*Yhteistyössä Lenor
Muutama viikko sitten käynnistyi postaussarja, jonka aiheet pyörivät vaatehuollon ympärillä. Ensiksi otettiin käsittelyyn ihana (kamala) pyykinpesu (lue postaus täältä). Kun pyykinpesun vaiheet ja pyykkäystottumukset on käyty perusteellisesti läpi voidaan sulavasti siirtyä niihin pestäviin vaatteisiin ja erityisesti niiden sisäsaumoista löytyviin hoito-ohjeisiin.
Suosittelen lämpimästi kurkkaamaan nämä tärkeät laput läpi joka ikinen kerta ennen kassalle menoa. Sovituksen yhteydessä on helppo kääntää vaate ympäri ja lukea ne maagiset kohdat “materiaali” ja “hoito-ohjeet” (sekä “valmistusmaa”). Ne määrittelevät pidemmän päälle sen, kuinka laadukas vaate on, kuinka pitkäikäinen vaate on, kuinka käytännöllinen vaate on ja kuinka paljon sekä minkälaista hoitoa se tarvitsee.
Pesumerkkejä lukiessa voi välillä mennä sormi suuhu. Mitä tuo ympyrä ja kirjain sen sisällä tarkoittikaan? Miksi vesipesun alle on laitettu palkki? Joskus vaatteen materiaali ja pesuohjeet eivät tunnu kulkevan käsikädessä. Tämä on 100% puuvilla, mutta sitä ei saa pestä vesipesussa? Syitä tähän voi olla monia, mutta yksi yleisimmistä (ja varsinkin monien ketjuliikkeiden käyttämistä) on se, että tällä valmistajat välttävät vastuun kotipesussa pilaantuneista vaatteista. Tattadaa, ei vesipesumahdollisuutta ei reklamaatioita!
Kaikki varmaan tietävät miltä perinteinen hoito-ohje näyttää. Siinä on standardien mukaiset viisi perussymbolia määrätyssä järjestyksessä. Vesipesu, kloorivalkaisu, silitys, kemiallinen pesu ja rumpukuivaus. Pesusoikko ja silitysrauta on helppo muistaa (tai päätellä), mutta kolme muuta aiheuttavat välillä päänvaivaa. Näiden merkkien päälle tulee ns. lisäsymboleja, jotka määrittävät kyseiselle tuotteelle sen ihanteellisimman hoito-ohjeen. Vinoristi-symboli merkitsee kieltoa ja se voidaan asettaa minkä tahansa perussymbolin päälle. Tällöin tämä käsittely on kielletty.
PERUSSYMBOLIT
Pesusoikko ja sen sisään merkitty pesulämpötila kuvaavat tietysti kotona käsin tai koneella suoritettavaa vesipesukäsittelyä. Asteluvun lisäksi voidaan antaa erilaisia lisäsymboleja kuten palkki pesusoikon alla. Se kertoo, että kyseinen käsittely on lievennetty eli tulee käyttää hidastettua pesurytmiä ja/tai korkeaa liuostasoa ja/tai normaalia pienempää täyttömäärää. Nyt meni yli eikö vain? Jos bongaatte kyseisen merkin, suosittelen alentamaan pesun tehoa sekä lyhentämään linkousaikaa. Katkaistu palkki puolestaan kertoo, että on syytä käyttää erittäin lievää käsittelyä. Tällaista vaatetta ei myöskään saa vääntää käsin kuivaksi! Käden kuva pesusoikossa kuvaa tietysti käsinpesua. Vinoristillä merkitty pesusoikko on kertoo, ettei kyseistä tuotetta voi pestä vesipesuna. Nämä ovat juuri niitä rajatapauksia, joissa vaatefirmat pelaavat usein varman päälle. On tapauksia, joissa vesipesua on syytä välttää viimeiseen asti (arvokas juhlavaate tms.), mutta ketjuliikkeestä ostettu “arkipaita” voidaan yleensä pestä kotona. Omalla vastuulla voi jokainen kokeilla miten vaatteen käy. Itse olen maalaisjärjellä mennyt näissä tapauksissa ja yhtään vaatetta en ole vielä onnistunut pilaamaan. Koputetaan puuta tässä välissä.
