta osaltaan on ollut nostamassa hirsirakentamista pinnalle. Hirren hiilinieluluonne itsessään on jo iso etu, kun pyrkimyksenä on vähentää hiilidioksidipäästöjä. Hirsitalot ovat myös ekologinen valinta uusiutuvan, paikallisen materiaalin ja hirsitehtaiden sijainnin kannalta. Puutavara tulee Suomen metsistä ja hirsitehtaat sijaitsevat Suomessa. Hirsiteollisuuden kasvu vaikuttaa oleellisesti myös suomalaisten työllisyyteen. Yksi iso tekijä hirsirakentamisen suosion kasvussa on myös ollut hirsitalojen pitkäikäisyys. Aikoinaan pinnalle nousseiden betonitalojen keskimääräinen ikä on 50-60 vuotta, mutta hirsitalo voi parhaassa tapauksessa hyvin hoidettuna kestää yli sata vuotta.

Miksi yhä rakennetaan muita kuin hirsitaloja?

Joku voisi tässä kohtaa tekstiä alkaa miettimään miksi kukaan enää haluaa rakentaa jonkin muun kuin hirsitalon? Muitakin vaihtoehtoja toki löytyy yhä ja yksi iso syy valita toinen rakennusmateriaali hirren sijaan on se, että uusista taloista halutaan tiiviitä ja mahdollisimman energiatehokkaita, joten moni päätyy valitsemaan passiivitalon. Energiatehokkuutta korostaessa unohdetaan kuitenkin se, että liian tiiviistä taloista tulee monesti tikittäviä aikapommeja.

Hirsi itsessään ei ole mikään täydellinen oikotie onneen, mutta yhdistettynä hyvään suunnitteluun on hirrestä mahdollista rakentaa turvallisia, terveellisiä ja pitkäikäisiä rakennuksia moniin erilaisiin kohteisiin ja tarpeisiin. Minä todella toivon, että hirsibuumi jatkaa tästä nousuaan niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla. Toivon myös, että tietoisuus sen mielettömistä ominaisuuksista ja mahdollisuuksista kasvaa niin täällä kotimaassa kuin ulkomaillakin ja siitä syystä näistä aiheista haluan myös täällä blogin puolella kirjoittaa.

Rakennusaiheista tuli mieleen, että huomenna starttaa taas vuosittaiset Kevätmessut, joilla itsekin olen käynyt useampana vuonna fiilistelemässä ja hakemassa meidän omaan projektiin. Tänä vuonna en taida sinne raksakiireiltä ehtiä, mutta onko joku teistä menossa? Jos on, niin vinkiksi, että meidän hirsitalotoimittajamme Honkarakenne on taas mukana messuilla ja heidän osastollaan voi tutustua Jonna Kivilahden sisustamaan ja stailaamaan Tuuma -mökkimalliin.

ps. Nämä olivat ensimmäiset “asukuvat” uudella talolla ja voi jestas tuota valon määrää. Kello oli jo melkein kahdeksan illalla kun näitä räpsittiin, mutta koko talo vaan tulvi valoa. Kyllä se valoisuus vaan lisää asumismukavuutta sekin ja omalla kohdallani on myös iso etu töiden puolesta. En malta odottaa, että pääsen tekemään töitä täältä käsin.

XOXO
signature

What do you think?

No Comments Yet.

Previous
Kevättukka ja viikon suunnitelmat