Screen-kaihtimet oikotie onneen

*Kaupallinen yhteistyö Eurokangas

Naurattaa yhä tuo viaton, sinisilmäinen ajatukseni, ettei meidän koti välttämättä tarvitsisi verhoja. Se nimenomaan tarvitsee niitä. Se tarvitsee niitä akustiikan näkökulmasta, estetiikan näkökulmasta, silmien terveyden näkökulmasta sekä lämpöhalvauksen näkökulmasta. Kun muutimme tähän taloon joulukuussa 2018, meillä ei ollut aavistustakaan minkälainen kuumuus meitä koettelisi joka kevät ja kesä. Puhumattakaan siitä kirkkaudesta, joka pakottaisi meidät pukemaan aurinkolasit päähän ruokapöytään. Olimme todella naiiveja tämän suhteen ja todella uskoimme siihen, että oli parempi säilyttää ikkunat ja ikkunaseinät koskemattomina kuin “pilata” ne verhoilla. Yksi kesä kuitenkin todisti ajatuksemme vääriksi ja toinen kesä puolestaan pakotti toimimaan. Viime kesänä meille asennettiin ensimmäiset verhot. Tänä keväänä loputkin huoneet “verhotettiin” ja vastoin kaikkia odotuksiani koti tuntuu nyt enemmän kodilta kuin koskaan aikaisemmin.

Kerroin teille jo tammikuussa kuinka “verhot viimeistelevät kodin“, mutta sitä tarinaa, jossa “screen-kahtimet ovat oikotie onneen” en ole vielä kertonut. Tänään keskitytään siis niihin ja näiden kuvien saattelemana yritän vakuuttaa teidät siitä, että screenit totta tosiaan ovat oikotie onneen.

 

Meidän screenit ovat peräisin Eurokankaalta, kuten ovat kotimme verhotkin. Kaikki on valmistettu mittatilauksena Suomessa. Verhoprojektimme alussa tilasimme screenit vain alakertaan keittiöön ja olohuoneeseen sekä tähän korkeaan tilaan. Halusimme nähdä miten ne istuvat tilaan ja toimivat käytännössä. Tänä keväänä loputkin merenpuolen isoista ikkunoista saivat screenit. Sen verran vakuuttuneita puolen vuoden käytön jälkeen olemme olleet niiden tehosta ja hyödystä.

Eurokankaan screenit tosiaan valmistetaan Suomessa ja saatavilla on myös mittaus- ja asennuspalvelu. Me mittasimme ja asensimme screenit itse. Se kävi yllättävän helposti, jos ei lasketa sitä rakennustelineiden pystytysurakkaa, jonka tämä korkea tila vaati, jotta screenit saatiin paikalleen. Maantasossa oleviin ikkunoihin asennus kävi alle puolessa tunnissa. Ne tosin erosivat näistä yläikkunoiden screeneistä muutenkin, sillä yläikkunoissa meillä on moottoroidut screen-kahtimet ja maantasossa taas käsikäyttöiset. Päädyimme yhdistelemään moottoroituja sekä käsikäyttöisiä ja se sopi meidän tarpeisiin hienosti. Moottoroituja ohjaamme Somfy-kaukosäätimellä, joka näkyy tässä alla. Kaukosäätimeen pystyy ohjelmoimaan useamman verhon, joita pystyy sitten liikuttamaan vapaasti oman mielensä mukaan.

Miksi päädyimme hakkimaan juuri screenit emmekä tavallisia rullaverhoja?

Verhovaihtoehtoja tutkiessamme pidimme tiukasti meidän kriteerit mielessämme. Sivuverhojen tehtävä oli luoda kodikkuutta ja parantaa akustiikkaa sekä toimia enemmän sisustuselementtinä kuin esimerkiksi lämmönsäätelijänä. Se tehtävä luovutettiin suosiolla kaihtimille ja koska lämpö tai sen liiallisuus oli meidän suurin haaste lähdimme etsimään vaihtoehtoa, joka blokkaisi nimenomaan lämpöä pois päin kodistamme. Löysimme tässä kohtaa screen-kahtimet, joiden etuna oli myös läpikuultavuus. Sen lisäksi, että tekninen screenkangas vähentää sisään tulevan valon ja lämpösäteilyn määrää se myös säilyttää maiseman.