Kolmio kuvaa kloorivalkaisua, jolla tarkoitetaan siis tahrojen poistoa tai valkoisuuden lisäämistä klooria sisältävällä valkaisuaineella. Valkaisu voi tapahtua ennen varsinaista pesua, pesun aikana tai pesun jälkeen. Tämä vesiliuoksessa tehtävä käsittely on ehkä monille tuttu farkkujen vaalennus projektista. Mikäli kloorivalkaisu on sallittu on kolmion sisällä on kirjaimet Cl.
Silitysrauta-symbolin sisään merkityt pisteet/piste merkitsevät sallittua silityslämpötilaa. Yksi piste tarkoittaa max 110°C lämpötilaa, kaksi pistettä max 150°C ja kolme max 200°C. Näitä lukuja ei kukaan muista, joten siksi useimmissa silitysraudoissa on nuo samat pisteet merkitsemässä oikeaa lämpötilaa. Vaikka tämän pitäisi olla maailman yksinkertaisin ja loogisin asia, veikkaan että aika monelle on käynyt elämänsä aikana edes yksi silitysvahinko! Itselleni sattui sellainen taannoin Lontoon reissulla, kun hotellin silitysraudan merkinnät olivat hieman poikkeavat. Olin tottunut, että ylhäällä keskellä oleva merkki on se joka on ns. käytössä, mutta englantilaisessa silitysraudassa nuoli olikin alaspäin ja voitte arvata mitä tapahtui. Minulla oli rauta kaikista kuumimmalla ja nyt yhdessä suosikkihameessani on silitysraudan kuva keskellä edessä. Not nice. Eli muistutukseksi, tarkistakaa sallittu silityslämpötila, tarkistakaa silitysraudan kuumuus, silittäkää aina ensin vaatteen nurjalta puolelta ja käyttäkää tarvittaessa puuvillaliinaa raudan ja vaatteen välissä. Huomaattehan, että yksi piste tarkoittaa myös, että höyrysilitys saattaa olla vahingollista vaatteelle.
LISÄSYMBOLIT
Kemiallisella pesulla (ympyrä) tarkoitetaan tekstiilien puhdistamista orgaanisilla liuottimilla (poislukien Wetclean, joka on ns. “kemiallinen vesipesu”). A-kirjain ympyrän sisällä tarkoittaa normaali-ohjelmalla tehtyä kemiallista pesua, jossa on käytetty kaikkia liuottimia. Myös P-kirjain kuvaa normaalia kemiallisen pesun ohjelmaa, mutta siinä siinä on käytetty vain tiettyjä liuottimia. Sama koskee F-kirjaimella merkittyä ympyrää. Viiva ympyrän alapuolella tarkoittaa erilaisia rajoituksia ja lievennyksiä kuten tiukasti rajoitettua kosteuslisää ja alennettua pesu- ja/tai kuivauslämpötilaa. W-kirjaimella merkitty ympyrä tarkoittaa siis Wetcleania eli “kemiallista vesipesua”, jossa käytetään vettä, erikoiskoneita ja erikoispesuainetta.
Rumpukuivausta kuvaa neliö ja sen sisässä oleva ympyrä. Rumpukuivauksessa poistetaan tekstiileihin pesussa jäänyt kosteus. Pyörivä, kuuma ilmaa tuottava rumpu kuivaa vaatteet tehokkaasti ja nopeasti. Haittapuolena on mm. vaatteiden mahdollinen kutistuminen. Symbolin sisällä olevat pisteet tarkoittavat sallittua lämpötilaa, aivan kuten silitysraudassa. Kaksi pistettä sallii normaalin kuivausohjelman, yksi piste vaatii alemman lämpötilan.
