Pihasuunnitelmaa tekemässä

Tämä ja tuleva viikko pitävät sisällään paljon taustatyötä meidän rakennuslupaa varten. Kuten arvata saattaa, se ei ole mikään yksinkertainen täytettävä lappunen, vaan itse asiassa se koostuu hyvin monestakin osasta. Tulen vielä puhumaan erikseen rakennuslupaprosessista, mutta otetaan nyt käsittelyyn yksi sen osa, eli pihasuunnitelma.

Asemakaavan lisäksi rakennuslupaa varten tulee olla tehtynä jonkinlainen pihasuunnitelma, jonka perusteella piha tullaan rakentamaan. Se kertoo pihan toiminnoista, kasvillisuudesta ja käytöstä. Sen voi tehdä käytännössä itse, mutta monet suosivat ammattilaista tässäkin kohtaa. Meiltä löytyi onneksi kaveripiiristä parikin tyyppiä, jotka nämä hommat taitaa ja saatiin sitä kautta apua suunnitelman tekoon.

Alkuun voi kuulostaa hyvin yksinkertaiselta lähteä piirtämään omannäköistä pihaa paperille, mutta otettuani hieman selvää asioista ymmärsin, että siinä on hyvä huomioida moniakin asioita. Kokosin tähän alle hieman vinkkejä pihasuunnitelman tekoon:

PIHASUUNNITELMA

  • Omien toiveiden lisäksi pihasuunnitelmassa tulee ottaa huomioon ympäristön ja esimerkiksi juuri asemakaavan asettamat vaatimukset.
  • Kaikki pihat ovat myös keskenään erilaisia, joten ensin on tarkasteltava tontin kokoa, muotoa ja ilmansuuntia. Myös jo olemassa olevat kasvillisuudet sekä muut luonnonelementit tulee ottaa huomioon.
  • Kun kaikki ulkopuoliset tekijät on otettu huomioon, kannattaa listata toiminnot, jotka pihalle haluaa.
  • Mieti, miten haluat toiminnot sijoitella. Esimerkiksi lasten leikkipaikka on hyvä sijoittaa pihan turvallisimpaan kohtaan, josta on näköyhteys sisälle. Mahdolliset kuivaustelineet ja esimerkiksi jätehuolto puolestaan halutaan usein piiloon katseilta. Paikoitukselle kannattaa myös suunnitella tarpeeksi tilaa.

  • Pihan hoidettavuutta ja omaa intoa siihen kannattaa ehdottomasti punnita. Jos et koe olevasi mikään erityinen viherpeukalo, kannattaa ehkä tehdä suuret terassialueet tai käyttää paljon kiviä/kivetystä.
  • Pihan kasvillisuuteen voi hakea ideoita esimerkiksi kaupungin puistoista tai kasvitieteellisistä puutarhoista. Myös ammattilaisten vinkit ovat tässä kohtaa kullanarvoisia, mutta ihan maalaisjärjelläkin voi päätellä esimerkiksi sen, että lapsiperheiden kannattaa ehkä välttää myrkyllisiä kasveja. Vaikka et tietäisi ihan tarkalleen mitä kasveja pihaasi haluat, kannattaa kasvillisuusalueet hahmoitella suunnitelmaan.
  • Vuodenaikojen ja säänvaihteluita kannattaa myös miettiä. Miltä piha näyttää talvella vs. kesällä? Mihin sadevedet ohjataan? Entä mihin kolataan lumet?
  • Pihan valaistuksella on iso merkitys ja voi olla tärkeä tekijä myös talon turvallisuutta ajatellen. Harvoin sitä murtovarkaat iskevät niille pihoille, joilla pääsee esiintymään suuressa valokeilassa.

  • Erilaisilla näkösuojilla pihaan saadaa yksityisyyttä ja se myös omalla tavallaan rajaa sekä kehystää kauniisti pihaa. Joskus tonttien väliin rakennettavista aidoista (puu/pensas yms.) on myös annettu alueellisia määräyksiä tai ainakin ohjeistuksia.
  • Toimintojen ja alueiden ollessa selvillä kannattaa vielä miettiä pihalla kulkemista. Reittien tulisi olla tarpeeksi leveitä, jotta niillä mahtuu kunnolla kulkemaan vaikkapa kottikärryjen kanssa.
  • Pihan irtokalusteitakin voi jo tässä kohtaa hieman sommitella. Missä kohtaa olisi tarkoitus valmistaa ruokaa (grillata),  missä syödä tai missä ottaa aurinkoa?
  • Suunnitelma piirretään yleensä mittakaavassa 1:200

Meidän pihasuunnitelmaa ajetellen merkittävimpiä tekijöitä ovat mm. oma ranta ja meri sekä kaikki kolme tontille tulevaa rakennusta (talo ja myöhemmin autotalli sekä rantasauna/vierasmaja). Emme ole kumpikaan mitään kummoisia viherpeukaloita, joten suunnitelmissa on laajat terassialueet, paljon kiviä ja kivilaatoista tehtyjä kulkureittejä. Valaistuksesta haluaisin toimivan sekä tunnelmallisen. Rannasta löytyy jo vanha kivilaituri, mutta sitä tullaan varmasti laajentamaan. Uimarannasta tulee näillä näkyminen klassinen hiekkaranta. Mies haluaa pihalle futispelikentän ja minä jonkilaisen mahdollisuuden kasvattaa yrttejä. Mini kaipailee kuulemma pinkkiä leikkimökkiä, joten ehkä hänelle sellainen suodaan. Tosin väristä käydään vielä keskustelua 😀

kuvat: Talvipuutarhasta kesällä 2016

XOXO
signature

What do you think?

No Comments Yet.

Previous
Naistenpäivä brunssi