Pasha-perinteitä ja pääsiäisviikon suunnitelmat

Kaupallinen yhteistyö: K-Supermarket

Viikonloppuna päästiin jo vähän pääsiäistunnelmiin virpomishommien muodossa, mutta tänään maanantaina starttaa tämä virallinen pääsiäisviikko. Itselleni pääsiäinen on kyllä aina ollut todella rakas ja hieman eri tavalla tärkeä juhlapyhä kuin vaikka joulu. Pääsiäinen on mahtava pieni hengähdys joulu- ja kesälomien välillä. Siihen sisältyy paljon ihania traditoita (kuten juuri virpominen ja kukon muniminen) ja pääsiäisruoat menevät jopa jouluruokien ohitse. Pyhään liitettävät ruoat ovat useimmiten paljon kevyempiä ja raikkaampia kuin jouluruoat ja siitä syystä ehkä enemmän mieleeni.

Toki pääsiäisenä tulee myös syötyä herkkuja, ihan vaan tasapainon ylläpitämiseksi. Suklaamunista en kieltäydy koskaan, mutta mämmi ei ole oma suosikkini. Sen sijaan pashaa olen syönyt varmaan jokaisena pääsiäisenä, sillä se on ollut meillä lapsuudenkodissa perinteinen herkku pääsiäispöydässä. Pashatraditio juontaa juurensa mummoni ja vaarini luo. Mummo oli ortodoksi ja hänelle pääsiäinen oli äärimmäisen tärkeä. Kuten oli myös pasha! Vaarini puolestaan oli taitava puukäsitöissä ja hän nikkaroi lapsuudessani pashavuokia. Yksi niistä vilahtaa tässäkin postauksessa…

Pääsiäisen ruokalistalla meillä on useimmiten parsaa ja kanamunaa eri muodoissa sekä lammasta, joka on liharuuista ehkä se suurin suosikkini. Lampaan kaveriksi sopii mielestäni aivan äärimmäisen hyvin minttu, joka puolestaan on lempiyrttini. Ehkä juurikin nämä pääsiäisen makuparit ovat niitä, jotka saavat veden kielelle kerta toisensa jälkeen.

Tästä syystä en voinut kuin sanoa kyllä, kun K-Supermarket kysyi kiinnostustani tehdä heidän kanssaan yhteistyötä pääsiäisruokiin liittyen. K-Ruoka-reseptit tulivat minulle tutuksi viime kesänä, kun tein edellisen kerran kaupallista yhteistyötä K-ryhmän kanssa. Sen jälkeen meillä ei ole oikein muita reseptejä käytettykään, sillä koko sivusto on niin ylivoimainen mitä reseptisivustoihin tulee. Kirjo on valtava ja haku-/rajausmahdollisuudet erinomaiset. Lisäksi reseptin kohdalla on myös mahdollista naputella tarvittavat ainekset suoraan ostoskoriin ja tilata kotiinkuljetus tai valita noutomahdollisuus. Nyt pandemian aikana olemme ottaneet myös tämän palvelun käyttöön ja täytyy sanoa, että paluuta entiseen ei ole. Tästä lähtien meillä tilataan ruoat kerran viikossa netistä ja muut akuutit pikkuostokset hoidetaan sitten perinteisellä tyylillä.

Mutta palataampa vielä K-Ruoka-resepteihin. K-Supermarket haastoi minua kokeilemaan muutamia pääsiäisaihesia reseptejä (jotka muuten löytyy tosi kätevästi koottuna täältä) näin pääsiäisviikon kunniaksi. Reseptikirjosta testiin pääsivät tällä kertaa Lammaspyörykkäpelti sekä Vegaaninen pasha, jota minun on itse asiassa pitänyt testata perinteisen pashan sijaan. Pashan teko piti aloittaa edellisenä päivänä, joten siitä lähdettiin liikkeelle. Apurinani keittiössä hääri kukas muukaan kuin vanhempi tyttömme, joka on kovin innostunut ruoanlaitosta ja ehkä vielä enemmän leipomisesta. On ihana huomata miten omatoiminen hänestä on jo tullut, vaikka yhä pieni lapsi onkin. Perheen kanssa yhdessä kokkailu on kyllä ihan parasta ja sitä on tullut viime viikkoina harrastettua ihan erityisen paljon!