Vaikka hoito-ohjeet ja symbolit ovat standardoituja voi vastaan tulla näistä poikkeavia merkkejä. Mm. Amerikassa on kehitetty vastaavanlainen hoito-ohjemerkintäjärjestelmä, joka hieman poikkeaa tästä. Tämä aiheuttaa hankaluuksia, koska vaatteiden vienti ja tuonti on niin suurta. Tosin symbolien merkityksen päätteleminen on suhteellisen helppoa. Amerikkalainen versio on vain hieman tarkennetumpi ja siinä on enemmän lisämerkkivaihtoehtoja. Esimerkiksi nämä kuivaussymbolit ilman kuivausrumpua ovat ainakin itselleni tulleet tutuksi:
Vaatteiden pesuun liittyen on vihdoin aika kertoa eräästä kesällä toteutetusta projektista. Pääsin omalta osaltani jättämään pienen kädenjäljen Lenorin Suomeen rantautumiseen suunnitellessani heille huiviin kuosin, jonka inspiraationa toimi uusien huuhteluaineiden pullot. Lenorin tyypit valitsivat siihen valloittavalta tuoksuvan Gold Orchid-huuhteluaineen värit. Suunnitteluprojektista kerron teille lisää hieman myöhemmin.
Edellisessä vaatehuoltopostauksessa mainitsin kuuluvani niihin, jotka tykkäävät huuhteluaineiden käytöstä (niiden tekstiilien kanssa, joille se sopii). Olen nyt kuukauden päivät kokeillut Lenorin tuotteita ja ollut tyytyväinen. Tuoksu säilyy pitkään, mutta ei ole liian voimakas, kunhan vain on tarkka annostellessa huuhteluainetta koneeseen. Tekstiilit ovat myös tuntuneet pesun jälkeen mukavan pehmoisilta, eikä tuote ole aiheuttanut ihoärsytystä. Omaksi suosikiksi tuoksuista on noussut hellävarainen Cotton flowers.
Teillä olisi nyt mahdollisuus voittaa itsellenne kyseisellä kuosilla varustettu huivi ja Lenor huuhteluainetta. Kertomalla kommenttiboksissa omista pyykinpesu tai silitys kommelluksista olet mukana arvonnassa (jaossa 20kpl huiveja&huuhteluainetta). Aikaa osallistua on ensi viikon keskiviikkoon 19.11.2014 saakka!
lähde: Tekstiilitieto, Raija Markula, WSOY

Jonna
November 13, 2014Kerran kävi hienosti niin, että olin yhden punaisen paidan vahingossa laittanut valkoisten sekaan ja kyllä, koneen avatessani löysin vaaleanpunaisen kasan.
kikke
November 13, 2014taskut on ainakin oppinut tyhjentämään ennen koneeseen laittoa,monta kännykkää on tullut pestyä,
samoin paperitollot on kiva yllätys.
Anssku
November 13, 2014Pyykin pesu on aina aiheuttanut itselleni harmaita hiuksia 😀 Jos on mennyt vuosia sillä ajatuksella että kaikki voi pestä koneessa ja ihan sama millä ohjelmalla.. Onhan noita vaatteita saanut sitten kierrätykseen laittaa.. Nykyään jo kyllä huolehdin omat koneelliset erilaista käsittelyä vaativille vaatteille ja katson minkä kanssa saa huuhteluainetta käyttää ja minkä ei! Yksi kommellus joka sattuu harmittavan usein edelleen on se kun huomaa konetta tyhjentäessä, että jaahas, on sitten jäänyt nenäliina taskuun, kiva.. Kaikki vaatteet siinä höytyvässä.. ARGH..
annid
November 13, 2014Pyykinpesu tuli erityisen ajankohtaiseksi kun kotoa muutin opiskelemaan eri paikkakunnalle. Jo koneen ostaminen tuotti ongelmia, kone kannettiin asuntoon ja kun ensimmäistä kertaa se laitettiin pyörimään ei kestänyt kauaakaan kun kone alkoi hyppiä ja pomppia pitkin pesuhuonetta ja tuohtuneena menin seuraavana päivänä kauppaan että kun konetta ei voi käyttää ku on niin kova ääninen. Nolosttuneena olin kun sain kuulla että olisi pitänyy irrottaa kuljetus jotku telineet, jotka pitävät konetta kasassa.. pyykinpesu muuten on kyllä mukavaa ja huuhteluaineella saama tuoksu puhtaisiin pyykkeihin, niin ihana!
