Ole oma itsesi

SI MODA BE YOU

“Waking up to who you are requires letting go of who you imagine yourself to be.”

-Alan Watts-

Varmaan jokainen meistä joutuu joskus muistuttamaan omaa mieltään pysymään uskollisena sille omalle persoonalleen, tyylilleen, uskomuksilleen – itselleen. Ihmiset ympäri maailmaa googlettavat yli 5 miljoonaa kertaa kuukaudessa hakusanalla “find myself”. On siis hyvin todennäköistä, että meillä kaikilla tulee aikoja, jolloin on vaikeampi nähdä mikä se todellinen minä onkaan. Silloin olo on ehkä hieman epävarma ja päätöksenteko tuntuu vaikeammalta. Ulkopuolelta tulevat paineet sekä odotukset saattavat vääristää sitä todellista minää ja pahimmassa tapauksessa sitä voi joskus hukata itsensä aika pahastikin.

Minulla nämä epävarmat olot itseni suhteen ovat menneet kausissa, mutta onneksi vähentyneet huomattavasti sitten teini-iän. Keinoja pysyä itselleen uskollisena, olla oma itsensä on monia, mutta mikä se todellinen minä oikein on? Joskus luin hyvän englannin kielisen määritelmän siitä ja vapaasti käännettynä se kuului jotenkin näin: Todellinen minä kuoriutuu esiin kuin vapautamme itsemme kaikista niistä tarinoista, leimoista ja tuomioista, joita ollemme päällemme luoneet. Jäljelle jää luonnollinen minä ilman mitään naamioita tai esitystä.

Ei ehkä ole helppoa yrittää vapauttaa itseään kaikista näistä, mutta siihen olisi varmasti hyvä pyrkiä. Se voi helpottaa elämää monella tapaa. Olemalla oma itsesi koet varmasti olevasi rentouneempi. Sen myötä myös parisuhde ja muut ihmissuhteet voivat parantua. Kuka tietää mitä muita mahdollisuuksia se avaakaan elämässä. Pysymällä itselleen uskollisena sitä tekee mitä luultavimmin enemmän ratkaisuja sydämellä.

Jos joku pohtii siellä, että mitähän ne hyvät vinkit tällaiseen “Be you” elämään oikein ovat, niin kannattaa ehkä nimenomaan aloittaa siitä, että tekee asioita japäätöksiä intuition perusteella. Muita toimivaksi toteamiani keinoja ovat yksinkertaisesti olla rehellinen itselleen ja lopettaa turha yli-analysoiminen. Tärkeää on myös opetella arvostamaan itseään juuri tässä ja nyt. Miettiä kuinka todella haluaisin elää?

Parin viimeisen vuoden aikana minulle on hieman avautunut se, kuinka niistä naamioista ja tarinoista riisuudutaan. Olen oppinut itsestäni ehkä enemmän kuin koskaan ennen ja syy siihen on tuo minityyppi rinnallani. Pienet lapset ovat ehkä se paras esimerkki siitä, kuinka löytää ja olla oma luonnollinen minä. He vähät välittävät siitä mitä muut ajattelet ja osaavat todellakin elää hetkessä, koska eivät vielä ymmärrä tarvetta sopeutua joukkoon.

Mini on opettanut minua leikeillään ja aidolla ilollaan pysähtymään ja nauttimaan tästä hetkestä. Hänen ansiostaan olen huomattavasti vapaampi. Vapaampi päähänpinttymistäni, vapaampi muiden mielipiteistä, vapaampi vaatimuksista ja oletuksista. Hänen ansiostaan olen klisesesti sanottuna parempi ihminen.

En kuitenkaan halua tällä viitata siihen, että me jokainen tarvitsisi lapsen löytääkseen todellisen minän. Luin pari päivää sitten Jennifer Anistonin tekstin “For the record” ja se inspiroi minua kirjoittamaan tämän jokin aika sitten aloitetun postauksen loppuun. Hänen tekstinsä keskeisimpänä aiheena oli raskaus ja siihen liittyvät erilaiset kohut, mutta rivien välistä löytyi erittäin hyvä neuvo meille kaikille; “We are complete with or without a mate, with or without a child. We get to decide for ourselves what is beautiful when it comes to our bodies.” 

Eikä tässä ole nyt ainoastaan kysymys siitä, onko meillä miestä tai lapsia, vaan siitä, että ylipäätänsä me olemme täydellisiä juuri sellasina kuin olemme. Se todellinen minä on täydellinen, vaikka ei sopisikaan normeihin tai täyttäisi ulkopuolelta tulevia vaatimuksia. Epätäydellisyys on ainoastaan mielemme tuottama tarina.

Mutta näistäkin tarinoista voi opetalla kuoriutumaan ulos arvostamalla sitä mitä olet juuri tällä hetkellä. Jos koet epätäydellisyyttä esimerkiksi oman kroppasi tai vaikkapa keskeneräisen koulun suhteen, voit aloittaa siitä, että opettelet arvostamaan niitä tavoitteita, joita olet itsellesi asettanut ja jotka saavuttamalla oma kunnioituksesi itseäsi kohtaan nousee.

Tässä kohtaa tekisi jälleen mieli nostaa blogit ja somen vaikutus esille ja huomauttaa, että siellä nähnyt pienet palaset ihmisistä ovat pelkkiä tarinoita, naamioita ja kuoria, eivätkä välttämättä näytä koko totuutta. En kuitenkaan halua jatkuvasti syynätä somea (johon liittyy myös paljon hyvää), koska loppujen lopuksi on meistä itsestään kiinni uskommeko niitä tarinoita ja annammeko niiden vaikuttaa elämäämme. Tärkeintä on vain muistaa pysyä itselleen uskollisena, olla minä, tässä ja nyt.

Hieman raskaammasta tekstistä huolimatta ihanaa viikonloppua kaikille!

XOXO
signature

What do you think?

1 Comment
  • Roosa
    July 15, 2016

    Täyttä asiaa – kiitos tästä! 🙂

Previous
At the moment