Siirtonurmikko takapihalle

Meidän pihalla on vihdoin jotain vihreää ja vehreää. Nimittäin siirtonurmi!

Alkuvuoden suunnitelmat pihan suhteen meni uusiksi kiitos koronan, mutta emme ole antaneet sen pahemmin vaivata. Päätimme, että teemme pihaa sen verran kuin rahkeet riittävät tänä kesänä ja sillä hyvä. Aika paljon olemme omin voimin saaneet pihalla tehtyä, mutta valitettavasti epäonnea koronan lisäksi on myös ollut vaihteeksi matkassa. Luottotyömiehemme joutui nimittäin jäämään pitkälle sairauslomalle, juuri kun olimme saaneet pohjatyöt valmiiksi terassin jatkoa varten. Siitä syystä nurmikon reunaa pitkin kiertävä terassialue/kulkureitti rantaan jäi tekemättä.

Nyt olemme onneksi saaneet sovittua syyskuulle uuden tekijän ja sormet ristiin, että tämä terassin jatko saataisiin vielä maaliin alkusyksyn aikana. Ajattelin tehdä pihasta toisenkin postauksen, joten kerron siinä lisää suunnitelmistamme. Tämän postauksen aiheena oli nurmikko, joten pari sanaa siitä.

Päädyimme tosiaan tilaamaan siirtonurmikon sen helppouden ja nopeuden vuoksi. Tuntuu, että siirtonurmi on tänä päivänä se järkevin vaihtoehto, eikä kovinkaan moni enää istuta nurmikkoa pihalleen siemenistä. Siirtonurmea myyvistä yrityksistä sain teiltä paljon vinkkejä ja päädyimme lopulta tilaamaan siirtonurmen suhteellisen läheltä, Loviisasta. Ennen siirtonurmen asentamista teimme useamman päivän maatöitä, sillä tonttimme ei todellakaan ollut alun alkaen valmis alusta nurmelle. Meidän piti rajata, tiivistää sekä tasoittaa alue mahdollisimman hyvin. Heinäkuussa vuokrasimme nosturin, jonka avulla teimme raskaimmat maatyöt eli kivien siirtämiset. Päädyimme muotoilemaan kivistä kvartaalinmallisen alueen terassin eteen ja jakamaan alueen niin, että suurin osa tästä tulisi olemaan nurmea ja muutoin sitä peittäisi terassi. Muutama pieni alue päätettiin myös jättää istutuksille, jotka ovat itse asiassa myös työlistalla tässä loppukesästä.

Rajatun alueen pohjamaa on pitkälti ruopattua merenpohjaa, joka rakennusaikana siihen nostettiin. Kahden vuoden ajan annoimme maan painua ja tiivistyä. Nyt loppusilauksena tasasimme sen huolella ja poistimme kaikki vähänkään isot kivet tieltä, jotta nurmikko saisi mahdollisimman tasaisen pohjan. Pyrimme myös tekemään kaadot niin, ettei keskelle nurmikkoa syntyisi vettä kerääviä syvennyksiä. Kun pohja oli valmiina, tilasimme mullat. Alunalkaen nurmialueen piti olla helposti rajattavissa terassialueeseen, mutta koska se on yhä vaiheessa piti keksiä jotain muuta.

Tilasin netistä vahvaa nurmikon/istutusalueen rajausnauhaa, jonka sai metallipiikeillä kiinnitettyä maahan. Tämän avulla saimme muotoiltua nurmialueesta juuri sellaisen kuin halusimme. Siirtonurmelle sopivan mullan määrän kanssa meillä kävi joku kömmähdys, sillä jouduimme tilaamaan sitä toisen mokoman satsin (rekkalavallisen) lisää. Olimme kyllä kysyneet ohjeet mullan määrästä ja tilanneet niiden mukaan, mutta ehkä meillä oli käynyt pieni laskutoimitusvirhe tai sitten se kävi toisessa päässä. Onneksi mullan toimittanut firma oli niin ystävällinen, että saimme vielä saman päivän aikana uuden satsin pihalle, eikä tästä koitunut sen kummempaa vahinkoa kuin muutaman tunnin siesta työntekoon. Mullan levityksen jälkeen mieheni vielä tasoitti ja tiivisti mullan perusteellisesti.

Sitten saapui nurmi. Olimme tilanneet sen mullan toimituksesta seuraavalle viikolle ja hieman huolestuneina katsoimme, kun sääkartat lupailivat todella helteisiä kelejä. Siirtonurmi kun on todella herkkää tavaraa asennusvaiheessa, eikä saisi kuivahtaa yhtään. Onneksi mitään superhellettä ei tullut ja saimme avuksemme joukon sukulaisia nurmikonlevitystalkoisiin, joten homma sujui todella rivakasti. Siirtonurmi on levitettävä paikalleen samanpäivän aikana tai muuten se kuolla kupsahtaa. Yksin tuo urakka olisi ollut mahdoton, mutta porukalla se meni ihan näppärästi. Nurmen määrä onnistuttiin arvioimaan paremmin, vaikka muutamat neliömetrit sitä jäikin yli. Onneksi näin päin! Ennen asennusta ja heti asennuksen jälkeen olemme kastelleet nurmea ahkerasti, useamman kerran päivässä. Ohjeiden mukaan olemme myös pyrkineet välttämään kovaa kulutusta (pelailua nurmella yms.) ja antaneet nurmikolle kasvurauhan. Kaksi ensimmäistä viikkoa ovat tässä ne kriittisimmät.

Vaikka nurmella ei ole vielä hirveästi pelailtu tai leikitty on tuo vehreys kyllä tehnyt ihmeitä pihalle. Tällä viikolla se leikataan ensimmäisen kerran ja vitsit miten odotankaan sitä vastaleikatun nurmen tuoksua! En malta odottaa, että saamme tämän osan pihasta viimeisteltyä; terassin kiertämään nurmea ja kaavailemamme istutusaltaat tehtyä. Sen jälkeen tämän vuoden pihahommat taitaa olla paketissa. Ensi vuodelle on isot suunnitelmat, mutta niistä lisää myöhemmin 🙂

XOXO
signature

What do you think?

1 Comment
  • Tuula
    April 12, 2021

    Kauniin näköinen tuo teidän uusi nurmikko! Naapureiden kanssa hieman ollaan juteltu täällä Porissa olisiko siirtonurmen asennus hyvä idea myös meidän yhteiseen pihaan. Hyvä huomio tuo parin viikon kasvurauha, eli kannattaa varmaan asentaa ennen lomia. Koska silloin meillä on tapana pelailla kaikenlaisia pelejä pihalla.

Previous
Ikimuistoinen hetki
Siirtonurmikko takapihalle