Huivi on kyllä kaunis, mukana arvonnassa 🙂
karoliina
November 13, 2014Mulla on aina ongelmia mustien vaatteiden pesussa. Varsinkin housuihin jää ikävän usein sellaisia vaaleita raitoja. Vielä en ole löytänyt ongelmaani ratkaisua…
Minni
November 13, 2014Viimeisin pyykinpesuun liittyvä kommellus on viime viikolta. Heitin treenikamat pyörimään koneeseen, mutta ladoin koneen vähän turhan täyteen ja pyykit olivat litimärkiä, kun ne otettiin ulos. Mies heitti ne sitten kuivausrumpuun ja minäkään en jostain syystä tajunnut reagoida, vaikka eihän niitä sinne kuuluisi laittaa. Asia unohtui ja reilusti myöhemmin vessaan mennessäni löysin kuivausrummun täynnä höyryävän kuumia vaatteita. Yksi pinkki vaate oli sitten kuumuudessa irrottanut väriä ja kaikki vaatteet valuivat pinkkiä vettä. 😀 siinä ei paljoa naurattanut, kun huuhtelin käsin koko satsin. Onneksi vaatteet selvisivät tästä kovasta käsittelystä ja uuden pesukierroksen jälkeen ovat taas käytössä. Tulipahan taas muistutus itselle pyykinpesun perusteista: älä laita laiskuuksissa liikaa vaatteita kerralla ja älä missään nimessä kuivaa rummussa vaatteita, jotka ei sinne kuulu. 😉
Miila
November 13, 2014Tämä kommellus ei tapahtunut minulle vaan äidilleni, mutta minun housut olivat kyseessä. Olin ostanut vain muutama viikon sitten Tigerin kalliin farkut. Unohdin ne vanhemmilleni ja seuraavan kerran kun menin sinne kylään ilmoitti äiti tyytyväisenä, että oli pessyt farkut! Äiti luuli tehneensä tyttärelleen palveluksen kun taas minä olin sydän syrjälläni. Onneks farkut ovat vielä käyttökelpoiset. Nyt äiti muistaa ainakin ettei tyttären farkkuja saa pestä 🙂
Heini
November 14, 2014Pahimmat pyykinpesuun liittyvät mokat ovat luultavasti se perinteinen, kun valkoisen pyykin sekaan on vahingossa päässyt livahtamaan esimerkiksi punainen/musta vaate (näitä on liian monta)
Toinen mieleenpainuva asia muistuu vuodelta 2012. Muutin silloisen kämppikseni kanssa yhteiseen asuntoon, ja hän toi mukanaan pesukoneen. Kone oli päältätäytettävä, ja itsehän olin aiemmin käyttänyt vain sivustatäytettäviä koneita. Päätin sitten yksi päivä pestä pyykkiä kämppiksen ollessa poissa, ladon pyykit koneeseen ja suljin kannen, käynnistänyt ohjelman.
Kone piti erittäin outoa ääntä ja myöhemmin selvisi että olin unohtanut laittaa “rummun” (mikäseon) luukut kiinni, ja ne olivat pyöriessään raapineet konetta ja haju oli aivan järkyttävä *nolo*
Meeri
November 14, 2014Punainen paita vaaleiden pyykkien seassa teki kaikesta mukavan haalean vaaleanpunaista…
PK
November 14, 2014Mokani ei liity niinkään pesuun vaan kuivaamiseen.
Epähuomiossa heitin pellavasekoitetta olevat housut muun pyykin seassa kuivausrumpuun, vaikka housuja ei olisi saanut rummussa käyttää lainkaan.
Huomasin erheeni vasta kun otin housut kuivauksesta pois ja koko oli kutistunut varmaankin puolella. Kyllä harmitti, lähes uudet housut.
