Rakenna hirsitalo talvella ja muutama muu vinkki

*Kaupallinen yhteistyö Honkarakenne

Nyt on aika tarkalleen vuosi takana varsinaista rakennusurakkaa ja hirsirakentamista meidän osalta. Vielä olisi edessä muutamien viikkojen loppurutistus, että saadaan paikat viimeisteltyä, mutta sitten koittaa se paljon odotettu muutto.

Tähän projektiin on mahtunut kaikenlaista. Lukematon määrä erilaisia tunteita ja uusia asioita, joista emme ennen projektia tienneet tuon taivaallista. Niin talonrakennus itsessään kuin hirsirakentaminenkin ovat opettaneet meille paljon. Toissa viikolla saimme vihdoin viimeisteltyä ulkomaalauksen ja ensimmäistä kertaa pystyimme näkemään talon sellaisena, kuin se vuoden 2017 tammikuussa näytti paperille piirrettynä. Talo oli jo paperilla upea, mutta vielä upeampi se on luonnossa, valmiina.

Toki sitä omaa valintaansa ihaileekin tyytyväisenä, mutta myös ne kaikki mielettömät palautteet ohikulkijoilta, tavarantoimittajilta ja teiltä lukijoilta ovat saaneet meidän molempien suut suureen hymyyn. Vaikka välillä on ollut rankkaa, ne kaikki kannustavat sanat ja ihastuksen äänet ovat antaneet uskoa, että tämä todellakin tulee olemaan kaiken sen vaivan arvoista.

Ajattelin, että voisin tässä kohtaa projektia kerätä yhteen hirsirakentamiseen olennaisesti kuuluvia sanoja ja termejä. Osalle nämä ovat ehkä tuttuja jo, mutta mikäli eivät, niin kannattaa painaa mieleen, jos haaveena on jonain päivänä rakentaa se ihka oma hirsitalo.

Hirsirakentajan sanastoa

Hirsi 

= veistämällä tai höyläämällä valmistettua paksua kokopuista rakennustarviketta, jota käytetään pääasiassa seinärakenteena. Muoto voi vaihdella pyöreästä kulmikkaaseen ja se voidaan valmistaa niin massiivipuusta kuin puusoroista liimaamallakin. Materiaalina käytetään pääasiassa mäntyä ja kuusta.

 

Hirsikerta

= yksi hirsikerros. Hirsitalo muodostuu useammasta hirsikerrasta.

 

Vuoronousu ja ristinurkka

= perinteinen hirsirakenne, jossa hirret nousevat ns. vuorotellen ja kulmiin muodostuu ristinurkka, kahden hirren risteyskohta. Tätä suositaan erityisesti silloin, kun halutaan rakentaa perinteinen hirsimökki tai -sauna.

 

Tasanousu ja nollanurkka

= moderni hirsirakenne, johon muodostuu ristinurkan sijaan nollanurkka. Ulkoapäin rakennusta voi erehtyä luulemaan tavalliseksi vaakapaneloiduksi puutaloksi. Rakennuksen sisänurkkiin ei tasanousun ansiosta muodostu koloja eikä teräväpiirteistä tummaa varjoa.

Följäri

= pystysuuntainen tukipuu, joka estää pitkien seinien ja aukkojen pielien nurjahtamisen. Meidän talosta följärit löytyvät talon etupuolelta, pääoven molemmilta puolilta.

 

Vaarnatapit eli hirsitapit
= tapit, jotka muodostavat eräänlaisen piilossa olevan följarin eli “tukipuun” hirsiseinän sisälle ja näin tukevat seinärakennetta.

 

Massiivipuu

= täyttä puuta oleva rakennusosa. Suomessa massivipuun yleisin raaka-aine on havupuut.

Lamellihirsi

= hirsi, joka koostuu kahdesta tai useammasta kerroksesta. Lamellihirsi liimataan kahdesta tai useammasta puusoirosta joko pysty-, vaaka, tai ristisaumoin ja sen etuna on lähes vääntyilemätön sekä halkeilematon rakenne.

 

Pyöröhirsi

= hirsi, joka on poikkileikkaukseltaan ympyrä tai sitä lähellä oleva muoto, ikään kuin alkuperäinen puunrunko itse.