Varsinainen pashan valmistus oli minulle tosiaan tuttua puuhaa jo lapsuusvuosilta, mutta vegaanista pashaa tein nyt ensimmäistä kertaa. Ohjeesta puuttuivat tutut rahkat, kermat ja voit, kun ne oli korvattu kasvisperäisillä vaihtoehdoilla. Alpro Go On-tuotteen kohdalla tein pienen oman sovelluksen, sillä maustamattoman sijaan päädyin laittamaan puolet vaniljan makuista ja puolet passionhedelmän makuista rahkan korviketta. Ja voin kuulkaas kertoa, että sen ansiosta tästä taisi tulla entistä parempaa. Pasha oli todella raikas ja hieman kevyemmän oloinen kuin perinteinen pasha. Voittajaa en silti tässä kohtaa julista, vaan molemmat versiot mahtuvat yhä pääsiäispöytäämme. Lupasin viedä tästä maistiaiset myös vanhemmilleni, saa nähdä mitä he tykkäävät uudesta versiosta.

Pasha tekeytyi jääkaapissa yön yli ja sitä tarjoiltiin vasta seuraavana päivänä. Ennen pashan pöytään tuomista piti kuitenkin täyttää vatsat suolaisella ja sitä varten olin tosiaan valinnut kokeiltavaksi reseptiksi Lammaspyörykkäpellin. Resepti lähti testiin kahdestakin syystä. Ensinnäkin kaikki ruoat, jotka valmistetaan yhteen ja samaan astiaan ovat aina jotenkin mielenkiintoisempia kuin sellaiset, joihin tarvitsee kymmenen eri pataa ja kattilaa. Toiseksi huomioni kiinnittyi reseptissä useamman kerran vilahtaneeseen minttuun. Tätä oli testattava!

Pyörykkäpellin valmistusvaiheet näette paremmin instatililläni storyn muodossa, joten en niistä kerro nyt tässä kohtaa enempää. Resepti oli jälleen kerran erittäin selkeä ja mikä tärkeintä lopputulos erittäin maukas! Mintulla maustetut lammaspyörykät ja turkkilaiseen jugurttiin tehty minttukastike olivat sen verran nopeat pyöräyttää, että taidan tehdä näitä jonkin toisen lisukkeen kera myös tulevana viikonloppuna. Ne sopisivat kyllä sellaisenaan myös hyvin pääsiäisbrunssille!

Brunssista tuli mieleen, että ajateltiin pääsiäisenä tehdä jonain päivänä kunnon juhla-aamiainen. Perinteisesti ollaan vietetty pääsiäistä suvun ympäröimänä ellei olla oltu reissussa, mutta tästä vuodesta on tulossa kaikella tapaa poikkeus. Pääsiäinen menee täysin kotioloissa ja pelkästään oman perheen kesken. Ei anneta sen kuitenkaan pilata rakasta juhlapyhää, vaan otetaan tästä kaikki mahdollinen irti omalla porukalla. Ruokaisan brunssin lisäksi ajateltiin pitää leffailta, käydä pyöräretkeillä ja saunoa. Ehkä me otetaan joku päivä etäyhteys myös sukulaisiin sekä ystäviin ja kilistellään pääsiäiselle sen välityksellä.

Ruoasta tuli nyt mieleen, että ennen pääsiäistä täytyy vielä laittaa uusi kauppatilaus sisään, joten taidankin alkaa tästä naputtelemaan sitä. Toivottavasti postauksesta irtosi inspiraatiota teidän pääsiäispöytään ja kurkatkaan tosiaan ihmeessä nuo K-Ruoka-reseptit, me ei pärjättäisi enää ilman niitä! Varsinkaan mieheni, joka on nyt pandemian aikana innostunut ihan todenteolla kokkailemaan ja valitsemaan joka viikolle uusia reseptejä testiin. Viimeksi eilen illalla sain herkutella hänen testikokkauksilla!

XOXO
signature

What do you think?

No Comments Yet.

Previous
Erilainen palmusunnuntai
Pasha-perinteitä ja pääsiäisviikon suunnitelmat