Heidiä
November 15, 2014Kyllähän se perinteinen on sattunut liian monta kertaa, eli vaate tullut pestyä liian kuumassa ja kutistunut, aikuisen vaate onkin ollut hyvä ala-aste ikäiselle pikkusiskolle:)
Petra
November 15, 2014Vaikka kuinka monta kertaa olen onnistunut jättämään nenäliinan jonkun hupparin taskuun! Aina se ärsyttää yhtä paljon kun koko kone on täynnä nukkaa ja vannon, että tästä lähin tarkistan aina kaikki taskut ja silti vaan joskus käy tämä sama moka uudestaan 😀
Niina Virtanen
November 15, 2014Itse olen aina ajatellut, että kyllä minä pyykkiä osaan pestä (tuolloin asuin vielä vanhempien hellässä hoidossa). Muutin hiljattain vakituisesti omilleni ja kyllä on tullut muutamia kertoja kun kadehdin äitini pyykkäys taitoja ja intoa pestä rakkaimmatkin vaatteeni käsin. Kuivattaa vaatteet ulkona heti kuin aurinko paistaa sekä välittää minun vaatteista kuin tyttärestänsä. Olen itse pyykkäessäni saanut maxi hameen kutistettua polvien alle ja myös kahdet (2) viskoosista tehdyt housut käyttökelvottomaksi. Tietysti kysyin äidiltäni mikä meni vikaan, mutta mielestäni en tehnyt mitään väärää?! hjep!
Maikki
November 16, 2014Itselleni sattui kesällä klassinen pyykinpesumoka, että punainen pusero jostain syystä eksyi huomaamatta valkoisen lakanapyykin sekaan, joten nyt on muutama epätasaisen vaalenpunainen lakana piristämässä.. =). Samoin paperia on jäänyt pari kertaa taskuihin..
jonnaemilie
November 17, 2014Olen onneksi pahemmilta pyykinpesumokilta säästynyt, mieleen ei tule muuta kuin taskuun unohtunut nenäliina ja sen seurauksena koneellinen mustaa pyykkiä täynnä valkoista nöyhtää.. Kerrasta ilmeisesti opin tarkastamaan kaikki taskut ennenkuin vien vaatteita pyykkiin! 🙂
Mussaka
November 17, 2014Olen onneksi välttynyt pahimmilta mokilta, kerran mustat housut värjäsivät vaaleita sukkia harmahtaviksi, mutta mitään sen vakavampaa ei ole sattunut.
ahle
November 17, 2014Kotona vielä asuessani äitini oli aika `tehokas` pyykinpesijä. Siinä ei paljon pesulappuja tuijoteltu kun kaikki vaan työnnettiin samaan rumpuun pyörimään, huh. Tekstiilitappioita tuli aika lailla ja opin piilottelemaan arkoja ja rakkaita vaatteitani ja pyykkäsin salaa … No nyt itsellisesti asuessani huomaan ettei aina ole helppoa, pari vilapuseroa on kutistunut nukenvaatteiksi, höh.
jonnz
November 17, 2014Äiti pesi muutama vuosi sitten ipodini.. no podi ei toimi, mutta kuulokkeet kyllä! 😀
tiiti66
November 17, 2014Värjäytymistä olen oppinut varomaan aika hyvin, siinä asiassa en juuri mokaile, mutta muutaman kerran on tullut kutistettua jokin neule pari kokoa pienemmäksi. Että voikaan ärsyttää siinä kohtaa…
lentoemo
November 18, 2014Kaikenlaista on tullut pestyä, mutta kyllä ne pari pilallekastunutta puhelinta varmaan harmittavat eniten.
benkku
November 18, 2014Olen oppinut tyhjentämään taskut, koska kyytiin jäänyt paperinenäliina on mokana aika paha, sitä silpun määrää on vaikea saada puhtaasta pyykistä pois sitten millään…
SUN
November 18, 2014Onhan näitä kommelluksia sattunut :/ usein menee liikaa pesuainetta, joten jää valkosia pisteitä vaatteisiin, jotenkin se on niin vaikea aina annostella oikein haha. Myös yksi ikävimmistä kokemuksista on punainen sukka valkoisessa pyykissä, pinkki kun ei ole lempivärini 😉