Takan paikka ja malli

Suunnitteluvaihe jatkuu yhä vilkkaana ja nyt pohdiskellaan meidän tulevaa takkaa. Jo kauan ennen talon piirustuksia tiesimme, että tulevaisuuden kodissamme tulisi olemaan jonkinlainen tulisija. Minulle takka on aina ollut ja on yhä edelleen yksi tärkeä osa kotia, etenkin tunnelman luojana. Joskus sen merkitys on myös hyvin oleellinen lämmityksen kannalta. Meidän tulevassa talossa takka ei siinä mielessä tule olemaan suuressa osassa, vaan nimenomaan ensin mainitsemassani tunnelman luomisessa.

[pb_blockquote] Takka toimii tavallaan tilanjakajana yhdessä suuressa tilassa, johon kuuluvat keittiö, olohuone, ruokailutila sekä kirjastohuone.[/pb_blockquote]

Tässä alla näette pienen palan tulevan talomme pohjapiirustusta, josta käy ilmi, että takka on sijoitettu hyvinkin keskeiselle paikalle. Ja kirjaimellisesti keskeiselle, koska se ei tule nojaamaan mihinkään seinään. Takka toimii tavallaan tilanjakajana yhdessä suuressa tilassa, johon kuuluvat keittiö, olohuone, ruokailutila sekä kirjastohuone. Tämä on aika tavanomainen ratkaisu ja alunperin suunnittelinkin takkaa toiseen kohtaan. Nykyinen paikka on kuitenkin rakennusteknisistä syistä se paras mahdollinen.

Takan paikka antoi suurimmat raamit sen mallille. Aluksi haaveilin koristeellisemmasta kakluunista ja jos sellainen olisi meidän vanhasta hirsitalosta löytynyt, olisin varmasti halunnut sen siirtää tähän uuteen. Uuden (tai käytetyn) kakluunin hankkimista mietin myös, mutta takan keskeisen paikan vuoksi luovuin ajatuksesta. Tällaiseen kohtaan sijoitetun tulisijan olisi näytettävä hyvältä joka suunnalta. Ensimmäisenä mieleen tulivat kaksipuoliset takat, joillaista myös talon piirtänyt Honkarakenteen suunnittelija ehdotti meille. Jonkin verran olen sellaisia nyt katsellut, mutta vieläkään ei ole löytynyt mallia, joka todella sytyttäisi. En tiedä onko neliskulmainen malli se, joka tökkii vai mikä.

Mutta kuka sanoi, että takan pitäisi olla kulmikas? Erilaisia tulisijoja selaillesani löysin pari hyvin kaunista pyöreää takkamallia ja tällä hetkellä ne miellyttävät eniten silmääni. Uskoisin, että sellainen olisi myös mahdollista asentaa tuohon paikkaan esimerkiksi niin, että tulisija osoittasi kohtaa, johon olemme kaavailleet ruokailuryhmää. Mutta oli tuleva takka sitten pyöreä tai neliskanttinen pari asiaa on varmaa, se on valkoinen ja mielellään messinkisillä ovilla varustettu.

kuvat: Pinterest

XOXO
signature

What do you think?

2 Comments
 • Anni
  March 6, 2017

  Hei Kaisa!
  Niin ihana seurata taloprojktin kehittymistä! Ovatko nämä postausten kollaasikuvat mistä peräisin (niin tässä kuin aiemmissakin postauksissa) ?

  • Kaisa
   March 7, 2017

   Moikka, kiva kuulla 🙂 Pian tulossa talonpiirustukset kokonaisuudessaan, niin homma muuttuu vielä astetta kiinnostavammaksi (ainakin uskoisin näin). Kuvat on mun Pinterest-tililtä, näköjään olen unohtanut sen merkitä, pahoittelut siitä!

Previous
Think Pink