Meidän kannalta tämä oli täydellinen ratkaisu. Alun alkaenhan emme olleet verhoja halunneet juuri maiseman vuoksi, joten screenit olivat tässä kohtaa oiva ratkaisu. Saisimme pitää maiseman, mutta pääsisimme eroon kuumuus- ja kirkkaushaasteista. Seuraavissa kuvissa näkyy hyvin, miten sohvalla istuessa maisema näkyy, vaikka screen on vedetty aivan alas saakka.

Niinä päivinä, kun kuumuus ei ole ongelma saatan leikitellä verhojen kanssa ja laskea screenit esimerkiksi puoliväliin. Näin ne luovat aina hieman erilaisen tunnelman ja valaistuksen. Screenit ja verhot ovat niin luonnollinen osa ikkunoita ja sisustustamme nykyään, etten enää osaisi kuvitella taloamme ilman. Ilme olisi vähintään “alastoman” oloinen, jos ne poistettaisiin.

Myös ulkoapäin talo näyttää nyt paljon yhtenäisemmältä kuin ennen ja screenkangas ihanasti peilaa merimaisemaa ikkunoihin. Vaikka kangas on läpikuultava tuo se myös yllättävän paljon näkösuojaa. Päiväsaikaan sisälle ei näe ollenkaan ja yönpimeydessä, jos sisällä on valot, niin erotat vain hahmoja. Tämä on harmillinen uutinen vastarannan mökkien asukkaille ja veneellä ohi ajaville 😀 Ei ole enää tirkistely-mahdollisuutta niin kuin ennen.

Itse screenkankaasta halusin vielä sanoa pari sanaa. Kangasvaihtoehtoja oli tosiaan muutamia ja me valitsimme lopulta kankaaksi EXk alusscreenin sävyssä A100 valkoinen. Sävy on valittu niin, että se sointuu kauniisti ikkunanpuitteisiimme, eikä näin ollen “loista” sieltä liian valkoisena tai kellertävänä. Ulkopinta on aavistuksen kiiltävää ja “foliomaista”. Minua mietitytti kovasti miltä se näyttää ylös rullattuna, mutta sitten keksin rullauttaa screenit ns. väärin päin, jolloin rullautuvuus on pois päin ikkunasta. Tämän avulla screenin ulkopuoli pysyy koko ajan piilossa ja ilme on mielestäni yhtenäisempi. Toki tämä tekee sen, että screen on aavistuksen kauempana ikkunan pinnasta, mutta meidän tapauksessa se ei itse asiassa muuttanut kauheasti mitään, sillä ikkunan poikkipuun vuoksi sitä ei olisi ollut edes mahdollista asentaa aivan ikkunan pintaan. Normaalistihan screen-kahtimet nimenomaan halutaan asentaa mahdollisimman lähelle ikkunaa maksimoidakseen valon- ja lämpösäteilyn heijastaminen pois päin.

Poikkeavasta ratkaisustamme huolimatta screenit ovat toimineet moitteettomasti. Ne blokkaavat kuumuutta todella tehokkaasti, kuten myös valonsäteitä. Meillä ei enää syödä aurinkolasit silmillä ja lämpötilat pysyvät mukavissa lukemissa, vaikka aurinko porottaisi aamusta iltaan. Kuumana hellepäivänä screenit yhdessä ilmalämpöpumpun kanssa tekevät kodimme lämpötilasta todella miellyttävän. Tästä syystä halusimme asentaa screenit myös yläkerran makuuhuoneisiin. Nyt nämä viimeisenä asennetut makuuhuoneen screenit viimeistelevät ihanasti kodin verhoprojektin.

ps. Mietimme eilen mieheni kanssa, että voisikohan screen toimia myös valkokankaana leffaillassa. Olisi nimittäin aika täydellistä, josta sängystä käsin voisi katsoa leffaa ikkunan kokoiselta näytöltä…

XOXO
signature

What do you think?

No Comments Yet.

Previous
Verhot viimeistelevät kodin
Screen-kaihtimet oikotie onneen