Se, mitä jokaiselle talonrakentajalle käy

Aika pitkälle ollaan projektissa päästy ilman sitä klassista tunnetta, jonka jokainen talonrakentaja matkallaan kohtaa:

Ei saatana miksi me ei tajuttu tehdä sitä näin?!?

Nyt se sitten tuli. Ahaa-elämys, jossa hyväksi todetut suunnitelmat paperilla eivät olekaan niin mahtavia käytännössä ja pienillä muutoksilla lopputulos olisi ollut parempi.

Juttelin eilen aiheesta vanhempieni kanssa, jotka ovat tosiaan yhden talon yhdessä rakentaneet ja molemmat luettelivat hetkessä listan asioita, jotka tekisivät nyt toisin. Olen käynyt tämän saman keskustelun myös monen muun taloa rakentaneen kanssa, joten mitä luultavimmin näin käy väistämättä kaikille rakennusprojektiin lähteneille. Tai ainakin niille, jotka rakentavat ensimmäistä tai toista taloaan, koska kuulemma kolmas on sitten se täydellinen. Talo, jossa kaikki asiat on osattu ottaa huomioon. Tiedä sitten pitääkö se paikkansa. Tällä hetkellä mietin vain, että kuka hullu lähtee tähän leikkiin kolmesti? Omalle kohdalleni en ainakaan laittaisi kovinkaan suuria panoksia. Taitaa puhti riittää juuri ja juuri tähän yhteen.

Talon rakentaminen on odotettavasti ollut valtava kokonaisuus ja siihen on liittynyt aivan älytön määrä päätöksiä. Näin on toki aina, vaikka talopaketin valitsisikin. Meillä pakettia ei ole, joten kaikki pienimmätkin päätökset tehdään itse ja vaihtoehtoja on tasan niin paljon kuin ikinä jaksat etsiä. Niiden vertailu on todella aikaa vievää puuhaa, enkä edes pysty laskemaan, kuinka monta tuntia olen viimeisen puolen vuoden aikana käyttänyt iltaisin (ja öisin) siihen, että olen selannut näitä vaihtoehtoja. Päätösten tekeminen ei varmasti ole koskaan ollut yhtä vaikeaa, mutta toisaalta, olemme tähän mennessä olleet valintoihimme enemmän kuin tyytyväisiä.

Nyt kuitenkin se tunne, jota olen hieman pelolla odottanut, on löytänyt tiensä myös meille ja meidän projektiin, mutta onneksi mitään suurta vahinkoa ei ole tapahtunut. Yksi asia talossa kuitenkin ärsytti alkuviikosta niin paljon, että teki mieli hakata päätä seinään. Nimittäin meidän yläkerran kylpyhuone.

Talomme kylpyhuoneet, joita on tosiaan kaksi kappaletta ovat (tarkoituksella) aika maltillisen kokoisia talon kokoon nähden, sillä ajattelimme sitten rakentamisen kakkosvaiheessa tehdä rantasaunaan isomman “spa-osaston” ja isomman saunan. Tästä syystä, emme nähneet tarvetta käyttää talon neliöitä suurempiin märkätiloihin.

Kylppärien vähäisistä neliöistä huolimatta halusin kuitenkin tuoda niihin ripauksen sitä kylpylämäistä luksusta ja sijoittaa toiseen niistä kauan haaveilemani kylpyammeen. Kylpyhuoneita ei talon suunnitteluvaiheessa lähdetty alusta alkaen laskemaan ja piirtämään, vaan niiden mitat muodostuivat automaattisesti muiden huoneiden ja alkuperäisen pohjaratkaisuiden perusteella. Paperilla ne näyttivät todella toimivilta, enkä siitä syystä ole ollut niistä huolissani laisinkaan, en ennen tätä.

Maanantaina huoli kuitenkin iski kokiessani sen klassisen rakentajan ahaa-elämyksen. Kirosin ääneen ettemme olleet ymmärtäneet tehdä yläkerran kylpyhuoneesta 1-2 neliötä isompaa. Ne muutamat neliöt olisivat nimittäin antaneet paljon enemmän pelivaraa ja silloin hieno pohjaratkaisu, jonka idea syntyi itse asiassa Dubain reissulla hotellimme inspiroimana, olisi myös ollut toteutettavissa. Mutta kuten monet muutkin loistavalta tuntuneet ideat, tämäkin syntyi hieman liian myöhään. Meillä ei enää ollut mahdollisuuttaa muuttaa pohjaratkaisua.