 

Painumaton hirsi

= elämätön ja kutistumaton massiivipuuseinärakenne. Painuttomasta hirrestä valmistetuissa rakennuksissa ei tarvitse ottaa erikseen huomioon hirren painumista. Painumaton hirsi nopeuttta rakentamista ja mahdollistaa modernit yksityiskohdat sekä eri materiaalien yhdistelyn. Se myös poistaa rakenteiden välisten saumojen elämisen ja mahdollistaa näin hyvän ilmatiiviyden.

 

Painuma

= seinän laskeutuminen, joka aiheutuu esimerkiksi puun kuivumisen aiheuttamasta kutistumisesta, rakennuksen painon aiheuttamasta kuormituksesta ja/tai seinän saumojen tiivistymisestä. Painumattomassa hirressä ei tätä ongelmaa ole.

Kuten alussa totesin, nyt on aika tarkalleen vuosi aikaa siitä, kun talon pystytys tontilla alkoi. Meidän projekti pyörähti siis käyntiin syksyllä ja jatkui läpi talven. Muutamat ihmettelivät valintaamme aloittaa projekti vasten kylmää vuodenaikaa, mutta meillä oli tähän hyvät perustelut.

Yleisesti ottaen ihmisillä on varmasti se käsitys, että kesä olisi automaattisesti parempi ajankohta talonrakennukselle kuin talvi, mutta itse asiassa kylmä vuodenaika tarjoaa erinomaiset sääolosuhteet hirsitalon rakentamiseen. Rakenteet pysyvät kuivina ilman suhteellisen kosteuden ollessa pieni. Lumi puolestaan pitää hirret puhtaina, eikä siitepölystä koidu talvella ongelmia. Jäinen maa antaa myös paremmat mahdollisuudet päästä hankalimmillekin tonteille raskaalla kuljetuskalustolla. Yleisesti ottaen rakentaminen talvella on miellyttävämpää kuin kesähelteellä. Ja tänä kesänähän sitä hellettä riitti. Voin vain kuvitella minkälaiset olosuhteet työmiehillämme on ollut paiskia hommia kovimpien helteiden aikana.

Honkarakenteen Talvirakentaja kampanja-sivustolta löytyy lisää tietoa talvella rakentamisesta ja hyviä vinkkejä kuinka päästä projektissa alkuun. Talvella rakentamisessa on vielä sekin etu, että silloin harvemmin on pulaa ammattilaisista ja osaajista toisin kuin kesäkiireellä. Tämäkin asia tuli todistettua konkreettisesti nyt kuluneen kesän aikana, kun työmiehet tuntuivat olevan todella kiven alla. Onneksi löysimme lopulta erittäin taitavat ammattilaiset sisätöihin ja taloprojekti pääsi jatkumaan pienestä viivästyksestä huolimatta.

XOXO
signature

What do you think?

2 Comments
  • Iina
    September 10, 2018

    On kyllä upea talo! Tykkään tosi paljon tän tyyppisestäkin talosta, vaikka meille tulossa hieman modernimpi musta hirsitalo. Meillä vasta katto aluskatteella, eikä ikkunoitakaan ole vielä asennettu, mutta päästiin maalaamaan talo jo viime viikolla kokonaan kertaalleen ja osittain maalattu jo 2 kertaakin. Tarkoitus olisi saada seuraavien viikkojen aikana loput maalattua toiseen kertaan. Lattiaksi mietitty Timberwisen cream sävyä myös meille, mutta pari muutakin vaihtoehtoa on. Innolla odotan jos jossain vaiheessa laitat siitä vielä parempia kuvia blogiin! Täällä myös vauvaa odotetaan rv30, joten paljon samoja elementtejä meillä tällä hetkellä. 🙂 Tsemppiä teille loppumetreille ennen muuttoa!

    • Kaisa
      September 10, 2018

      Voi kiitos! Kyllä tätä ilolla katselee. Vielä kun päästään konkreettisesti muuttamaan, niin ai että! Lattiasta tosiaan tulossa lisäkuvia heti kun se noiden suojapaperien alta taas paljastuu. Eli varmaan muutamien viikkojen sisään 🙂 Ja hei onnea sinne raskauden johdosta ja tsemppiä molempiin urakoihin 😉 On tämä kyllä hullun hommaa kaikella tapaa 😀

Previous
Viikon kuulumiset: On/off flunssaa ja neuvolakäyntejä