Salted Caramel Sauce

suolainen-karamellikastike-1Minulla on ollut jo monena vuotena tapana tehdä joululahjaksi jotain syötävää. Milloin olet väkertänyt suklaakonvehteja, milloin Paholaisen hilloa, joululeipää tai erilaisia keksejä. Kaikki ovat saaneet positiivisen vastaanoton ja mikä parasta, näistä lahjoista ei jää ylimääräistä tavaraa lojumaan nurkkiin.

Tänä vuonna innostuin tekemään suolaista karamellikastiketta purkkitolkulla. Joku teistä ehtikin jo pyytää tätä reseptiä, jonka olin ajatellut uuden vuoden kynnyksellä julkaista. Tämä herkku sopii nimittäin mainiosti myös uv-tarjoiluihin. Yksinkertaisimmillaan tästä syntyy hyvä jälkiruoka vaniljajäätelön kanssa, mutta moneen muuhunkin kastiketta voi käyttää; esimerkiksi Brie-kiekon päällä pähkinöiden kera, brownies/blondies-palojen kuorrutuksena, kakkujen välissä täytteenä tai vaikkapa pannacotan päällä popcorneilla höystettynä. Tätini oli soveltanut sitä myös salaattiin. En epäile yhtään etteikö se toimisi siinäkin.

Kastiketta kannattaa säilyttää jääkaapissa, jossa se tosin hieman jähmettyy. Helpoin tapa notkistuttaa kastike on pitää purkkia (ei kantta tietenkään) juoksevan kuuman veden alla hetken. Siten kastiketta on helpompi käyttää ja levittää.

suolainen-karamellikastike-2

Suolainen karamellikastike

(2 isoa tai 3-4 pientä purkillista)

150g suolaamatonta voita / 1,5 dl fariinisokeria / 1,2 dl hienoa sokeria / 0,75 dl vaaleaa siirappia

 2,5 dl kuohukermaa / 2 tl sormisuolaa (huom. EI tavallista suolaa)

Sulata teflonkattilassa miedolla lämmöllä voi, sokerit ja siirappi. Sekoittele ja hauduttele n. 10-15min ajan, kunnes seos on ihan sileää ja hieman kuplii. Varo polttamasta! Lisää kuohukerma ja hauduta vielä hetki. Mausta suolalla. Suolan maku voimistuu kastikkeen jäähdyttyä.

XOXO
signature

What do you think?

6 Comments
 • Tua
  December 29, 2016

  Nam, kiitos tästä! 🙂

  • Kaisa
   December 29, 2016

   Eipä kestä 🙂 Suuri osa lahjoista on kuulemma jo syöty, eli ilmeisen hyvää tavaraa, vaikka itse keitinkin 😀

 • Sanniiis
  December 29, 2016

  Ruokalahjat on parhaita! Mua ahdistaa hirveästi pakkolahjominen ja tavaralahjat, mutta ruokaa on aina ihana tehdä muille, koska tietää että se voi parhaimmillaan tuoda paljonkin lohtua ja turvaa jollekkin.

  • Kaisa
   December 30, 2016

   Juuri näin 🙂 tosin nyt olen viime vuosina havahtunut siihe, että nykyisin pitää hieman paremmin yrittää pysyä kärryillä kaikkien erikoisruokavalioista. Esimerkiksi omasta halustaan gluteenittomia on nykyään niin paljon, että sitä pitää ihan varoa, ettei yllättä tällaista ystävää vehnää sisältävillä herkuilla 😀 Eihän se nyt maailmaa kaataisi, mutta jotenkin tuntuu, että nykyisin on hieman vaikeampi antaa ruokalahjoja.

 • Enni
  September 1, 2017

  Sopisiko tämä jäälatteen? ?

  • Kaisa
   September 1, 2017

   Miksei? En juo kahvia, niin en ole oikein perillä mistään makusiirapeista yms, mutta en näe estettä etteiko tätä vois kokeilla :)!

Previous
3-year-old