Pahimman raivon laskeuduttua vedin syvään henkeä ja sanoi itselleni, että tämä olemassa oleva pohjaratkaisu oli nyt se, joka meillä on, eikä sitä enää muuteta piste. Sen kanssa on elettävä ja pelattava, joten lähdetäämpäs pyörittelemään erilaisia vaihtoehtoja. Uudelleen projektista innostuneena piirsin kaksi potentiaalista kylpyhuoneratkaisua tutulla Home by me-ohjelmalla, jota käytimme paljon talon suunnittelun aikana. Sen avulla saa kätevästi vertailtua erilaisia ratkaisuja ja tämä auttoikin meitä paljon projektin alkuaikoina.

Silloin emme tosin tajunneet tehdä näin yksityiskohtia suunnitelmia, vaikka se olisi ehkä ollut siinä kohtaa järkevää. Ohjelmassa pystyy nimittäin sijoittamaan itse piirrettyihin huoneisiin vaikka minkälaisia kalusteita ym. ja niiden tarkat mitat ovat myös nähtävissä, joten tämän avulla pystyy käytännössä suunnitteleman talon sisustuksen viimeistä piirtoa myöten. Suosittelenkin kaikille talonrakentajille suunnittelemaan tilat niin viimeisen päälle valmiiksi aina valaisimia, sekä kiinteitä- että irtokalusteita myöten kuin ikinä mahdollista. Silloin vältytään suuremmalla todennäköisyydellä siltä inhottavalta tilanteelta, jossa unelmien tilaratkaisut ja yksityiskohdat eivät olekaan toteutuskelpoisia.

Tästä pienestä takaiskusta huolimatta uskon, että meidän yläkerran kylppäri ja talo kokonaisuudessaan tulevat vastaamaan haaveitamme. Ajatukseni ja ideani ovat harhailleet paljon tässä loppuvaiheessa, mutta se on ihan ymmärrettävää, kun sitä koko ajan punnitsee ovatko nämä tehdyt ratkaisut nyt varmasti niitä oikeita. Totuus on kuitenkin se, ettei niitä oikeita ratkaisuja ole olemassakaan. Vaikka joku onnistuisikin rakentamaan sen täydellisen talon, ei se välttämättä tuntuisi täydelliseltä enää viiden vuoden tai edes viiden kuukauden kuluttua. Ajan kuluessa sitä haluaa aina muuttaa jotain ja se on ihan luonnollista.

Taloprojektissa, kuten monessa muussakin asiassa on luotettava omaan visioon ja uskottava sen toimivuuteen. Minä myönnän, että minun on välillä vaikea irtautua suunnitteluvaiheesta, sillä hyppy itse päätöksentekoon pelottaa. Äitini kutsuu tällaista toimintaa myös jahkailuksi ja kehottaakin minua monesti olemaan ajattelematta liikaa. Liika suunnittelu ja miettiminen nimittäin tuppaavat jarruttamaan asioiden etenemistä. Siksi haluan teille muillekin rakentajille tai rakentamisesta/remppaamisesta haaveileville sanoa, että vaikka asiat kannattaa tämän tyyppisessä projektissa suunnitella mahdollisimman yksityiskohtaisesti ja hyvissä ajoin, on myös osattava lopettaa ajoissa vaihtoehtojen pyöritteleminen ja jossittelu.

Loppuprojektin yritän elää näiden mietilauseiden voimalla ja jossittelematta. Hyvin tässä tulee käymään ja lopputulos on varmasti kaiken sen vaivan arvoinen. You got this girl!

ps. Jos joku jäi miettimään miten sen kylppärin kävi, niin näette ratkaisun hyvinki pian 😉

XOXO
signature

What do you think?

2 Comments
 • Vike
  April 4, 2018

  Asiasta kukkaruukkuun, voisitko tehdä jossain vaiheessa keittiöstä postauksen? Miltä firmalta otatte keittiön? 🙂

  • Kaisa
   April 5, 2018

   Keittiöstä tulossa piakkoin postausta kyllä! 🙂

Previous
Pompomeja, brodeerauksia, rusetteja ja hapsuja