Edellisessä postauksessa pohjustin jo hieman tätä rakennuslupahakemuksen tekemistä ja kerroin, että se koostuu monesta osasta. Sen tekeminen ei siis onnistu ihan tuosta noin vaan, vaan meilläkin on mennyt tarvittavien asiakirjojen ja muiden kokoamiseen useampi päivä viikko. Ajattelin tässä avata hieman tarkemmin, mitä kaikkea hakemukseen oikein tarvitaan ja kertoa kuinka tämä prosessi käytännössä tässä nyt etenee:
Rakennuslupahakemus
Pääpiirustukset
Pääpiirustukset ovat ns. rakennuslupakuvat, joihin kuuluvat pohjapiirrokset, leikkauskuvat ja julkisivukuvat. Hyväksyimme viime viikolla Honkarakenteen piirustukset ja nyt tulevana sunnuntaina esittelen ne teille myös blogissa. Vihdoin paljastuu siis millainen talo meille on oikeastaan tulossa!
Asemapiirros
Asemapiirros osoittaa mm. tontin rajat mittoineen, talon ja muiden rakennusten sijainnin tontilla sekä pihalle suunnittelut toiminnot (pihasuunnitelma). Pihasuunnitelmasta olikin jo puhetta viime kerralla, mutta ensi viikolla ajattelin pureutua vielä tarkemmin siihen aiheeseen, miten me olemme ajatelleet tonttimme käyttää hyväksi. Tilaa kun on (n. 1700 m2) ja rakennusoikeuttakin melko mukavasti (300 m2).
Suunnitelijatietolomake
Suunnittelijatietolomake sisältää tiedot rakennusten suunnitteluun osallistuneista henkilöistä. Paperiin pitää saada allekirjoitus mm. pääsuunnittelijalta, rakennussuunnittelijalta, rakennesuunnittelijalta, LVI-suunnittelijalta, sähkösuunnittelijalta ja mahdollisesti myös geotekniseltä suunnittelijalta. Kuten huomaatte, projektissa on jo tässä vaiheessa mukana jos jonkinlaisia asiantuntijoita. Vaikka me itse pidämme tietysti tiukasti lankoja käsissämme ja olemme yhteydessä kaikkiin tarvittaviin tahoihin, on meidän vastaavasta mestarista ollut ihan korvaamaton apu myös tämän rakennuslupahakemuksen tekemisessä.
RH1-lomake
Eli rakennushankeilmoitus, joka sisältää tietoja rakennuksesta ja omistajista.
Selvitys rakennuspaikan hallintaoikeudesta
Kyseisellä asiakirjalla annetaan selvitys siitä, että rakennusluvan hakijat hallitsevat tonttia tai rakennuspaikkaa. Tähän riittää esim. kopio kiinteistön kauppakirjasta, lainhuutotodistus tai vuokratontin ollessa kyseessä kopio vuokrasopimuksesta.
Selvitys naapureiden kuulemisesta
Rakennushankkeen vireilletulosta tulee ilmoittaa naapurille, joiden kanta projektille tulee selvittää. Toisin sanottuna naapureiden nimet on haettava erilliseen lomakkeeseen. Tämä voi kuulostaa hurjalta, mutta olen kuullut parikin sellaista tarinaa, jossa naapuri ei ole hyväksynyt viereiselle tontille rakennettavaa taloa. Tämä tietenkin mutkistaa koko rakennuslupahanketta. Meillä naapurit ovat onneksi näyttäneet vihreää valoa!
Energiatodistus
Uuden rakennusluvan liitteenä tulee olla energiaselvitys. Energiaselvitys on melko laaja selvitys, joka sisältää esim. energiatodistuksen. Selvitykseen kuuluu lisäksi myös tietoja siitä, että rakennuksen lämpöhäviöt ovat määräysten mukaiset, arvio rakennuksen lämmitystehontarpeesta sekä arvio rakennuksen todellisesta energiankulutuksesta.
Muut asiakirjat
Lisäksi rakennuslupaan täytyy liittää nippu muita dokumentteja. Näitä ovat rakennusvalvonnalta saatava virallinen tonttikartta, karttaote ja tonttirekisteriote sekä erillinen liittämiskohtailmoitus, jossa selvitetään mm. liittymiskohdat vesi- ja viemäriverkkoihin.
Työtä tässä siis riittää, mutta onneksi suurin osa näistä on jo hoidossa/hoidettu. Pian saadaan laitettua rakennuslupahakemus sisään ja sitten odotellaankin toivon mukaan myönteistä päätöstä. Jos kaikki menee hyvin pääsemme suunnitelmien mukaisesti maatöihin touko-kesäkuussa ja pystytysvaihe ajoittuu loppukesään.
Kuvat napattu eilen tontilta auringon laskiessa.

What do you think?
You must be logged in to post a comment.